Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • qri

Witam

Mam pewien problem jezeli chodzi o zapis danych w szkolnym projekcie. Dokladniej chodzi o to ze potrzebuje klasy ktora mi bedzie zapisywala CALE obiekty do pliku. Takowa zaoszczedzila by mi mnostwo pracy przy piasniu kodu do zapis i odczyt danych oraz odpowiedniego ich formatowania. Przeszukiwalem dokumentacje ale niestety niczego nie znalazlem. Klas zwiazanych z SQL nie chce uzywac, to od razu zaznaczam.
  • benny

xml? albo jakas textowa bazka?
  • Maciek Makowski

Chyba nie do końca rozumiem problem. Dlaczego standardowa serializacja się nie nadaje?
  • qri

Poniewaz 30% mojej oceny z informatyki zalezy od teog programu, a termin mnie goni, zostaly jakies dwa tyogdnie. Nie mam czasu na wprowadzanie co bardziej skomplkowanych struktur danych poniewaz musialbym prowadzic naprawde obszerna dokumentacje calego programu. Mam limit 1,5k linijek kodu, a musze je opisac w 80 stronnicowej dokumentacji. Dlatego tez potrzebuje czegos na rodzaj klasy RandomAccessFile ktora miala by metody zapisu i odczytu obiektow.

A da sie moze jakos rzutwac obiekt by stal sie tablica byte'ow? Wtedy moj problem bylby rozwiazany. Naturalnie jezeli ta operacja mozliwa bylaby i w druga strone.
  • Maciek Makowski

Odnoszę wrażenie, że jednak nie zetknąłeś się z serializacją w Javie. Proponuję zajrzeć tu: http://java.sun.com/developer/techn...
  • Anonim

Tu nie chodzi przypadkiem o serializację? Pogooglaj pod to, pewnie coś to da.
  • qri

Nie zetknalem, wielkie dzieki :D

Chlopaki ja sie nauczylem programowac w javie podczas ferii, bez kompa z samej ksiazki :P Znaczy nauczylem...mam podstawy.