• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Zuzia/ freewolna

w sieci nie ma sensownych tutków z Javy gdzie krok po kroku robi sie coś konkretnego, np jakąs gre, tak jak sa tutki np do flasha?? Musze zrobic jakąs prostą gre w Javie na za kilka dni i jak ja mam to w morde jeża zrobic kiedy jeszcze nie znalazlam w sieci nic co by mi to chociaz odrobine ulatwilo :( Nawet nigdzie nie jest wyraznie napisane co mi do tego konkretnie potrzebne. Czy moze w tym amoku cos przegapilam??
  • Anonim

tutki ? spoko; D
    A widziałeś w seci tutki jak zostać architektem albo prawnikiem ? Może są, nie wiem, nie szukałem... :)
    To byłaby odpowiedź na pytanie ,,czemu''.
    A jeśli chcesz się pouczyć Javy, to raz że z książek, a dwa, że potrzebujesz więcej niż kilka dni.
  • Zuzia/ freewolna

nie szukam tutka jak zostać programista java tylko jak stworzyć prostą gre
  • Dzemus

• Zuzia/ freewolna

no dzieki, z tymze jak ten pierwszy link otwieram to pojawia sie niezidentyfikowany ciąg znaków :)

ale czy tam jest tylk kod, czy wytłumaczone jest co i dlaczego?
  • Dzemus

>Zuzia/ freewolna napisała:
    >no dzieki, z tymze jak ten pierwszy link otwieram to pojawia
    >sie niezidentyfikowany ciąg znaków :)
    >
    >ale czy tam jest tylk kod, czy wytłumaczone jest co i
    >dlaczego?

Dziewczyno.. bo pierwszy link to rar (archiwum..). W nim spakowaną masz książkę o pisaniu gier w Javie. Taki tutek:]

A w reszcie linków jest raczej kod (trochę komentowałem, ale niewiele) - mój projekt sprzed roku na zaliczenie Javki.
  • Dzemus

kliknij prawym na pierwszy link i "Zapisz element docelowy jako..." a później sobie rozpakuj to co Ci się ściągnie.
  • Zuzia/ freewolna

<sciana>
    dzieki
  • agata

a co to masz za gre napisać? coś trudnego? może już ktoś to napisał , to sobie poszukaj możesz sie wtedy na tym wzorcować:)
    a Flash to nie Java nie używałabm raczej takiego porównania:)
  • Zuzia/ freewolna

hm, gra jakas prosta, ale raczej nie chodiz o to zebym sciagnela skads kod, tylko wymyslila cos swojego. No i nie porownywalam nigdzie flasha do javy
    Zreszta juz zostalam uswiaodmiona ze nie zorbie tego w ciagu paru dni jesli nic wczesniej w javie nie robilam, wiec pozostaje mi zrezygnowac z tego ambitnego projektu :)
  • яazo я

jeszcze powiedz czy masz jakiś pomysł na grę:)
    to mają być warcaby/szachy?
    czy może prosta strzelaninka ze statkiem lecącym do góry?
    czy może coś 3D ? :)
  • Zuzia/ freewolna

cos chyba najblizej statku lecacego do góry :], albo strzelania do kaczek np :)
  • Adept

co prawda gra bardzo mocno nie dorobiona.. ale nie zaszkodzi się pochwalić :)

http://www.iem.pw.edu.pl/~margielm/...
  • Adept

mam jeszcze wybuchy które mi kolega zrobił ale jakoś nie chciało mi się dokładać... za dużo roboty :/
  • owczi

Pamiętam taką historyjkę ojca ze stanu wojennego. Koleś uciekał do USA i męczył jednego anglistę - panie, daję ile pan chcesz jak mnie pan nauczysz angielskiego w dwa tygodnie. Trzeba znać chociaż ogólnie javę i myśleć algorytmami, wtedy napisanie gry to tylko kwestia rozplanowania pomysłu i jego mechanicznej realizacji. To nie jest assembler żeby opanowywać specjalne manewry przydatne w programowaniu gier.
  • steelheart

>Dzemus napisał
    > http://dzemus.no-ip.com/gamesInJava...
    >
    > http://dzemus.no-ip.com/Gra2/
    >
    > http://dzemus.no-ip.com/Gra2/Kod/
    >
    > http://dzemus.no-ip.com/Gra2/images...
    >
    >mam nadzieję, że się jakoś przyda.

lol
    kocham takie zapisy:
    "if (checkArea(Math.min(from.x,to. x),Math.min(from.y,to.y),Math. max(from.x,to.x)- Math.min(from.x,to.x)+who.xx,M ath.max(from.y,to.y)-Math.min( from.y,to.y)+who.yy,tmp))
    {"

:D
  • Zuzia/ freewolna

o, widze, ze moj topik rozwija sie beze mnie :]
    kto pyta nie błądzi, więc:
    co w tych zapisach jest złego? :)
  • Dzemus

>steelheart napisał
    >lol
    >kocham takie zapisy:
    >"if
    >(checkArea(Math.min(from.x,to .x),Math.min(from.y,to.y),Math .max(from.x,to.x)-
    >Math.min(from.x,to.x)+who.xx, Math.max(from.y,to.y)-Math.min (from.y,to.y)+who.yy,tmp))
    > {"

Ja też - pisane (grafa też obrabiana) w 48 h przed oddaniem, więc nie ma co się dziwić - nigdy nie miałem siły siąść i poprawić:|

• Adept

>steelheart napisał

>lol
    >kocham takie zapisy:
    >"if
    >(checkArea(Math.min(from.x,to .x),Math.min(from.y,to.y),Math .max(from.x,to.x)-
    >Math.min(from.x,to.x)+who.xx, Math.max(from.y,to.y)-Math.min (from.y,to.y)+who.yy,tmp))
    > {"
    >
    >:D

faktycznie fragmęnt zarąbisty :)

• steelheart

>Zuzia/ freewolna napisała:
    >o, widze, ze moj topik rozwija sie beze mnie :]
    >kto pyta nie błądzi, więc:
    > co w tych zapisach jest złego? :)

czytelnosc, a wlasciwie jej brak...
    dobry kod to nie tylko kod ktory szybko i prawidlowo ( to nie zawsze idzie w parze :P ) dziala.
    dobry kod powinien pozwalac na szybkie zrozumienie jak to powyzsze robi.
    a wiec formatowanie (Java code convention), nazewnictwo, odpowiednia granulacja metod, rozsadne uzywanie zalet OOP.

Nie raz w pracy widuje kwiatki godne http://www.thedailywtf.com i slabo mi sie robi gdy musze sie przez to przekopywac.
    do moich ulubionych naleza:

1)istne harmonijki instrukcji warunkowych, kilkanascie/dziesiat zagniezdzonych w sobie, z kodem zawartym w nich ciagnacym sie na wiele linijek.
    2)metody przyjmujace z taka iloscia argumentow ze sama sygnatura metody ma kilka linijek
    3)klasy bedace kombajnami po kilka tysiecy lini kodu i robiace wszystko :)
    4)wyrazenia warunkowe z wieloma nawiasami i z wywolaniami metod (tak na 4-5 lini kodu na przyklad :D )
    5)naduzywanie operatora kropki przy wywolaniach metod (wywoluje metode na obiekcie zwroconym z wywolania metody wywolanej na obiekcie zwroconym z wy..... tu po drodze dodac kilka rzutowan i zaczynam szukac siekiery i autora; ) )
    6)komentarze po finsku (E-S-I !!! [inside joke :P])
  • 1
  • 2