Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jasa (druk cyfrowy)

Ma to być programik dla firmy oferującej odbitki i wydruki cyfrowe.

1. Program ma być prosty, ze standardowym interfejsem - górne menu, dostęp do napędów, okienka podglądu zdjęć - cos jak ACDC

2. Program ma być w Javie, żeby można go było skompilować pod Linux i Windows oraz, jeśli się da, umieścić jako aplet na WWW (niekoniecznie - może być po prostu tylko do ściągnięcia).

3. Interface
    a) Lewy górny róg - drzewo napędów i katalogów (rzecz jasna - w Linuxie analogicznie)
    b) Lewy dolny róg - menu dla odbitek różnych rozmiarów
    c) Prawa część - okienka podglądu jak w ACDC
    Schemat mogę wysłać na e-mail.

4. Działanie
    Program ma umożliwić przeglądanie zawartości napędów/katalogów pod katem obecności zdjęć w formatach JPG i TIF. Wyświetlone zdjęcia mają być następnie kopiowane na dysk i porządkowane pod względem wielkości i liczby odbitek do zrobienia. Np. zdjęcie IMG_12345.JPG należy przenieść do katalogu „Format 10 x 15 cm” z adnotacją 3 odbitki. Przeniesione do odpowiedniego katalogu zdjęcia mają być zoptymalizowane pod względem rozdzielczości do wybranego formatu i ustawione w kolejce a następnie wysłane na FTP z transferem 128 kb/s.
    Kolejność czynności jest zatem taka:
    - przeglądnięcie dostarczonego nośnika
    - wybranie zdjęć
    - przeniesienie ich do katalogu zgodnego z zamówionym formatem
    - zmiana nazwy/formatu plików na „firma_nrzlecenia_format_liczb aodbitek_orginalnanazwa.jpg”
    - optymalizacja rozdzielczości (max 300 dpi)
    - ustawienie w kolejce
    - transfer na FTP z ustaloną szybkością
    - przeniesienie do archiwum, a później (np. po 5 dniach) kasacja
    - zapisanie wszystkich czynności w logu

5. Biurokracja
    Umowa wstępna i umowa o dzieło z przeniesieniem autorskich praw majątkowych na zamawiającego. Zobowiązanie do usunięcia usterek/wad wychodzących w trakcie użytkowania. Zaliczka. Jeśli kwota będzie znacząca - wypłata w 4 miesięcznych ratach.

6. Szczegóły
    Program zostanie dokładnie opisany (wszystkie wymagania, procedury i dokładny interface), o ile cena za jego stworzenie wyda się atrakcyjna. - Zaliczka najwcześniej w 2 połowie sierpnia, debiut 1 października. Spóźnienia nie wchodzą w grę - wpłyną na wynagrodzenie. Potrzebną grafikę (ikony, ozdobniki itp. duperele) wykonam sam. Wszelkie treści informacyjne także dostarczę na gotowo. Wymagany jest kreator instalacji i kod źródłowy oraz możliwość lokalizacji (czyli tłumaczenia na języki narodowe) - wszystkie teksty w programie mają być w pliku tekstowym i zindeksowane.
  • Jasa (druk cyfrowy)

Aaa - dawno nie byłem. Grono się zmieniło. Dorzucam schemat i proszę o pisanie na gluon@op.pl.

Pozdrawiam wszystkich - jako człek tu nowy!

Z góry dzięki za konkretne propozycje. Farmazony mnie nie interesują.
  • Ja nie istnieje (FURBY)

5 000
  • Jasa (druk cyfrowy)

Dziękuję za oferty (na forum i by e-mail). Nie ukrywam, że licytacja trwa - w dół. Ceny 4 czy 5 tys. nie wchodzą w grę. Powiem tak - znam co nieco PHP i VB. Dla zręcznego programisty taka aplikacja to tydzień, może 2 tyg. pracy. W VB stawia się formę, kilka obiektów i pisze kod - w tym wypadku prosty jak barszcz. Jedyne czego w tym wszystkim nie potrafię stworzyć to kolejka plików do wysłania, samo wysyłanie i kontrola transferu, nawiązywanie zerwanych połączeń itp. Z tego co wiem w Javie kompilacja na różne platformy czy automatyczny kreator instalacji to raczej nic specjalnie trudnego.
  • Jasa (druk cyfrowy)

Dostaję oferty by e-mail - z propozycjami cenowymi w granicach 4 - 5 tys. Pragnę zatem przypomnieć, że są to kwoty absolutnie nie do zaakceptowania! Ja ze swej strony rozumiem, że ze względu na wiedzę, prace i odpowiedzialność takie kwoty mają swoje uzasadnienie, niemniej ja tyle po prostu na ten cel wydać nie mogę. Pula wydatków na organizację firmy jest ograniczona i sztywna. Jeśli wynagrodzenie za program nie będzie możliwe do uiszczenia, to z niego zrezygnuję - zamiast Javy będzie klasyczny upload na WWW, a w punktach dostępowych Filezilla - i tyle!

A teraz coś, co najbardziej wkurza - z serii: gdyby babcia miała wąsy...

Zlecenie tylko pozornie jest jednorazowe. W rzeczywistości, zakładając rozwój firmy, program będzie musiał być rozbudowywany czy odświeżany. Będzie to wymagało stałej współpracy, co także samo w sobie stwarza możliwość zarobkowania. Nie mogę jednak na dzień dobry podjąć zobowiązania finansowego, któremu nie sprostam. Nie obiecam 4 tys. bo dziś nie jestem w stanie tyle zapłacić. Tyle mogę uczciwie powiedzieć.

2 tygodnie pracy razy powiedzmy 8 dziennie razy 50 zł daje nam 5600 zł :) plus rabacik to wychodzi rowne 5000 :) nie pasuje to pisz sam :-P
  • Anonim

napisz sam Jasa, po co dawac komus zarobic; -)
  • Jasa (druk cyfrowy)

2 tygodnie po godzinach, a nie po 8 godzin! :)

Keo! Nie dam rady wszystkim się zająć, więc szukam wsparcia. Zresztą jak już napisałem, program taki przekracza moje możliwości.

ja powiem tylko ze Java to nie VB; ]

• Dzemus

>Jasa napisał
    >2 tygodnie po godzinach, a nie po 8 godzin! :)
    >

Powiem tak - owszem, samo napisanie czegoś takiego to kilka dni, ale to będzie wersja "działająca". A ponieważ wymagasz wersji "dobrze działającej" trzeba dodać do tego dwa razy tyle czasu co samo pisanie na poprawianie pierdółkowatych usterek. Na swoje potrzeby napisałbym to w dwa dni, ale jeżeli mają z tego korzystać przeciętni użyszkodnicy ileś tygodni testowania i supportu jest niezbędne. Stąd cena min. 4000 zł. I to jest cena "rynkowo amatorska". Firma by wzięła przynajmniej 3 razy tyle.