-
Pawel_cichy
Witam wszystkich. Moja propozycja skierowana jest do osób które dopiero rozpoczynają naukę Javy. Czy jest ktoś chętny do wymieniania się rozwiązaniami ćwiczeń z wymienionej w tytule książki? Sam stawiam pierwsze kroki w tym języku i pożyteczną sprawą było by konsultowanie się wzajemnie z kimś na temat rozwiązań ćwiczeń z lektury.
Dodatkowo mam pytanie do osób, które być może są już "po kursie tej lektury" o to czy mogły by udostępnić swoje rozwiązania?
Z tego co zdążyłem zauważyć prawidłowe rozwiązania ćwiczeń (opracowane przez autora książki) są dostępne za opłatą na stronie autora (http://www.mindview.net). Innej opcji by sprawdzać poprawność swoich rozwiązań do tej pory nie znalazłem (poza tym, że programy działają). Stąd też i moja prośba. Pozdrawiam -
Pele
Też zacząłem się uczyć z tej książeczki, trochę zadań mam, jak chcesz to odezwij się na gg: 8023387 to się dogadamy, które mam zadania, pozdro -
Paweł
zaczynam dopiero programowanie w javie i mam zamiar kupic ta ksiazke,
mozecie mi powiedziec czy warto? bo moze zeby z niej korzystac trzeba miec juz jakies podstawy?
jezeli jest dla bardziej zaawansowanych mozecie doradzic cos innego?
dodam ze wczesniej mialem programowanie w c++. -
Michał
Jak na początek jest OK, tylko dodam że czytając ją i robiąc ćwiczenia strona po stronie jest potwornie nudna, chyba najnudniejsza jaką czytałem (a dość sporo książek o tematyce programowania przeczytałem).
Najlepiej jest z niej korzystać gdy masz jakiś konkretny temat, i czytasz sobie odpowiedni fragment i dowiadujesz się wszystkiego.
Generalnie polecam, dużo rzeczy jest dość dokładnie opisane (czasem zbyt dokładnie); ] -
-
mł. buła
W sumie niby tylko przegladalem tylko ta ksiazke (wyd. 3) ale wydaje mi sie, ze nie nadaje sie dla poczatkujacych programistow (a taka opinie najczesciej slysze, a nawet ze jest swietna dla poczatkujacych) tylko dla poczatkujacych zaJavkowiczow, juz wczesniej programujacych; ) tzn. juz rzeczy na poczatku ksiazki takie jak mowienie co to jest obiekt bez przykladow i tlumaczenie w ten sam sposob interfejsu i polimorfizmu tylko maca w glowie poczatkujacego programisty no bo juz k. widze jak taki oto uczen od razu to stosuje ^^ z reszta...tytul, same odniesienia do innych jezykow swiadcza, ze jest to raczej ksiazka dla znajacego juz jakis "jezyk obcy". Co do cwiczen, to tez przegladajac, typ rozpisuje sie powiedzmy o typie "static" ale nie poda jakiegos fajnego przykladu na klasie jak to dziala tylko napisze "przykladowo" zmienna inkrementowana, a zaraz potem "pierwszy program w javie" typu ""hello world, bylem tu o tej godzinie" :>>
Moze nastepne wydanie jest niebo lepsze, moze powinienem doczytac kasiazke itd. ale jak narazie mysle, ze "thinking in java" stinks dla poczatkujacych poczatkujacych; ) dla reszty moze byc ciekawa, nmie powiem :]
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem