Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ŻBIKU w meloniku na koniku

Sluchajcie, jest taki plan...

Od dawna wszyscy nazekaja na winde, prawda? Moze zamiast narzekac, zabralibysmy sie wszyscy do pisania nowego systemu operacyjnego!!!!

Plan jest taki...

Zalozenia sa takie
    1.Zadnego open source, jak kazdy wie wszystko spod marki open source = dziadostwo! Niby piniedzy nie chca, ale co oferuja wzamian? Nic!!! Prosze spojrzec na ich produkty, typu Linuks czy Open office!!!!
    2.Zadnej komerchy, niech MS spada!!!
    3.Uzywamy javy... Dlaczego?
    -Bo mozna ja odpalac na roznyh systemach
    -Bo nie trzeba zarzadzac pamieciom
    -Bo jest masa dobrych darmowych bilbiotek dostepnych w internecie!
    -Bo kod jest czytelny.

ktos sie pisze do projektu? Chetni prosze sie zglaszac mail :

• wojteks

Chyba za duzo wypaliles czegos kolego ze takie rzeczy wypisujesz :)
  • Koziołek [brat Javowiec]

Nie OS, a java jest OS.

zresztą programistuw
  • Anonim

To jest dobra opcja, taki pomysl. Ja od siebie dodam ze moim zdaniem powinno sie ten system zrobic nie w Javie ale w JavaScripcie, tak zeby sie on odpalal w przeglądarce. Potencjalny problem, co go widze, to moze byc chyba tylko ze sterami. A poza tym trzeba w jakis sposup zachecic programistow gier zeby na ten system pisali. Jakby tak diablo 3 zrobic tylko na nasz system to gwarantuje ze by sie wszyscy naraz na niego przesiedli :)

No panowie, do dziela; pokazmy swiatu ze Polak potrafi
  • Anonim

Kurde rany julek, az mi glowa od pomyslow kipi

oto jeden, jaki mi wlasnie do glowy przyszedl: zrobmy system z dwoma jadrami!! Tak z dwoma jadrami, nie z jednym! Jak jedno zpanikuje, to bedzie jeszcze drugie i to nam zapewni mechanizm niezawodnosci jakiego swiat jeszcze nie widzial!

Aha no i jest jeszcze jeden problem, jak nazwac nasz system? Czekam na sugestię od gronowiczow z forum. Jest ich ponad 1000 wiec moze cos ktos wymysli.
  • Koziołek [brat Javowiec]

Aleksander, zły news... albo i dobry... 4 grudnia ukazała się w końcu Java FX 1.0 SDK. Aż strach się bać jak ludzie zaczną mylić Javę, JFX i JS.
  • Anonim

W logomocji, kuwa...
  • Anonim

Hej, no i co tam, jak tam słychać? Informuję, że upłynęły już ze dwa miesiące od rozpoczęcia projektu a to jest w zarządzaniu projektami taka faza, że się trzeba zorientować co kto zrobił. Jakie moduły. I trzeba je pomału zacząć łączyć i integrować. Jak parę osób zrobi to samo, to wybierze się moduł lepszy jakościowo. Jak np. trzech programistów napisało jądra, to weźmie się te dwa lepsze (system ma mieć dwa jądra) a to trzecie gorsze to się odrzuci. Choc gorzej by było jakby się okazało, że jeden napisał dajmy na to monolita a drugi wersję mikro.

W ogóle to jako że nasz system jest napisany w javaScripcie, jest zupełnie przenośny i można odpalać go w przeglądarce, ale niestety ma to też dużego ujemnego plusa. Jest wolny. Z tego powodu część JavaScriptu trzeba będzie przepisac w asemblerze. Ja coś tam o asemblerze słyszałem, więc się tym w sumie mogę zająć.

Jesli chodzi o grafikę natomiast to mam znajomego co akwarelkami sobie obrazki maluje. Pytam się go czy zrobiłby grafikę dla systemu, czyli te różne ikony, łączkę na pulpit i uchwyty dla skrolbarów. Mówi, że nie ma sprawy. Pytanie tylko czy graficznie nasz system ma być wypasiony czy też bardziej stonowany. Chyba coś pomiędzy. Ale to jest już kurde trochę marketing. No, grunt to opublikowac API i powysyłać je do różnych fabryk gdzie się gry produkuje.