-
Oskar
Witam pasjonatów Javy.
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pewna rzecz - a mianowicie, w jaki sposób integrujecie swoje projekty, bazujące na klasach Javy, w programy wykonywalne.
Zapewne wszyscy zaczynali od kompilowania plików i odpalania (interpretowania) przez java.exe czy też jakiś IDE jak Eclipse. Ale...
Przykładowo napisałem komunikator internetowy oparty na RMI i chciałbym, aby instalator go zainstalował na komputerze i dodał skrót na pulpit do pliku .exe - niezbędne pliki np.: grafika, pliki xml mogą być osobno. Taki programik .exe odpalałby główną klasę np z mainem i wszystko by się już dalej toczyło;] Jakich narzędzi do tego używacie?
I jeszcze jedno, może trochę się rozmarzyłem, ale wielokrotnie słyszy się, że jakiś program bazuje na Javie - np. klient sieci torrent - Azureus. Czy Azureus ma wbudowaną własną maszynę wirtualną javy? Da się w ogóle coś takiego zrobić - aby JVM nie musiałaby być zainstalowana na komputerze? -
Ja nie istnieje (FURBY)
-
*Kamil*
-
Maciek Makowski
Dlaczego ma to byc .exe, a nie np. .bat?
> Da się w ogóle coś takiego zrobić - aby JVM nie musiałaby być
> zainstalowana na komputerze?
Da sie, o ile JVM dolaczysz do swojej aplikacji -- to jest jednak praktyczne tylko przy duzych programach. Oracle dystrybuuje w ten sposob SQL Developer. -
-
Łukasz Osiennik
Możesz użyć programu do tworzenia instalatora. Ja osobiście używałem kiedyś softu który tworzył instalator w formacie msi i się to w 100% sprawdziło. Jest takich wiele darmowych narzędzi, spróbuj -
Anonim
-
Anonim
:) zrob instalke, polecam programik NSIS, darmowy, jest nawet help po polsku gdzies na necie
-
nie kupuj w ESC !!
Generalnie, dołączanie JVM do swojej aplikacji, jest chyba niezgodne z licencją SUNa :) tzn można, ale trzeba za to płacić :) -
Koziołek [brat Javowiec]
> Generalnie, dołączanie JVM do swojej aplikacji, jest chyba niezgodne z licencją SUNa :) tzn można, ale trzeba za to płacić :)
od Javy 1.6 już chyba nie, bo JVM stał się OpenSourcem ze wszytkimi konsekwencjami :)
Pytanie tylko czy do małego projektu warto dokładać kilkanaście MB JVM, źródeł i dokumentacji :) -
Zonix
>Kto, ja? napisał
>excelsior.
licencja standard 1,200$ - to program zdecydowanie nie na moją kieszeń.
Ja polecam jar2exe.
Tyle że można zapomnieć o metodach getClassLoader() itp.
Kiedyś też nie mogłem przywyknąć do tego że w Java nie ma exe.
Jednak teraz jednak wiem że najlepiej robić Jar'a lub po prostu skrót. -
M
-
Ja nie istnieje (FURBY)
-
Anonim
Generalnie to ja nie polecam tworzenia exe'ków w javie. Jak one strasznie się mulą!!! Od tego są inne, lepsze języki! Bo nie wierzę, że aż tak bardzo Wam zależy na przenośności... -
Koziołek [brat Javowiec]
Ja zaproponuje jeszcze inne rozwiązanie. Patrząc na soft open source przyjęło się dystrybuowane z plikiem run.sh i plikiem run.bat. Ich zadaniem jest odpalanie programu w konkretnym systemie. -
voytello
>Koziołek [brat Javowiec] napisał
>Ja zaproponuje jeszcze inne rozwiązanie. Patrząc na soft
>open source przyjęło się dystrybuowane z plikiem run.sh
>i plikiem run.bat. Ich zadaniem jest odpalanie programu w
>konkretnym systemie.
genau! -
sergi
>Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pewna rzecz - a
>mianowicie, w jaki sposób integrujecie swoje projekty,
>bazujące na klasach Javy, w programy wykonywalne.
>Zapewne wszyscy zaczynali od kompilowania plików i
>odpalania (interpretowania) przez java.exe czy też jakiś
>IDE jak Eclipse. Ale...
Do samego generowania pliku wykonywalnego pod platforme Windows używam JSmooth ( http://jsmooth.sourceforge.net/ ).
>Przykładowo napisałem komunikator internetowy oparty na
>RMI i chciałbym, aby instalator go zainstalował na
>komputerze i dodał skrót na pulpit do pliku .exe -
>niezbędne pliki np.: grafika, pliki xml mogą być osobno.
>Taki programik .exe odpalałby główną klasę np z mainem
>i wszystko by się już dalej toczyło;] Jakich narzędzi do
>tego używacie?
Do tego typu problemów z kolei używa się narzędzi takich jak InstallShield. Większość z nich jest płatna - np. http://www.macrovision.com/products...
Umożliwiają one pełną instalację w środowisku Windows (np. instalację aplikacji, bazy danych z której ona korzysta, dodanie skrótu na pulpit, dodanie grupy do menu Start, etc..., etc...).
>I jeszcze jedno, może trochę się rozmarzyłem, ale
>wielokrotnie słyszy się, że jakiś program bazuje na
>Javie - np. klient sieci torrent - Azureus. Czy Azureus ma
>wbudowaną własną maszynę wirtualną javy?
Nie sądzę - po prostu sobie dociąga preferowaną maszynę wirtualną (choćby za pomocą takiego wrappera jakim jest jSmooth), albo narzędzia jakim jest InstalShield (nie pamiętam nazwy takiego, które umożliwia, tak jak jSmooth wybranie preferowanej JVM za pomocą której ma zostać uruchomiona aplikacja)
>Da się w
>ogóle coś takiego zrobić - aby JVM nie musiałaby być
>zainstalowana na komputerze?
Umieszczanie maszyny wirtualnej wewnątrz instalacji ma sens w dwóch przypadkach:
1. Nie wiadomo czy maszyny na których instalowana jest aplikacja są podłączone do internet'u (więc dociągnięcie wymaganej JVM może być niemożliwe). Wtedy instalka JVM powinna znajdować się w pakiecie instalacyjnym.
2. Aplikacja używa niestandardowej JVM - co zazwyczaj nie jest polecane (zmodyfikowanej i przekompilowanej w bliżej nieokreślonych celach)
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem