-
Polak :.
Ostatnio widziałem jak w pewnym klasztorze buduje się kaplice poświęconom Janowi Pawłowi II i nie sadziecie że to jest nieco za wcześnie ??? wkońcu nasz papież jak narazie świętym nie jest -
-
Anonim
-
-
-
Anonim
-
-
Anonim
-
-
Anonim
-
Pan R™
Robjenje błenduf w cale nje jezt zue, ale na pewno wkórwiajonce. Bardzo. -
Anonim
Jestem na bank pewny, ze kolega vip jest dyslektykiem, poniewaz mam kumpla ktory nim jest i robi identyczne bledy. Poza tym uwazam, ze stawianie kapliczek poswieconych Ojcu św. nie jest przesada, poniewaz nawet jesli nie zostal on jeszcze "formalnie" swietym to w naszych sercach on jest święty juz od dawna. Kierujmy się miłością i nie przywiazujmy takiej wagi do procedur beatyfikacyjnych, skoro wszyscy wiemy, ze JP II predzej czy pozniej zostanie beatyfikowany. -
Pan R™
-
Kamil
Przecież to nie jest kapliczka pw. św. Jana Pawła II, a jedynie kapliczka papieska, szczególne miejsce na zgłębianie nauki Jana Pawła II. Nie wiem po co ten cały rumor. -
bob
-
eire00
//chrześcijanami czy katolikami??!!
jednym i drugim.../ /
ba, ja nawet powiem, że rozdzielanie tych pojęć nie jest specjalnie możliwe
jeśli chrześcijanin to osoba, która jest wierna nauce Chrystusa, a nauka Chrystusa jest jedna jedyna, i jeśli każde wyznanie się czymś różni od siebie, to znaczy, że istnieje co najwyżej jedno wyznanie (jeśli w ogóle jakieś), które jest mu wierne, więc jedno wyznanie chrześcijańskie.
jako katolik, całym sercem i rozumem jestem za tym, że to właśnie Katolicyzm
zatem to Katolicyzm jest jedynym wyznaniem chrześcijańskim
to trochę mojej nietolerancji, ciemnogrodu, ignoracji, braku zrozumienia dla osiągnięć nauk Vaticanum Secundum i pracy wielu ludzi Kościoła
ad rem
co do tych kaplic, to myślę sobie dwojako - z jednej strony - tak pozaemocjonalnie - nie ma w tym nic złego, niedługo będzie świętym, zanim się te kaplice zbuduje to pewnie już będzie, poza tym człowiek zasłużony, wielki papież itp.
ale z drugiej strony sobie myślę - cholera jasna - mam już dosyć tego całego bębnienia o papieżu - pomniki, szpitale jego imienia, szkoły, książki (oglądałem kiedyś kilkunastometrową wystawę w księgarni, cała była wypełniona książkami o papieżu), kolekcje i cholera myślę sobie, że 1) ludzie sobie żerują na nim 2) to nic nie daje, a tylko bardziej szkodzi, bo mię to już źle się robi, a co dopiero u wielu zwykłych, szarych ludzi, mających Kościół, Wiarę, Papiestwo i to wszystko gdzieś ...
-
Kamil
-
Pan R™
>Olka napisała:
>chrześcijanami czy katolikami??!!
>jednym i drugim...
Tak, dokładnie: chrześcijanami czy katolikami?
Katolicy, poza naukami Jezusa, muszą być jescze podlegli Watykanowi.
Stolica Apostolska nie uznała JP II za świętego, toteż wszelkie modlitwy przy jego grobie to jakaś herezja. -
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/...
Sprawa beatyfikacji i kanonizacji Sługi Bożego Papieża Jana Pawła II (w świecie Karola Wojtyły)
EDYKT
Kard. Camillo Ruini
Wikariusz generalny
Giuseppe Gobi
Notariusz
Modlitwa o beatyfikację Sługi Bożego Jana Pawła II
Boże w Trójcy Przenajświętszej,
dziękujemy Ci za to,
że dałeś Kościołowi
Papieża Jana Pawła II
i sprawiłeś,
że zajaśniała w nim
Twoja ojcowska dobroć,
chwała krzyża Chrystusa
i blask Ducha miłości.
On, zawierzając całkowicie
Twojemu miłosierdziu
i matczynemu wstawiennictwu
Maryi,
stał się żywym obrazem
Jezusa Dobrego Pasterza,
wskazując nam świętość,
wysoką miarę
życia chrześcijańskiego,
jako drogę do osiągnięcia
wiecznego zjednoczenia z Tobą.
Udziel nam,
za jego przyczyną,
zgodnie z Twoją wolą,
tej łaski, o którą prosimy,
z nadzieją,
że zostanie on rychło
włączony w poczet
Twoich świętych.
-
eire00
// Katolicy, poza naukami Jezusa, muszą być jescze podlegli Watykanowi./ /
Co wynika właśnie z nauk Jezusa, więc nie może być mowy o jakimś "poza".
//Stolica Apostolska nie uznała JP II za świętego, toteż wszelkie modlitwy przy jego grobie to jakaś herezja./ /
Nie. Można modlić się przy jego grobie, tak samo jak można modlić się przy grobie zmarłych rodziców, np. właśnie o beatyfikacje, czy skromniej za ich dusze w czyśccu. Ba, nawet więcej - można się modlić DO Jana Pawła II prywatnie, gdy jest się przekonanym o jego świętości. Właśnie powszechne przekonanie o świętości, czyli wiele osób modlących się do takiego człowieka, jest jednym z argumentów za kanonizacją. Nie jest tu popełniany żaden błąd, gdyż wykaz świętych katolickich nie jest wykazem zamkniętym i nigdzie nie powiedziano, że inni ludzie nie byli święci. To jest pewien jakby "wyciąg" z listy wszystkich świętych znanej tylko Bogu.
-
Pan R™
>Vas electionis napisał
>Co wynika właśnie z nauk Jezusa, więc nie
>może być mowy o jakimś "poza".
Patrz, ja jakoś nigdzie w Biblii nie przeczytałem o tym, że muszę być podległy papieżowi. Jakaś wybrakowana była?
>można się modlić DO Jana
>Pawła II prywatnie
I tak robią właśnie Polacy - cała pielgrzymka prywatnie - każdy z osobna - modli się do - w świetle prawa kanonicznego - zwykłego człowieka.
Na tych zasadach mogę się modlić do Adama Mickiewicza.