Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tomo

Witam.
    Muszę zrobić projekt rysujący wykresy funkcji członów dynamicznych w javie. Czy jest jakaś klasa zawierająca metody, które pozwalają na rysowanie wykresów funkcji?
  • Koziołek [brat Javowiec]

Jframe, Jpanel i inne. Generalnie pisze się to samemu :)
  • Maciek Makowski

w JFreeChart powinno się znaleźć coś odpowiedniego: http://www.jfree.org/jfreechart/
  • owczi

nie ma jak robić komuś za nakładkę na google :)
  • RTi

Jak ma to byc cos w j2ee to cewolf oparty na Jfreechart.
  • Tomo

A tak bez żadnych dodatkowych programów jak ten JFreeChart sie nie da? W samym netbeansie np?
  • Tomo

No bo sciagnelem to i jak to teraz zainstalować żeby można było używać??
  • RTi

Najlepiej dorzucic biblioteki poprostu; ), obsluge i tak muszisz zrobic sam opierajac sie chociazby o jakis tutorial, ktory jest na stronie (ew. poszukac na forum) projektu.
  • Anonim

JFreeChart, mialem do czynienia polecam. Przyjemnie sie z tym pracuje, tylko, ze troszke trzeba poczytac.

PS: kolega chyba nie do konca w temacie...; )
  • Bartek G.

ktoś wie jka przy pomocy JFreeChart'a narysowac zwykła, prosta sinusoide?; >
  • Bartek G.

orientujecie sie czy w JFreeChart sa dynamiczne wykresy (zmieniające sie w czasie) ?
  • Bartek G.

Jesli ktos nie wie o co mi chodzi to podpowiem ze chce zrobic taki sam wykres jaki widnieje tutaj: http://www.jfree.org/jfreechart/jfr... w zakladce "Memory Usage", bylbym bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc
  • Maciek Makowski

Generuj co sekundę nowy obrazek z wykresem i wyświetlaj go.
  • Bartek G.

To jest raczej lipny pomysł... juz lepiej zrobić aplikacje wielowatkową ale wydaje mi sie ze tego typu wykresy są juz gotowe w JFreeChart ale nie jestem pewny wiec grzecznie się Was pytam; >
  • Maciek Makowski

Dlaczego lipny?
  • Xavier

Propozycja Maćka jest jak najbardziej na miejscu. Polecam FAQ, oto wyciąg:

---

5. Does JFreeChart support real-time charting?

Not really. JFreeChart includes an event-notification mechanism that ensures that charts are updated whenever the dataset is updated. However, the chart is completely repainted for each update, which limits the "frames per second" rate that you can achieve with JFreeChart. Typically, updating once per second is fine, but updating multiple times per second involves a lot of CPU load. If you want to pursue this, do some testing for your own circumstances.

---
  • Bartek G.

no tak ale jak sie che by wykres "poruszał" sie co dowolna ilosc sekund to dobzre jest siepnac na watkach i najlepiej od paczatku samemu wszystko wyrzezbic; >
  • Maciek Makowski

Co to znaczy "poruszła się co dowolną ilość sekund"? Skąd wykres wie, że ma się poruszyć? Jaki jest minimalny czas między odrysowaniem wykresu?
  • Bartek G.

zrob sobie to na watkach (tak jak ja zrobilem) i zobaczysz ze jak usupiasz watek Thread.sleep(ms); top podajesz w milisekundach na jak dlugo ma byc uspiony noi i ci rysuje wykres albo szybciej albo wolniej...