Java [1242]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • SkiLo

"Mozesz coś więcej powiedzieć o pracy w Comarch?"

luz luz i jeszcze raz luz...gorzej jak przychodzi cos zrobic wtedy widzisz jakie luzy mieli inni piszac kod :P
  • Adept

:)
  • steelheart

Taa i JavaDoc dla klasy:

"To change this template go to Preferences > ..."

tzw. "komary" to niezli kolesie ( architekture z tego co pamiętam niezłą robili, gorzej z implementacja i dokumentacją)
  • steelheart

A co do problemu to imho zamiast mediatora lepiej pasuje state (cos w rodzaju tego co spec opisał; ) )
  • Anonim

> ad nikt:
    > if (dupa)
    > metoda1();
    > else
    > metoda2();

tyle że u mnie to nie jest if tylko

switch(gameState)
    {
    case NONE:/ /bla bla bla 50 linii
    case SETTING:/ /bla bla bla 50 linii
    case WAITING:/ /bla bla bla 50 linii
    case GAME:/ /bla bla bla 50 linii
    /* powstrzymałem się od
    case MYTURN i case NOTMYTURN; ) */
    case WAITING2:/ /bla bla bla 50 linii
    case SPECTATING:/ /bla bla bla 50 linii
    //może coś wyjdzie jeszcze
    }

i mi się taka struktura, kurna nie podoba, nawet jeśli zamiast 50 linii wszędzie wsadzę metody to dalej mi się to będzie nie podobało :P
    ale póki co tak jest bo terminy gonią; )
  • Anonim

zapomniałem dodać ze taki switch byłby w każdej z metod:
    mousePressed()
    mouseDragged()
    mouseReleased()

jeżeli ktoś ma mi zamiar powiedzieć jaką metodą na 100% poprawnie podmienić MouseListenera (czy nie trzeba się aby gdzieś grzebać w awt?) to chętnie posłucham. inaczej uważam topic za zamknięty :)
  • spec

metody byly 3. lepsze i gorsze, bardziej eleganckie i mniej. to co tutaj zrobiles jest najmniej eleganckie.
    (wrzuc w metody kod, bo to bez sensu w casie trzymac)
  • Adept

jak Ci się switch nie podoba .. to daj ifa...

a skoro CI się nie podoba wsadzenie kodu w metody to może kup se okullary albo coś.. bo z tego co widze to ty masz nie problem z kodem tylko ze sobą..

jeszcze niedawno mediator był dla Ciebie z sensem - więc czego jeszcze oczekujesz??? :/
  • spec

ja tam uwazam ze trzeba wywazac, wybrac ta metode ktora fajnie pasuje do zadania.

ja bym to zrobil jak napisalem.

chuja, mediator w ogole tam nie pasuje.

pieszczenie kodu jest fajne ale znowu do pewnego stopnia.
    tylko poczatkujacy programisci kasuja swoj kod.
    kod to nie fetysz, nie ma byc piekny tylko dzialac, co nie znaczy ze nie nalezy szukac lepszych rozwiazan, bo tylko to rozwija (lepsze nie znaczy idealne bo nie znajdziesz idealnego)

ify/case to minimalizm.
  • Adept

chuja, mediator w ogole tam nie pasuje.

też tak uważam... chłopak przeczytał.. niezrozumiał to uznał ze musi to być jakieś mądre..
  • SkiLo

"kod to nie fetysz, nie ma byc piekny tylko dzialac"

buhehehe codziennie to w pracy slysze. Jak dziala to dobrze, reszta jest milczeniem...
  • Anonim

lekka zmiana podejścia do problemu i MouseListener zmniejszył się na tyle że switche zaczęły być akceptowalne (kilka małych i jeden duży ale i tak mieści się na jednym ekranie).

> kod to nie fetysz, nie ma byc piekny tylko dzialac"

A ja jednak lubię kiedy kod jest piękny, piękny kod działa lepiej, poza tym świadczy o programiście; )

spójrzcie na swoje rozwiązania z początków kariery programistycznej: też działało, ale czy było ładne? nie. a czy bylo dobrze napisane? też nie.
  • spec

>A ja jednak lubię kiedy kod jest piękny, piękny kod działa
    >lepiej, poza tym świadczy o programiście; )

tak, ale nie mozna przesadzac. bo ugrzezniesz na etapie projektowania tego "pieknego" kodu.
    daleko mi od miminalizmu.

po za tym "piekny kod" sprawdza sie najlepiej przy duzych projektach, gdzie reuse jest w obrebie projektu.

najlepiej jest mieszac (to jesli chodzi o C++).

w przypadku jawki wiecej i szybciej sie nauczysz jesli bedziesz szukal dobrych rozwiazan a nie idealnych.
    lepsze beda przychodzic same.

sam zobacz ile Ci zajelo zastanawianie sie jak rozwiazac problem z listenerami.
  • Anonim

miałem ważniejsze sprawy na głowie, serwer do gry działa źle a termin oddania szczęśliwie przedłużył mi się z 5 dni na 12 :)

w javie najlepiej to jest nie pisać własnego kodu tylko szukać czy to nie jest już zrobione. kiedyś potrzebowałem losowej permutacji więc napisałem, a tu "ops" miałem to za darmo :) ok, żartuję; )

nei odczuwacie takiej estetycznej przyjemności patrząc na ładny kod? wiedząc że będzie on działał efektywnie?
  • spec

ja odczuwam.

ale jak oczywiscie dziala, i nie stoi w miejscu.

o to chodzi zeby poprostu nie przesadzac.