-
Isole
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o Javie... jest mi potrzebny skrypt, a nawet nie wiem jak go szukać... jeśli ktoś może pomóc - będę wdzięczny...
napiszę o co chodzi... mam na przykład 10 stron, na każdej jakiś tekst, taki sam... potrzebny jest skrypt, który zmieni ten tekst na każdej z 10 stron... wiem że coś takiego istnieje, ale gdzie tego szukać i jak? a może ktoś wie jak go napisać? -
Dzemus
10 stron czego? Czystego tekstu (*.txt), dokumentu formatowanego (*.rtf, *.doc)?
I czemu akurat Java? (skrypty to bardziej PHP/Pearl, Python):P -
Isole
nie... no oczywiście że chodzi o stronę html...
chodzi o to, że ten skrypy pozwala na szybkie aktualizowanie tekstu na stronach, jeśli jest ich wiele... a java, bo wiem że jest taki skrypt... -
Dzemus
Ale chodzi Ci o strony dynamiczne, czy o zwykłe pliki html, których fragmenty trzeba podmienić? -
-
Ja nie istnieje (FURBY)
-
Isole
nie, o zwykłe strony html, ale wiem że trzeba napisać skrypt, z rozszerzeniem js, a link do niego umieścić w html wszystkich stron... i ten skrypt właśnie podmienia tekst...
mówi Tobie to coś, wiesz jak to zrobić, albo choć jak i gdzie tego szukać...? -
pan.Tunio
>Isole napisał
>nie, o zwykłe strony html, ale wiem że trzeba napisać
>skrypt, z rozszerzeniem js, a link do niego umieścić w
>html wszystkich stron... i ten skrypt właśnie podmienia
>tekst...
>mówi Tobie to coś, wiesz jak to zrobić, albo choć jak i
>gdzie tego szukać...?
polecalbym ci mimo wszystko napisac to w php.
w kazdej podstronie umieszczasz linijke include("tutajPLIK.txt");
i masz -
Isole
ech... czy java czy php - nie mam pojęcia jak to zrobić... znasz może jakiś link, gdzie można znaleźć podpowiedź...? -
Xavier
Po pierwsze JavaScript (a tego szukasz) to nie jest Java! Po drugie przykład z includowaniem tego fragmentu w PHP załatwia to o co prosisz. Wystarczy wtedy zmienić tekst w includowanym pliku, a zmieni się on na każdej ze stron.
Jeśli serwer na którym masz stronę nie obsługuje PHP, to możesz to załatwić za pomocą ramek (chociaż nie polecam).
W JavaScript można to zrobić (też nie polecam) tak:
- w pliku skrypt.js napisz funkcję, która wygląda mniej więcej tak
function wstawiamTekst()
{
document.open();
document.write("Tutaj wpisz tekst.");
document.close();
}
- potem dołącz ten plik w sekcji <head> strony www
<script type='type/javascript' src='skrypt.js'></script>
- następnie w miejscu gdzie ten tekst ma się pojawić wstaw
<script type="text/javascript">
wstawiamTekst();
</script>
---
Jeśli coś pogwizdałem, to mnie poprawcie. -
Isole
Ech... :( zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, ale nie działa... nie wiem dlaczego... ale dziękuję za pomoc :( -
pan.Tunio
>Isole napisał
>Ech... :( zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, ale nie
>działa... nie wiem dlaczego... ale dziękuję za pomoc :(
OMG.
mowie zebys zrobil jak pisalem, na 100% zadziala...
w miejscu gdzie chcesz miec ten tekst z pliku piszesz
include(plik.txt);
gdzie plik.txt nazwa twojego pliku
cala strone zapisujesz z roszerzeniem php
i dziala...
-
Dzemus
>pan.Tunio napisał
>
>cala strone zapisujesz z roszerzeniem php
>
>i dziala...
>
.. o ile masz server z obsługą PHP.
-
Isole
Mam serwer z obsługą php, mam stronkę na prv.pl... ale nie w tym problem... nie znam się nawet na javie, a php... nie mam zielonego pojęcia jak to się robi... ale dziękuję za pomoc...
może uda mi się jednak z tą javą coś pomyśleć... i zadziała... -
Xavier
Nadal mylisz języki Java z JavaScript. Jeśli masz serwer z obsługą PHP, to podany wyżej pomysł jest świetny. Tworzysz plik z tekstem jaki chcesz i zapisujesz jako powiedzmy tekst.txt , potem w pliku w którym chcesz mieć ten tekst, powiedzmy w index.php piszesz w tym miejscu gdzie ma się pojawić:
<?php include("tekst.txt"); ?>
I to wszystko. Na prawdę nie trzeba znać PHP, żeby takie coś zrobić. Jeśli plik z tekstem znajduje się w innym katalogu to w funkcji include() między cudzysłowami wpisujesz ścieżkę względną do tego pliku tak, jakbyś wypełniał atrybut href w zwykłym HTML'u. -
Isole
No tak, to działa... :)
Zrobiłem tak ja napisałeś... plik tekst.txt a w index.php wpisałem to co napisałeś... i działa... ale widzisz... ja mam już stronę napisaną w html i nie wiem teraz jak to wykorzytać, jeśli moja strona to html... bo cały czas mi chodziło o to, aby szybko zmieniać zawartość tekstową tych samych, pewnych elementów na paru stronach stronach... -
Xavier
Wykonujesz to dokladnie tak samo. Na tych stronach wstawiasz include() w miejscu gdzie ma sie pojawić dany tekst, a ich rozszerzenie (i linki do nich prowadzące) zmieniasz na .php i to wszystko. -
Isole
-
Anonim
moze mi ktos pomorze przy czyms takim bo mi jakos slabo idzie
http://www.cs.put.poznan.pl/mwojcie...
NetBeans lub jdeveloper
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem