-
matek
gram na trąbie od 13 roku życia i szczerze powiem,że nie znam żadnego instrumentu o piękniejszym brzmieniu..klasyka,jazz,pop,hh ..to samo mówi za siebie..trąbka dzięki niepowtarzalnemu dźwiękowi jest rozpoznawalna praktycznie wszędzie!zaczynając od Louisa Armstronga,Milesa Davisa,Arturo Sandovala..przechodząc do czasów nam współczesnych..Wynton Marsalis,Chris Botti..wg mnie trąba to instrument z duszą..ale nie jak każdy inny..sax,obój,klarnet..czysty dzwięk i niepowtarzalne brzmienie..zgadzacie się ze mną? -
Barnab/ B-side
Przykro mi, ale nie :].
Co prawda większość instrumentów ma swoje niepowtarzalne brzmienie. Mi jednak najbardziej odpowiada paleta barw gitary, a ostatnio także wibrafonu.
Jeśli chodzi o dęciaki to nad trąbka zdecydowanie góruje dla mnie saksofon. Trąbka potrafi mieć bardzo ładne brzmienie, ale znacznie więcej rzeczy, które mnie urzekły, słyszałem właśnie na saxie.
-
wicher_lab
Trąbka jest dla mnie takim "obiektywnym" brzmieniem, saksofonem można bardziej wojować i wkładać siebie :)
a to dlatego, że wódkę piłem... znaczy Wyborową -
pooher
A ja bym chciał kupić sobie trąbkę i nauczyć się na niej grać, tak dla własnej przyjemności :) -
-
matek
powiem Ci,że to nie łatwa sprawa..
w muzycznej,jeśli zaczynasz grać na trąbce w programie przewidują od miecha do 2 na wydobicie jakiego kolwiek dźwięku..to raz,po drugie trąba ma tylko 3 tłoki,przez co wysokość dźwięku kontroluje się tylko i wyłącznie "nadęciem" warg,im wyżej tym wargi muszą być bardziej napięte,im niżej rozluźniamy wargi.. -
Anonim
Miałem jakiś czas trąbkę w domu i próbowałem wydobyć z niej jakieś dźwięki. Faktycznie nie jest łatwym instrumentem. Dlatego urośli znacznie w moich oczach wirtuozi tego pięknego instrumentu. Zgodzę się że ma niepowtarzalny dźwięk. Teraz mam sax, ale nie mam czasu grać, do tego trochę za stary jestem żeby zaczynać. Mój młodszy brat po pół roku grania już miał okazję pograć z trójmiejskimi muzykami i nawet nieźle sobie radził. -
Anonim
Trąbka to jest to grałem na niej ok.5-6 lat super brzmienie i można się pobawić muzyką:) -
Anonim
Ja na trąbce nie gralem bo i nie dostałem takiego talentu, ale ją uwielbiam, a w rapie to już ubóstwiam(podobnie jak skrzypce) -
Anonim
Jak dla mnie lepsze brzmienei ma sax :) nie neguje tego ze trąbka jest instrumentem ciekawym brzmieniowo :):) ale jednak w saksofonie coś jest; ); ) bardzo dobre aranżacje słyszałam również na klarnet; ) no po prostu dęte drewniane stoją ciut wyżej niż blaszaki; ); ); )
to moje subiektywne odczucie :) :) ale myślę że niektórzy się z nim zgodzą :) -
matek
no ja się z nim nie zgodzę:P drewniane,jak sax czy klarnet,obój niestety nie mają tej samej klasy co blaszaki.. -
Anonim
Przyganiał kocioł garnkowi... każdy z tych instrumentów (i nie tylko z tych) ma coś w sobie i w zasadzie sprzeczanie się, który jest "wyżej" nie ma w ogóle sensu. Osobiście trąbka jest dla mnie rewelacyjna - zresztą sam cały czas staram się rozwijać w zakresie tego instrumentu. Czy jest to rzecz prosta? Dla laika w grze na dęciakach na pewno... dlatego te 2 miesiące potrzebne na wydobycie dźwięku nie odnoszą się jedynie do trąbki, a do wszystkiego na czym dźwięk wydobywuje się przez prawidłowe zadęcie. Nie mniej jednak kondycję trzeba mieć niesamowitą żeby swobodnie się poruszać po skali instrumentu - a to wymaga wielu godzin ćwiczeń. Wracając do dyskusji... nie podoba Wam się brzmienie tenoru z trąbką? Dla mnie fantastyczny efekt, zwłaszcza unisono. Ale tak samo podoba mi się sam tenor czy alt - klarnet w zależności od stylu granej muzyki. Eh puzon też... się rozpisałem, starczy tego dobrego; p -
moja kumpela gra na trąbce. Wychodzi jej to świetnie, z początku uważałam że co tylko głośny instrument nadający się tylko do orkiestr NAdętych, ale po obozie muzycznym na którym razem byłyśmy zmieniłam zdanie.To ewidentnie instrument z duszą!
