-
Paweł Ł.
Witam,
Musze stworzyc instalke projektu napisanego, rzecz jasna, w javie. Probowalem to zrobic za pomoca darmowej wersji InstallAnywhere Now 5.05, ale wtedy jak przenosze to na inny komputer to stworzony instalator nie dziala. Czy moze mi ktos polecic jakies narzedzie do stworzenia instalatora?
Aha, instalator ma byc pod Windows i/lub Linux.
Pozdrawiam,
Paolo -
Anonim
-
Paweł Ł.
W koncu zrobilem to troche "po chamsku". Stworzylem exeka programem j2exe i wykorzystalem creatora instalek z .NET'a wrzucajac tam wszystkie pliki class i wspomnianego exeka. Tylko ze takie rozwiazanie nie sprawdza mi obecnosci VM na komputerze, na ktorym instaluje program :/ -
yarel
Niezłe rozwiązanie, teraz nie dość że trzeba mieć jre żeby uruchomić program, to chyba jeszcze .net'owy framework żeby zainstalować; ) Jest coś takiego jak Java WebStart, tylko nie wiem czy spełniałoby Twoje potrzeby/ograniczenia na rodzaj instalacji.
-
-
Anonim
-
Johnny
-
dareczek
Robiłem rok temu dużą aplikację w javie na uczelnię i jako instalatora użyłem wtedy izPack'a. Jest darmowy, ma spore możliwości i wielką zaletę ... izpack-launcher'a. Ten mały program sprawdza, czy na kompie gdzie została odpalona instalka jest JRE. Gdy go nie znajdze, próbuje zainstalować JRE z katalogu podanego w konfigu instalki lub ściągnąć z sieci. Gdy na kompie już jest JRE, launcher uruchamia właściwią instalkę programu zrobioną izPackiem. Super sprawa, nie zawiódł podczas finalnej prezentacji przed opiekunką projektu :)
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem