Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Maciek Makowski

Google wyprodukowal biblioteke do wstawiania zaleznosci[*]: http://code.google.com/p/google-gui... -- podobno jest lekka i bardzo szybka. Pytanie o to, jak to sie ma do Springa jest nieuniknione, autorzy probuja cos wyjasnic tutaj: http://code.google.com/p/google-gui...

Uzywal ktos tego? Jak wrazenia?

[*] ktos sie orientuje jakie jest powszechnie przyjete tlumaczenie "dependency injection"? W Wikipedii znalazlem "wstrzykiwanie zaleznosci", ale to jest kalka ktora nie brzmi dobrze.
  • Łukasz Osiennik

>[*] ktos sie orientuje jakie jest powszechnie przyjete
    >tlumaczenie "dependency injection"? W Wikipedii znalazlem
    >"wstrzykiwanie zaleznosci", ale to jest kalka ktora nie
    >brzmi dobrze.

Wydaje mi się, że powszechnie przyjętym tłumaczeniem tego słowa jest właśnie "wstrzykiwanie zależności". Z takim tłumaczeniem spotkałem się w literaturze.

• Adept

lub jeszcze wstrzeliwanie
  • Maciek Makowski

>lub jeszcze wstrzeliwanie

Chyba jeszcze gorzej. W praktyce i tak wszyscy pewnie używają angielskiego określenia, ale fajnie by było mieć do dyspozycji polskie odpowiedniki które nie brzmią dziwacznie.
  • Adept

>Maciek Makowski napisał

>Chyba jeszcze gorzej. W praktyce i tak wszyscy pewnie
    >używają angielskiego określenia,
    nie... z mojego doświadczenia wstrzeliwanie/wstrzykiwanie jest dość powszechnie używane. Wszyscy mówią, że są beznadziejne ale uzywają

>ale fajnie by było mieć do dyspozycji polskie odpowiedniki które nie brzmią
    >dziwacznie.

szczerze mówiac to moim zdaniem te określenia są spoko, brzmią trocjhe komicznie, ale bez przesady.
  • YouCan'tGoWrongWithStretchyPants

Tak tylko rzuciłem okiem, wydaje się bardziej podobny do superlekkiego PicoContainer niż do IoC Springa
| |

Wszystko co związane z programowaniem w Java (J2EE, JSP, JDBC, itd) test

Fotki

Miejsca grona (1)