-
Anonim
Jaką polecacie bazę danych typu embedable dla Javy (J2SE).
Ew. ktoś się może bawił w wykorzystanie plików XML jako bazy danych (BLOB czy inne dane typu obiektowego nie są mi potrzebne) ??
Jeśli tak to proszę o jakieś linki lub info; ]
thx -
YouCan'tGoWrongWithStretchyPants
Jeśli chodzi o embeddable to najbardziej znaną jest chyba HSQL, czyli Hypersonic SQL. Działa całkiem sympatycznie, potrafi zapysiwać w plikach CVS. Ale nie używałem jej w warunkach przemysłowych.
Wiem też, że używając JDO jesteś w stanie zapisywać dane do XMLa, i generalnie JDO jest bardzo łatwe w użyciu (po początkowej konsumpcji paznokci w celu obczajenia "o co w tym do cholery chodzi"; ). Ale nie wiem która dokładnie implementacja to potrafi.
-Irek -
Anonim
to ma nie być projekt przemysłowy tylko praca dyplomowa więc nie musi spełniać jakichś ostrych wymagań; ] czy XML czy RDBMS to wszystko da się ładnie przy obronie uzasadnić; D -
Lipson Earl Grey
możesz w takim razie pobawic sie na niskim poziomie i skorzystac z BerkeleyDB firmy sleepycat, niedawno wypuscili wersje w calosci w javie, jest to ten sam silnik baz danych z ktorego korzysta MySQL w trybie max. -
-
Anonim
Ostatnio pisze aplikacje okienkowa w Javie (swing) korzystajaca z danych zapisanych w xml. W razie jakby co - sluze pomoca :-) -
Anonim
-
Grono.Net
Hej,
Czy musi być embedded?
Moim zdaniem najprostsze rozwiazanie to uzyc istniejaca DB i jdbc :)
A jesli musisz miec cos wewnatrz j2ee engine to proponuje stworzyc prosty podsystem oparty o rekordy stalej dlugosci i dostep przez klase RandomAccessFile. łatwo zrobić i działa. :)
Jest też coś takiego jak xml<->object mapper ale jestem po piwkach i nie pamietam nazwy. anyway byl prosty w obsludze :)
ostatnie wyjscie to trzymac dane w javie i serializowac`je uzywajac interfejsu Serializable albo klasy XMLDecoder/XMLEncoder
pozdro
marcin -
-
YouCan'tGoWrongWithStretchyPants
-
Bursztyn
-
яazo я
tylko że prevayler to nie baza danych.
embeddable bazy (w javie najlepiej) to wlasnie jak koledzy zauwazyli:
hsqldb
berkeley DB -
-
-
Anonim
no fakt, db4o to bajerancka baza danych :-)
warto sie nia zainteresowac, bo:
+ dziala jako embedded DB (w procesie aplikacji), dziala tez jako klasyczny serwer - z komunikacja po TCP/IP
+jest w pelni obiektowa (zapisuje obiekty, a nie rekordy w tabelach)
+ prosta w obsludze i wygodna (mozna w niej skladowac POJO)
+bardzo wydajna (ma m.in. wsparcie dla indeksowania danych, co nie jest oczywiste w swiecie OODBMS)
+ jest tez wersja dla platformy .NET/Mono jakby kto pytal :-)
-
Anonim
zapomnialem napisac ze db4o ma bardzo przyjemna dualna licencje, ktora pozwala korzystac z bazy za darmo, jesli tworzone rozwiazanie jest dystrybuowane w ramach licencji GPL, lub nie wymaga dystrybucji na maszyne klienta (np. web aplikacja na wlasnym serwerze).
w przeciwnym wypadku trzeba zaplacic za licencje (nie tak duzo, jak sie porowna z konkurencja np. Versant FastObjects) i mozna wtedy dystrybuowac db4o jak sie chce :-) -
Anonim
a teraz cos dla prawdziwych hardkorowcow - PERST:
http://www.garret.ru/~knizhnik/pers...
to tez obiektowa, embedded DB, sa wersje w Javie i C#. nie jest tak prosta w obsludze jak db4o (skladowane obiekty musza implementowac konkretne interfejsy o ile pamietam).
ale za to ma naprawde niezla wydajnosc - radze wejsc na strone i sprawdzic benczmarki autora. nota bene jest nim jakis rosyjski programista - freelancer, ktory stworzyl tez innego OODBMSa - GOODS ( http://www.garret.ru/~knizhnik/good...
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem