-
Anonim
Czesc
Macie może jakąś alternatywę do J2SE 5.0 firmy SUN.
Mam athlona 3200+ barton + 1gb DDR RAM na DualChannel i mi zamula ZEND Studio Proffesional.
Może jest jakiś sposób na przyspieszenie Javy ? -
eql
-
Adept
"java muli hymmm...
pewnie dlatego ze to java; ]"
nie ma to jak się wypowiadają "eksperci" :/
http://jdn.pl/node/313#comment-825 -
Adept
-
-
Brut[all]
Tylko że to się nawet bardzo kłóci z taką codzienną praktyką.
Jeszcze się nie spotkałem z żadną aplikacją Javowską, która by chociaż znośnie chodziła na moim kompie - mojemu sprzętowi daleko od określenia "nowy" i o tego typu programach mogę w zasadzie zapomnieć - każdy zawala mi prawie całego procka i kupę ramu.
Systemy operacyjne nie są pisane w Javie, w C tak.
Wymagające gry komputerowe nie są raczej pisane w Javie, w C tak.
Broń Boże, żeby ktoś pisał sterowniki w Javie, w C bywają.
Noo iii pozostaje teoretyka - jak coś, co jest interpretowane, może być równie szybkie, jak zestaw gotowych instrukcji dla procesora?
Nawet przy genialnym cache'owaniu interpretacji, straty muszą być.
Pozostaje tylko czekać na moment, aż komuś się uda stworzyć procka z wbudowaną obsługą Java - to by był prawdziwy przełom :) -
Adept
"Systemy operacyjne nie są pisane w Javie" jak najbardziej są -> solaris
jeśli chodzi o codzienną praktyke to eclispe chodzi b. dobrze.
"Broń Boże, żeby ktoś pisał sterowniki w Javie" - może nie sterowniki, ale są systemy czasu rzeczywistego pisane w javie
do reszty nie sposób się nie zgodzić -
SkiLo
"ale są systemy czasu rzeczywistego pisane w javie"
imho za bardzo rzeczywiste to one raczej nie sa
nie wyobrazam sobie system sterowania elektrowni atomowej, rakiety, albo promu kosmicznego napisany w Javie. -
Anonim
> Noo iii pozostaje teoretyka - jak coś, co jest interpretowane, może być równie szybkie, jak zestaw gotowych instrukcji dla procesora?
może być, zależy jaki problem twój program ma rozwiązywać, ale nie jeśli mówimy o javie :)
"Any sufficiently complicated C or Fortran program contains an ad hoc, informally-specified, bug-ridden, slow implementation of half of Common Lisp. -- Philip Greenspun"
java jest głównie wykorzystywana w nudnych programach biznesowych i ot :)
a wydaje mi się, że wykorzystywana jest dlatego, że: 1)jak dobrze się coś rozreklamuje to jakiś decydent, który g* wie o programowaniu wybierze jave zamiast np pythona
2)java jest tak opakowana że aż bezpieczniejsza od C/C++ (aż do przesady IMHO, wyjątki lecą, program dawno nie działa tak jak powinien a dalej brnie do przodu...)
3)czas, a więc i koszt produkcji programu w javie jest mniejszy niż w C/C++
-
spec
-
spec
-
benny
systemow czasu rzeczywistego nie pisze sie w javie .. co najwyzej przy uzyciu JNI .. bo niestety nie ma to jak API w C z domieszka Asemblera
java ma mase innych zalet.
ps:
jezyki programowania dzieli sie na takie na ktore wszyscy nazekaja albo nikt ich nie uzywa:) -
Adept
Dreamer_ -> to napisz mi prosze aplikacje midletową w C lub C++, albo jakiś portal internetowy w C, albo pełnowartościowy program działający pod przelgądarką.
po co takie pieprzenie - bo ja naprawde ciebie nie rozumie. tye języki są do różnych zastosowań i nikt tego nie neguje. nie zastapisz javy jezykiem C, natomiast odwrotne zdanie jest o wiele bardziej prawdopodobne. -
Anonim
Jak na moje, to trzeba po prostu dobierać odpowiednie środki do odpowiednich zadań. Jeśli mam się bawić milion lat nad napisaniem jakiegoś szitowego CGI pod C, zamiast ładnie wszystko zrobić w formie serwletu, to wolę wybrać serwlet. Natomiast jeśli mam wykonać proste konsolowe zadanie, bez jakichś większych struktur danych, to wolę wykorzystać C, bo szybciej poda mi wynik (chyba że ze wskaźnikiem coś popieprzę; )). Krótko mówiąc: życie to sztuka wyboru.
(midlety też są pisane w różnych językach, z tego co mi się kojarzy) -
Adept
no nawpewno w C...
ps. no nie wiem, ale moim zdaniem proste konsolowe programy to tylko w javie - będzie 10 razy łatwiej -
Anonim
no rzeczywiście mnie nie rozumiesz bo ja ani słowa o zastępowaniu javy przez C lub C++ nie pisałem (czekaj, popatrzę jeszcze raz; nie, nie pisałem)
to z 10 razy łatwiej to bym nie przesadzał; ) ot, mniej zachodu podczas pisania. No i wszyscy kochamy garbage collectory :D
do prostych konsolowych programów też zresztą trzeba mieć podejście (jak musiałem napisać jakiś programik do precyzyjnych obliczeń numerycznych to wolałem pythona z modułem decimal zamiast maple'a; ) ).
czyli wszyscy się zgadzamy, że języki trzeba dobierać do problemu... bleh, no to gdzie tu dyskusja; ) -
benny
apropo latwego gui w C .. kurcze chyba panowie sie nie znaja do konca w pisaniu GUI pod C .. chociazby windows ma borlanda.. ktory w prosty sposob daje mozliwosc budowania gui bez potrzebe wglebiania sie w C a Linux chocby GTK.
Java muli wybaczcie pisze aplikacje RT i jednak mimo mojej milosci do javy transformata w Javce ma wade taka ze nie nadaza..
apropo servletow.. a ktos pamieta CGI .. czyli C:]
dalej C jest jezykiem struktoralnym wiec ciezko porownywac z Java predzej C++..
java nie daje mozliwosci zabawy asmeblerem;]
duzo tego .. mozna by bronic i javy i c nie zapominajmy o C# czy pytonie.. a i php stalo sie obiektowe.. no i zdazylo mi sie aplikacje exe pisac w actionscirpcie 2.0 w koncu tez obiektowy i exeki wyplowa .. nie mowiac o lingo .. directora.. oj jak w nim pieknie w rejestrach wingrozy namieszac mozna
wszystko jest dla ludzi:) wazne zeby wiedziec co i gdzie zastosowac.. blokowanie sie tylko do jednego jezyka czy systemu jest .. ograniczone -
Adept
w kilku punktach porównujesz javedo c/++ przedstawiąjąc same wady javy i żekome zalety tych pozostałych języków - więc po to to robisz jeśli nie zeby pokazac ze java jest niepotrzebna??
1)jak dobrze się coś rozreklamuje to jakiś decydent, który g* wie o programowaniu wybierze jave zamiast np pythona
a jak mi to zdanie wytłumaczysz?? :/
ty się zgadzasz z takim stwierdzeniem "dobierać język do problemy - byle by nie była to java" -
Adept
a ktoś tu w ogóle o gui wspominał?? bo ja sobie nie przypominam...
co do cgi.. pamiętam - ale chyba lepiej jak najszybciej zapomnieć - bo czy potrafisz wymienić jakiekolwiek wyższości cgi nad servletami?? -
benny
hyhyhy.. nie ..
po prostu wszyscy jada na C wiec chcialem przedstawic troche inne swiatlo..
ja jave ubustwiam za serwlety za gui za to ze napisanie biblioteki do robienia PDFow zajelo chwile za to ze ma mase dobrych gotowych rozwiazn.. ze dobrze dziala z CORBA ze ma rmi ktore jest fajne.. ze nie trzeba z referencjami sie bawic i wskaznikami .. nie wspominam o jarach
zreszta co ja sie bede tlumaczyc.. wiem w czym na ogol pisze:P i jest to produkt firmy S -
benny
odpowiedz o GUI:
jeśli mam się bawić milion lat nad napisaniem jakiegoś szitowego CGI pod C,
poszukaj na gorze a znajdziesz o tym .. nie jaki jan to napisal
nie mowie ze kocham CGI raczej go nie trawie pisze tylko ze istnieje w koncu tez byl tekst ze ponoc nie ma innych rozwiazan servletowych niz java..
a jakos w txt nie widzialem zebym CGI chwalil ..
- Przeglądaj grona w kategorii Internet i Komputery
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem