Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • steelheart

ktos na gronie zdawał, albo planuje ?

nie bede sciemniac...
    przygotowuje sie do SCBCD i szukam materiałów; )

a zdałem juz SCJP i SCWCD
  • Artur Wilomski

Polecam Enthuware, swietne testy, ale akurat nie pamietam czy robia tez do SCBCD.
  • Pogo

za mniej więcej 30$ możesz sprawić sobie
    SCBCD Exam Study Kit : Java Business Component Developer Certification for EJB

jest w niej trochę przydatnych materiałów...
    polecam
  • yarecki

Mam pytanie
    jak wygląda egzamin od strony technicznej tzn.
    klikam se na stronie Suna kup SCJP i jak poźniej, są jakieśokreślone terminy w roku czy jak, kto to robi w u nas itp.
  • george

Zalezy w jakiej firmie. Generalnie to trzeba miec tego ichniego vouchera, z nim idziesz na ten egzaminik. Ale niektore firmy maja takie umowy ze kupuja sobie te vouchery bez daty czy cos wiec mozna sie zapisac czasem jak ktos sie wykruszy i nie trzeba czekac az przysla go z SUN'a. Egzamin wyglada tak ze poprostu idziesz do nich i jakas Pani odpala program ktory ma tam iles formularzy, ewentualnie jakichs malych podprogramikow ( takie faaaajne przeciaganie textboxow).

Jak skonczysz sie bawic to wychodzisz mowisz ok, Pani sprawdza cos i kaze drukowac wyniki, no a potem to czekanie jak sie udalo :P
  • yarecki

- czyli u przedtawiciela polskiego moge vouchera kupić?
    - sprawdzane to jest od ręki czy mega szyfrowanymi kanałami wysyłane do tajnej siedziby Suna gdzieś w strzeżonym rejonie Alaski i trzeba czekać miesiąc aż wyniki przetworzą?
  • steelheart

wyniki znasz gdy konczysz test
    miesiac czekasz na dyplom, karte i pina; -)
  • Dzemus

Moja mieć SCJP.
    Moja przygotowywać się do SCJD (ciułać kasę:P).
  • yarel

Polecam study guide http://www.javablackbelt.com/imgs/a... a do tego specyfikacja EJB.

• Adam

Słuchajcie, a ma może ktoś przykładowe testy, lub testy z poprzednich lat na SCJP? Jak myślicie, czy opłaca się zdawać jeszcze javę 1.4, czy może już poduczyć się i 5-tkę spróbować?

Z góry dzięki za pomoc :)
  • Dzemus

Zdawaj 1.5 - różnice opanujesz w góra dwa wieczory, a zawsze nowszy papierek ładniej wygląda:P...

A co do testów to sobie poszukaj na eMule'u albo czymś takim testów Test King'a i Whizlabs'ów.
  • cinquecento

a jakie materialy polecacie do SJCA ?
  • Ja nie istnieje (FURBY)

Teraz strategiczne pytanie co daje ten Papier ?
  • Adept

>Ja nie istnieje( FURBY) napisał
    >Teraz strategiczne pytanie co daje ten Papier ?

to samo co każy inny certyfikat
  • SkiLo

papier toaletowy daje chyba cos innego; )

ogolnie nieraz firmy wymagaja aby zaswiecic takowym, a nawet jak nie to w cv ladnei wyglada wzmianka.
  • cinquecento

egzaminy rozumiem sa w ingliszu?
  • Dzemus

>tajniaQ napisał
    >egzaminy rozumiem sa w ingliszu?

Da.
  • george

No generalnie z tym co daje to roznie bywa. Jak przedmowca dal swiadectwo: "ladnie w cv" :). Jesli ktos przyjmuje do firmy a male pojecie to sie zachwyci. Ludzie ktorzy od dawna siedza w tym biznesie i widzieli te pytania to sie 90% smieja :), taka prawda. Wiekszosc poruszanych tam problemow zawsze rozwiazywana jest metoda napisze male cos i sprawdze jak dziala, choc trzeba przyznac ze sa rzeczy ktorych trudno byloby sie doszukac. I tyle.
    No ale jakby sie tego nei wykulo to by sie jezyka nie znalo :)
  • Ja nie istnieje (FURBY)

a jak sie to zdaje; D ze tak leniwie spytam.
  • Adept

>george napisał
    >No generalnie z tym co daje to roznie bywa. Jak przedmowca
    >dal swiadectwo: "ladnie w cv" :). Jesli ktos przyjmuje do
    >firmy a male pojecie to sie zachwyci. Ludzie ktorzy od dawna
    >siedza w tym biznesie i widzieli te pytania to sie 90%
    >smieja :), taka prawda. Wiekszosc poruszanych tam problemow
    >zawsze rozwiazywana jest metoda napisze male cos i sprawdze
    >jak dziala.

Nie zgadzam się z tobą, bo w ten sposób możesz powiedzieć o 95% wszystkich egzaminów na świecie. wszystko można sprawdzić w książkach/internecie/sprawdzić empirycznie/zadzwonić do przyjaciela/ poprosić o pomoc publiczność/50:50/zapytać wujka dobrą rade.

To nie chodzi o zachwycanie pracodawcy ale o posiadanie karty przetargowej. Jeśli o pracę starają się dwie osoby o podobnym doświadczeniu/umiejętnościach/ uosobieniu ale jedna z nich ma certyfikat a druga nie to Ty masz wątpliwości która z tych osób zostanie przyjęta?? ja nie mam.

A Ty jak byś miał zatrudnić hydraulika to byś wziął takiego co po prostu mówi, że umie czy takiego co ma potwierdzenie swoich umiejętności w postaci certyfikatu?

Ergo, certyfikaty w swojej dziedzinie jak najbardziej warto kolekcjonować. i wszystkim to polecam :)

Zresztą firmy często zwracają koszty egzaminów a zdobycie certyfikatu promują nie małą premią. Więc nie jest tak, że 90% się z tego śmieje jak mówisz

Pozdrawiam