-
matek
prawie co rok jeżdżę na warsztaty jazzowe,do puław,do krokowa..i co roku biorę udział w zajęciach z taki wykładowcami jak majewski,trąbka na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo prostym instrumentem tylko trzy wentyle..phi co to jest,nie?ale wtych trzech wentylach kryje się czysta magia!!trąbka technicznie jest dużo trudniejszym instrumentem niż sax,obój,flet,klarnet..tutaj główną rolę gra zadęcie przecież w dole C1 G1 C2 ,czy w górze E2 G2 C3 gramy samym "zadęciem" -
zakochany klaun
''powiem Ci,że to nie łatwa sprawa..
w muzycznej,jeśli zaczynasz grać na trąbce w programie przewidują od miecha do 2 na wydobicie jakiego kolwiek dźwięku..to raz,po drugie trąba ma tylko 3 tłoki,przez co wysokość dźwięku kontroluje się tylko i wyłącznie "nadęciem" warg,im wyżej tym wargi muszą być bardziej napięte,im niżej rozluźniamy wargi.. ''
ja powiem Ci cos innego szczegolnosci do tego zdania ktore mnie najbardziej zafascynowalo:
''im wyżej tym wargi muszą być bardziej napięte,im niżej rozluźniamy wargi...''
po pierwsze musisz byc caly czas rozluzniony... jak ogladasz czassem jakies stare koncerty, np.armstronga to tylko pozory ze jest napiety.. widzisz zyly nabrzmiale na szyi a ten czlowiek jest tak rozluzniony jak podczas masazu:)
a najlepszy instrument to... puzon oczywiscie:) -
Don Emilio
Nie zagrasz górki na pełnym rozluźnieniu. Musisz troche wargi spiąc, bez przesady oczywiście. Chodzi o dociskanie ustnika do warg. To jest w sumie ważne żeby nie dociskać zbyt mocno, bo to nie jest dobre. TRąbka jest bardzo pięknym instrumentem. W ogóle Blacha to wspaniałe instrumenty. Dla mnie stoją wyżej niz drewno. -
Karolina Baran
Ja chciałabym nauczyć się grać. Nie mam doczynienia z muzyką nie chodziłam ani nie chodzę do żadnej szkoły muzycznej ale zafascynowana po koncercie chrisa bottiego powiedziałam sobie że się nauczę. Wątpię żebym straciła zapał jak coś mi nie wychodzi odłożę to na chwilę i znów wracam. Tak miałam z gitarą długo prosiłam rodziców o kupno aż się zgodzili. Początki nie były łatwe zwłaszcza że jestem samoukiem ale teraz idzie mi naprawdę dobrze. Jasne jest, że z trąbką nie dam sobie rady sama dlatego muszę pójść do jakiegoś nauczyciela ale chce spytać czy warto kupić ten instrument. Jeśli tak to jaka trąbka była by idealna dla początkującej osoby. -
;Michal,.
Znajdź lokalną orkiestre dętą, najlepiej jakąś osp i jak beda mieli instrument to zapewno pożyczą Ci go za darmo i bedą Cie uczyć w zamian za to, że jak sie nauczysz to bedziesz z nimi grała.