-
steelheart
ktos na gronie zdawał, albo planuje ?
nie bede sciemniac...
przygotowuje sie do SCBCD i szukam materiałów; )
a zdałem juz SCJP i SCWCD -
Artur Wilomski
Polecam Enthuware, swietne testy, ale akurat nie pamietam czy robia tez do SCBCD. -
Pogo
za mniej więcej 30$ możesz sprawić sobie
SCBCD Exam Study Kit : Java Business Component Developer Certification for EJB
jest w niej trochę przydatnych materiałów...
polecam -
yarecki
Mam pytanie
jak wygląda egzamin od strony technicznej tzn.
klikam se na stronie Suna kup SCJP i jak poźniej, są jakieśokreślone terminy w roku czy jak, kto to robi w u nas itp. -
-
george
Zalezy w jakiej firmie. Generalnie to trzeba miec tego ichniego vouchera, z nim idziesz na ten egzaminik. Ale niektore firmy maja takie umowy ze kupuja sobie te vouchery bez daty czy cos wiec mozna sie zapisac czasem jak ktos sie wykruszy i nie trzeba czekac az przysla go z SUN'a. Egzamin wyglada tak ze poprostu idziesz do nich i jakas Pani odpala program ktory ma tam iles formularzy, ewentualnie jakichs malych podprogramikow ( takie faaaajne przeciaganie textboxow).
Jak skonczysz sie bawic to wychodzisz mowisz ok, Pani sprawdza cos i kaze drukowac wyniki, no a potem to czekanie jak sie udalo :P -
yarecki
- czyli u przedtawiciela polskiego moge vouchera kupić?
- sprawdzane to jest od ręki czy mega szyfrowanymi kanałami wysyłane do tajnej siedziby Suna gdzieś w strzeżonym rejonie Alaski i trzeba czekać miesiąc aż wyniki przetworzą? -
steelheart
wyniki znasz gdy konczysz test
miesiac czekasz na dyplom, karte i pina; -) -
Dzemus
-
yarel
-
Adam
Słuchajcie, a ma może ktoś przykładowe testy, lub testy z poprzednich lat na SCJP? Jak myślicie, czy opłaca się zdawać jeszcze javę 1.4, czy może już poduczyć się i 5-tkę spróbować?
Z góry dzięki za pomoc :) -
Dzemus
Zdawaj 1.5 - różnice opanujesz w góra dwa wieczory, a zawsze nowszy papierek ładniej wygląda:P...
A co do testów to sobie poszukaj na eMule'u albo czymś takim testów Test King'a i Whizlabs'ów. -
cinquecento
-
Ja nie istnieje (FURBY)
-
Adept
>Ja nie istnieje( FURBY) napisał
>Teraz strategiczne pytanie co daje ten Papier ?
to samo co każy inny certyfikat -
SkiLo
papier toaletowy daje chyba cos innego; )
ogolnie nieraz firmy wymagaja aby zaswiecic takowym, a nawet jak nie to w cv ladnei wyglada wzmianka. -
cinquecento
-
Dzemus
-
george
No generalnie z tym co daje to roznie bywa. Jak przedmowca dal swiadectwo: "ladnie w cv" :). Jesli ktos przyjmuje do firmy a male pojecie to sie zachwyci. Ludzie ktorzy od dawna siedza w tym biznesie i widzieli te pytania to sie 90% smieja :), taka prawda. Wiekszosc poruszanych tam problemow zawsze rozwiazywana jest metoda napisze male cos i sprawdze jak dziala, choc trzeba przyznac ze sa rzeczy ktorych trudno byloby sie doszukac. I tyle.
No ale jakby sie tego nei wykulo to by sie jezyka nie znalo :) -
Ja nie istnieje (FURBY)
-
Adept
>george napisał
>No generalnie z tym co daje to roznie bywa. Jak przedmowca
>dal swiadectwo: "ladnie w cv" :). Jesli ktos przyjmuje do
>firmy a male pojecie to sie zachwyci. Ludzie ktorzy od dawna
>siedza w tym biznesie i widzieli te pytania to sie 90%
>smieja :), taka prawda. Wiekszosc poruszanych tam problemow
>zawsze rozwiazywana jest metoda napisze male cos i sprawdze
>jak dziala.
Nie zgadzam się z tobą, bo w ten sposób możesz powiedzieć o 95% wszystkich egzaminów na świecie. wszystko można sprawdzić w książkach/internecie/sprawdzić empirycznie/zadzwonić do przyjaciela/ poprosić o pomoc publiczność/50:50/zapytać wujka dobrą rade.
To nie chodzi o zachwycanie pracodawcy ale o posiadanie karty przetargowej. Jeśli o pracę starają się dwie osoby o podobnym doświadczeniu/umiejętnościach/ uosobieniu ale jedna z nich ma certyfikat a druga nie to Ty masz wątpliwości która z tych osób zostanie przyjęta?? ja nie mam.
A Ty jak byś miał zatrudnić hydraulika to byś wziął takiego co po prostu mówi, że umie czy takiego co ma potwierdzenie swoich umiejętności w postaci certyfikatu?
Ergo, certyfikaty w swojej dziedzinie jak najbardziej warto kolekcjonować. i wszystkim to polecam :)
Zresztą firmy często zwracają koszty egzaminów a zdobycie certyfikatu promują nie małą premią. Więc nie jest tak, że 90% się z tego śmieje jak mówisz
Pozdrawiam
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem