Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Lipson Earl Grey

Powiedzcie co myślicie o javie 5.0, jak wam sie podobaja nowe opcje jezykowe, które sa niezłe a które sa do kitu, kiedy macie zamiar sie przerzucic na nową wersje? czy juz może?
  • Anonim

mi sie bardzo podobają, zwłaszcza generyczność, enumeracje i wsparcie dla metadanych.

Nie sposob nie zauwazyć przy tym że to wszystko zostało zerżnięte (w pozytywnym znaczeniu tego slowa) z MS .NET :-))
  • Lipson Earl Grey

faktycznie :), ale raczej z c# a nie .net, ale c# jakoś od smego poczatku "podejrzanie" przypominal jave :)

enumeracje sa wygodne, z radoscia skozystam tez z genericów (juz sie w życiu wystarczająco narzutowałem :P), natomiast static importy to jest jakas pomyłka, juz widze armie raczkujących programistów importujacych statycznie java.lang.System, java.lang.Math, i co sie tylko da w kazdej klasie, a potem sie człowieku w tym połap jak masz coś poprawić.

Autoboxing/unboxing z tego co wiem dziala tak samo jakbys tworzyl sam obiekty z typów podstawowych i w druga strone, wiec jesli sie temu uwierzy to sie dostaje niezłe lanie po wydajności, jeszcze musze sprawdzic czy to prawda.

a co powiecie na pakiet concurrent?
  • wojteks

a raczej zerzniete z Common Lispa a nie jakiegos C# czy innego .net.

grono chodzi na 1.5 i jest ok.
  • Lipson Earl Grey

chodzi na 1.5 ale czy jest apisane tak ze wykorzystuje nowe funkcje 1.5? a wogole skad wiesz? czy grono chodzi na tomcacie czy czyms wiekszym?
  • Pełek

Wojtek: grono ID: 1
    zastanówmy sie skad Wojtek moze wiedziec?
  • wojteks

nie wykorzystuje funkcji z 1.5, chodzi na tomcacie.
  • Anonim

grono dziala w jsp/servlety? czy moze jakis framework?
    struts/spring/etc?

jaka baza danych?

w o gole na jakim sprzecie to stoii?
    jakie lacze? :)

a co tam, mam nadzieje ze to nie tajemnica, bo ciekawia mnie takie sprawy
  • Anonim

jednak to jest tajemnica? :)