Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Isole

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o Javie... jest mi potrzebny skrypt, a nawet nie wiem jak go szukać... jeśli ktoś może pomóc - będę wdzięczny...
    napiszę o co chodzi... mam na przykład 10 stron, na każdej jakiś tekst, taki sam... potrzebny jest skrypt, który zmieni ten tekst na każdej z 10 stron... wiem że coś takiego istnieje, ale gdzie tego szukać i jak? a może ktoś wie jak go napisać?
  • Dzemus

10 stron czego? Czystego tekstu (*.txt), dokumentu formatowanego (*.rtf, *.doc)?

I czemu akurat Java? (skrypty to bardziej PHP/Pearl, Python):P
  • Isole

nie... no oczywiście że chodzi o stronę html...
    chodzi o to, że ten skrypy pozwala na szybkie aktualizowanie tekstu na stronach, jeśli jest ich wiele... a java, bo wiem że jest taki skrypt...
  • Dzemus

Ale chodzi Ci o strony dynamiczne, czy o zwykłe pliki html, których fragmenty trzeba podmienić?
  • Ja nie istnieje (FURBY)

jemu chodzi o JS
  • Isole

nie, o zwykłe strony html, ale wiem że trzeba napisać skrypt, z rozszerzeniem js, a link do niego umieścić w html wszystkich stron... i ten skrypt właśnie podmienia tekst...
    mówi Tobie to coś, wiesz jak to zrobić, albo choć jak i gdzie tego szukać...?
  • pan.Tunio

>Isole napisał
    >nie, o zwykłe strony html, ale wiem że trzeba napisać
    >skrypt, z rozszerzeniem js, a link do niego umieścić w
    >html wszystkich stron... i ten skrypt właśnie podmienia
    >tekst...
    >mówi Tobie to coś, wiesz jak to zrobić, albo choć jak i
    >gdzie tego szukać...?

polecalbym ci mimo wszystko napisac to w php.

w kazdej podstronie umieszczasz linijke include("tutajPLIK.txt");
    i masz
  • Isole

ech... czy java czy php - nie mam pojęcia jak to zrobić... znasz może jakiś link, gdzie można znaleźć podpowiedź...?
  • Xavier

Po pierwsze JavaScript (a tego szukasz) to nie jest Java! Po drugie przykład z includowaniem tego fragmentu w PHP załatwia to o co prosisz. Wystarczy wtedy zmienić tekst w includowanym pliku, a zmieni się on na każdej ze stron.

Jeśli serwer na którym masz stronę nie obsługuje PHP, to możesz to załatwić za pomocą ramek (chociaż nie polecam).

W JavaScript można to zrobić (też nie polecam) tak:

- w pliku skrypt.js napisz funkcję, która wygląda mniej więcej tak

function wstawiamTekst()
    {
    document.open();
    document.write("Tutaj wpisz tekst.");
    document.close();
    }

- potem dołącz ten plik w sekcji <head> strony www

<script type='type/javascript' src='skrypt.js'></script>

- następnie w miejscu gdzie ten tekst ma się pojawić wstaw

<script type="text/javascript">
    wstawiamTekst();
    </script>

---

Jeśli coś pogwizdałem, to mnie poprawcie.
  • Isole

Ech... :( zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, ale nie działa... nie wiem dlaczego... ale dziękuję za pomoc :(
  • pan.Tunio

>Isole napisał
    >Ech... :( zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, ale nie
    >działa... nie wiem dlaczego... ale dziękuję za pomoc :(

OMG.

mowie zebys zrobil jak pisalem, na 100% zadziala...

w miejscu gdzie chcesz miec ten tekst z pliku piszesz

include(plik.txt);

gdzie plik.txt nazwa twojego pliku

cala strone zapisujesz z roszerzeniem php

i dziala...
  • Dzemus

>pan.Tunio napisał
    >
    >cala strone zapisujesz z roszerzeniem php
    >
    >i dziala...
    >

.. o ile masz server z obsługą PHP.
  • Isole

Mam serwer z obsługą php, mam stronkę na prv.pl... ale nie w tym problem... nie znam się nawet na javie, a php... nie mam zielonego pojęcia jak to się robi... ale dziękuję za pomoc...
    może uda mi się jednak z tą javą coś pomyśleć... i zadziała...
  • Xavier

Nadal mylisz języki Java z JavaScript. Jeśli masz serwer z obsługą PHP, to podany wyżej pomysł jest świetny. Tworzysz plik z tekstem jaki chcesz i zapisujesz jako powiedzmy tekst.txt , potem w pliku w którym chcesz mieć ten tekst, powiedzmy w index.php piszesz w tym miejscu gdzie ma się pojawić:

<?php include("tekst.txt"); ?>

I to wszystko. Na prawdę nie trzeba znać PHP, żeby takie coś zrobić. Jeśli plik z tekstem znajduje się w innym katalogu to w funkcji include() między cudzysłowami wpisujesz ścieżkę względną do tego pliku tak, jakbyś wypełniał atrybut href w zwykłym HTML'u.
  • Isole

No tak, to działa... :)
    Zrobiłem tak ja napisałeś... plik tekst.txt a w index.php wpisałem to co napisałeś... i działa... ale widzisz... ja mam już stronę napisaną w html i nie wiem teraz jak to wykorzytać, jeśli moja strona to html... bo cały czas mi chodziło o to, aby szybko zmieniać zawartość tekstową tych samych, pewnych elementów na paru stronach stronach...
  • Xavier

Wykonujesz to dokladnie tak samo. Na tych stronach wstawiasz include() w miejscu gdzie ma sie pojawić dany tekst, a ich rozszerzenie (i linki do nich prowadzące) zmieniasz na .php i to wszystko.
  • Isole

No tak :) działa...
    Dziękuję za pomoc i za cierpliwość :)
  • Anonim

moze mi ktos pomorze przy czyms takim bo mi jakos slabo idzie

http://www.cs.put.poznan.pl/mwojcie...

NetBeans lub jdeveloper