Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Chciałbym poznać wasze zdanie co do technologii przyszłości. Bardzo zależało by mi na obiektywnych wypowiedziach, nie chce tym tematem wywoływać jakiegoś flame war:P. A wiec, mniej wiecej rok temu zdecydowałem się, że wybiorę javę. Lubiłem .net, ale wszystkiego znać nie można i musiałem coś odrzucić. Minął rok i zaczynają pojawiać się we mnie dość niemiłe wątpliwości czy na pewno dobrze wybrałem. Wszyscy moi znajomi zdecydowali się na .net. Zauważyłem, że nauka nowych rzeczy w javie przychodzi wolniej niż w .net, visual studio bije na głowe konkurencje pod względem wygody programowania i co dla mnie bardzo ważne posiada dobry debugger dla www, w eclipsie + JBoss najwięcej czasu właśnie schodzi mi na wyszukiwaniu błędów i nie wspominam tego dobrze. Wady .net wg mnie to, konieczność używania (kupienia) Windowsów jak również zakup Visual Studio (jeśli mowa o profesjonalnym programowaniu). Nie podoba mi się rownież obecna polityka Microsoftu, ale nie będe sie o tym rozpisywał szerzej. W visual studio aplikacje tworzy się błyskawicznie, jednak jednocześnie to środowisko przyzwyczaja i uzależnia do takiego specyficznego programowania gdzie dużo rzeczy można zrobić klikając myszką.

W javie podoba mi się, że moge programować, nie płacąc za nic, jak również wielka liczba frameworków. Te innowacyjne frameworki jak np Hibernate to największa siła javy. Jeśli chodzi o dostęp do materiałów do nauki to jest on porównywalny.

Jeśli chodzi o języki skryptowe jak PHP, Ruby to nie miałem z nimi zbyt wiele do czynienia więc się nie wypowiem.

Jakiej technologii Wy używacie, dlaczego taka i co zadecydowało? Gdybyście teraz wybierali to co byście wybrali?
    A może trzeba być elastycznym i mniej wiecej znać się na wszystkim?
    I jeszcze raz prosze o obiektywne wypowiedzi, bo to w końcu forum Javy :D
  • Maciek Makowski

1. Można (i warto) znać się i na .NET, i na Javie
    2. Do .NET nie musisz mieć Windows, możesz używać Mono
    3. Najpopularniejsze frameworki i narzędzia Javowe (np. Hibernate, Spring, JUnit, Ant) z reguły dorabiają się szybko .NETowych odpowiedników
    4. W odniesieniu do PHP i Ruby lepszym określeniem jest "języki dynamiczne" niż "języki skryptowe" -- to drugie sugeruje, że programy są interpretowane linia po linii
    5. .NET rozwija się znacznie szybciej niż Java i języki na tę platformę są bardziej technologicznie zaawansowane (LINQ, domknięcia i inne rozszerzenia funkcyjne)
    6. http://grono.net/forum/topic/357194...
    7. Obie technologie mają przyszłość w skali następnych, powiedzmy, 10 lat

• Ja nie istnieje (FURBY)

Ja to widze tak ze Java jest bardziej "Na piedestale maszyny wirtualnej"
    a .NET to raczej "framework dla jezykow" no i to jest jego zaleta... aczkolwiek ostatnio jak mialem pisac server to wybralem jave bo ona ma ta przewage ze szybko moge sobie przeniesc kod :)

No a co do tych rozszerzen i dynamicznie rozwijajacego sie jezyka to Maciek ma racje .NET tak zapierdziela ze nawet chcac byc w temacie to juz wszystko zaczyna uciekac; PPP no i M$ wypuscil Visuala który jest TOOLem wszechczasów ... praktycznie w pracy mam ludzi któzy nie znaja .NET , znaja tylko C# i to tak podstawowo ale rypia koda (nie dyskutujmy o jakosci) ktory dziala.

A i ostatnio rpzeczytalem ze .NET jest latwijeszy niz Java dlatego iż jest Proceduralniejszy niz Java... :D teza Allen'a Holub'a :) Coś w tym jest :)
  • Anonim

A propos przenośności, o której wspominacie, to Java jest naprawdę przenośna w stopniu niemalże idealnym, a .NET... Mono jest ciągle bardzo w tyle za MS, z tego co się orientuję tkwią jeszcze gdzieś w implementacji klas z 2.0. Nikt (chyba..) profesjonalnie nie robi deploymentu na Mono, bo to duże ryzyko - brak wsparcia, stabilnej wersji.. .NET to niestety tylko Windows (i to Vista najlepiej, żeby uczyć się tych wszystkich nowych WXX), jak chce się to na poważnie brać..

java nie jest przenosna dokad nie uzywasz zewnetrznych libow :) (tu bedzie troche na wyrost) wiec w zasadzie ma podobna przenosnosc do C++ ... :P
  • Anonim

Programista .NET więcej klika niż pisze :)