-
fran
a-d-m-o-z mowie we wlasnym imieniu i chyba mam do tego prawo tak jak ty do wypowiadania wlasnych opini , mowiac ze jest to obraza dla muzyka czytaj np w ten sposob ze dla mnie jako muzyka , ale czesto tez spotykam sie z takimi opiniami wsrod innych , wiec nie jestem w tym osamotniony , na szczescie
wiec uparcie powtarzam smoof to nie jazz , do pseudo jazz tak jak disco polo jest pseudo disco , nie robmy z tego zagadnienia bo to nie ten topik
pozdrawiam -
Anonim
Koleżanko Aleksandro, nie zapominaj, że to ma być flet do nauki. Nie wiem czy rozsądne byłoby kupowanie fletu za ponad 10.000zł, a po pół roku stwierdzić, że to nie to i być stratnym kilka tysięcy złotych. Kolega nie chce przecież od razu koncertować w filharmonii.
Nie wiem, czy uczysz albo miałaś przyjemność uczyć gry, ale chciałabym zobaczyć minę rodzica, który po zapytaniu jaki flet ma kupić dziecku usłyszy, że Sankyo/Muramatsu/Miyazawa, bo inne nawet nie wchodzą w grę :) Nie oszukujmy się, na polskie warunki kwota 15.000 zł to sporo dla osoby, która dopiero zamierza się uczyć. Ale jeśli kogoś stać to nie widzę problemu :)
Nie rozumiem też kąśliwego tonu wypowiedzi i nie mam zamiaru go kontynuować. Tyle, i z mojej strony kończę temat. -
AMBAGENE™
Witam wszystkich.NIe bede tu juz sie jakos super rozpisywal bo nie trzeba...Ale co do fletu to yamaha jest naprawde dobrym fletem...Poniewaz moze i mam malo lat ale z fletem mam codziennie do czynienia i musze powiedziec ze slyszalem wiele fletow(pol-profesjonalnych)I yamaha goruje!!!! -
Anonim
Re "fran"
"mówię we własnym imieniu" a "każdy przecież wie że..."
to zdecydowana różnica
"często tez spotykam sie z takimi opiniami wśród innych"
Temu nie przeczę! Pytanie właśnie kto jest wyrocznią i
kto ma prawo i w zasadzie do czego skoro trudno określić
cały gatunek! Jeśli myślisz o jakimś Kenny G to masz rację
nie ma to z jazzem wiele wspólnego ale jeśli np wrzucasz
do tego samego worka tj. Lee Ritenour, Marcus Miller,
George Benson, Bill Evans etc. etc. nie wspominając tu o wykonawcach wokalnych to śmiem zapytać kim jesteś żeby takie generalizacje stosować.
Generalnie jałowe są dyskusje teoretyczne o muzyce i jej klasyfikacji. Artysta w dobie mieszania stylów to też nieco marna jednostka przy próbie klasyfikowania skoro w jednym kawałku znajdziesz wiele stylów.
Klasyfikacja jest zabawą dla krytyków i tych co mają wieeeeele czasu. Niegroźną póki jest tylko teorią a nie zaczyna sterować Twoim kierunkiem rozwoju i gustu.
Najbardziej rozbroił mnie kiedyś gość w pociągu:
"Nie rozumiem jazzu ale chciałbym go słuchać"
To chciał się dobrze poczuć przy muzyce czy być częścią jakieś lepszej części społeczeństwa? zupełnie jak w tej śmiesznej reklamie o której tu był oddzielny wniosek
Cheers,
Adam -
-
fran
nie wiem muzyka jakos przychodzi sama , ale czasem jest jakis opor ale nie martw sie nie dla Evansa czy Millera ,
czirs
f. -
AMBAGENE™
-
♫Aga♫
Hej!
Wracając do głównego wątku, czy znacie jakieś godne polecenia płyty z fletowym jazz'em?
U mnie w muzycznej był kiedyś flet jazzowy i zastanawiam się, czy nie spróbować zdawać na Wydział Jazzowy...
Myślicie, że warto? -
aranjuez
>aleksandra. napisała:
>nie chce mi się robić wielkiego wykładu n/t instrumentów
>dętych drewnianych zwanych fletami poprzecznymi robionymi
>przez firmę yamaha, ale wg Waszej jakże profesjonalnej
>opinii wszyscy dobrzy, lepsi i najlepsi fleciści są po
>prostu ignorantami, że ZADEN z nich nie gra na yamahach
>211. naprawdę nie wiem dlaczego wszyscy wybierają inne
>marki! przecież mogą osiągać takie same wyniki na w.w
>yamasze i muramatsu. ...
Niech koleżanka nie chrzani tylko może poda jakąś firmę robiącą dla przykładu dobre flety, bo jak na razie to tylko wrzuca na jamachę, a pytanie było o dobre firmy, a nie o zdanie na temat jamachy. skoro znamy lepsze firmy, niech dane będą dowody! -
♫Aga♫
Ja tam uważam, że każdemu z nas gra się najlepiej na innym instrumencie. Dużo znaczenie ma nasz własny gust.
Jeśli komuś dobrze gra się na Yamaszce, to w porządku. Komfort grania też wpływa na rodzaj dźwięku.
Ja osobiście nie znam żadnego wybitnego flecisty grającego na Yamash'e.
Grałam na niej w I stopniu i odkąd kupiłam sobie Pearla, gra mi się nieporównalnie lepiej.
Z tego, co słyszałam od koleżanek, Yamahy szybko im się psuły i na nie wszystkie narzekały, ale może faktycznie po prostu każdy jest też inaczej biologicznie zbudowany i komfort grania zależy od mnóstwa czynników.
W każdym razie jestem za tym, żeby powrócić do głównego tematu i nie kłócić się bezsensownie. -
AMBAGENE™
Wlasnie wrocmy do watku...Ostatnio wchodzac na youtebe'a poszukalem jakies fajnej muzyczki i tak przypadkowo fajnie gral na flecie Bill Withers...Robil on beatbox ale super ma brzmienie i nafet fajnie mu to wszystko wychodzi...Jeszcze widzialem fajnego kolesia ktory gral http://pl.youtube.com/watch?v=crfrK... Sami zobaczcie..Co prawda troche odbiegam od jazzu ale naprawde polecam...I co sadzicie o tym: http://pl.youtube.com/watch?v=KOwZf...
Lubie ten utowrek a szczeze mowiac nie slyszalem jeszcze go w wykonaniu na felcie prostym:) -
Świeca
Eric Dolphy miał całkiem fajne fletowe frazy (polecam zwłaszcza słynne Impressions z Coltrane'm), Nicole Mitchell - bardzo ciekawa awangardowa flecistka. Oczywiście Hubert Laws... Choć z tego co obserwuje to grono to mało kto się na tym pozna... -
♫Aga♫
-
AMBAGENE™
Całkiem fajna...Lubie tego typu muzyczke:)
Naprawde fajnie śpiewa- podziwiam.... -
Martinne
Dorzucam do kociołka Dave'a Valentina...;)
Nicole Mitchell jakkolwiek oryginalna mnie nie urzeka, ale może komuś innemu przypadnie do gustu. -
♫Aga♫
>Martinne napisała:
>Dorzucam do kociołka Dave'a Valentina...;)
Tak!!
Ostatnio dostałam dwie jego płyty i teraz ich słucham na okrągło:)
-
Edyta Maurer
Zobaczcie tutaj, flecista rewelacyjny!
http://www.hefi.pl
http://www.youtube.com/watch?v=0mgy...
Edyta
-
Agnieszka Brudny
Odrobina autopromocji. Założyłam blog o graniu jazzu na flecie ww.jazzga.com. Jestem na V roku na Jazzie w Katowicach w klasie fletu i postaram się podzielić moją wiedzą- nie tylko wyniesioną ze studiów. Jeśli ktoś zainteresowany to proszę śledzić.