Jestem katolikiem <>< [1646]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Polak :.

Ostatnio widziałem jak w pewnym klasztorze buduje się kaplice poświęconom Janowi Pawłowi II i nie sadziecie że to jest nieco za wcześnie ??? wkońcu nasz papież jak narazie świętym nie jest

Ehhhh w temacie jak by co opuściłem słowo przesadom
  • Anonim

VIP, specjalnie dla Ciebie:

http://so.pwn.pl/

ciezko sie czyta, to co piszesz....

A po co mi to :-|
  • Anonim

a po to, ze robisz makabryczne bledy ortograficzne....

no to podaj jakiś przykład i w robieniu błędów nie ma nic złego
  • Anonim

tojestpoprostubełkotabełkotsie zleczytaidlategocosztymzrup

cooo :-|
  • Anonim

>tojestpoprostubełkotabeł kotsiezleczytaidlategoco sztymzrup
    :))))
  • Pan R™

Robjenje błenduf w cale nje jezt zue, ale na pewno wkórwiajonce. Bardzo.
  • Anonim

Jestem na bank pewny, ze kolega vip jest dyslektykiem, poniewaz mam kumpla ktory nim jest i robi identyczne bledy. Poza tym uwazam, ze stawianie kapliczek poswieconych Ojcu św. nie jest przesada, poniewaz nawet jesli nie zostal on jeszcze "formalnie" swietym to w naszych sercach on jest święty juz od dawna. Kierujmy się miłością i nie przywiazujmy takiej wagi do procedur beatyfikacyjnych, skoro wszyscy wiemy, ze JP II predzej czy pozniej zostanie beatyfikowany.
  • Pan R™

Wybierajcie zatem - jesteście katolikami, czy chrzescijanami?
  • Kamil

Przecież to nie jest kapliczka pw. św. Jana Pawła II, a jedynie kapliczka papieska, szczególne miejsce na zgłębianie nauki Jana Pawła II. Nie wiem po co ten cały rumor.
  • bob

chrześcijanami czy katolikami??!!
    jednym i drugim...
  • eire00

//chrześcijanami czy katolikami??!!
    jednym i drugim.../ /

ba, ja nawet powiem, że rozdzielanie tych pojęć nie jest specjalnie możliwe
    jeśli chrześcijanin to osoba, która jest wierna nauce Chrystusa, a nauka Chrystusa jest jedna jedyna, i jeśli każde wyznanie się czymś różni od siebie, to znaczy, że istnieje co najwyżej jedno wyznanie (jeśli w ogóle jakieś), które jest mu wierne, więc jedno wyznanie chrześcijańskie.
    jako katolik, całym sercem i rozumem jestem za tym, że to właśnie Katolicyzm
    zatem to Katolicyzm jest jedynym wyznaniem chrześcijańskim

to trochę mojej nietolerancji, ciemnogrodu, ignoracji, braku zrozumienia dla osiągnięć nauk Vaticanum Secundum i pracy wielu ludzi Kościoła

ad rem
    co do tych kaplic, to myślę sobie dwojako - z jednej strony - tak pozaemocjonalnie - nie ma w tym nic złego, niedługo będzie świętym, zanim się te kaplice zbuduje to pewnie już będzie, poza tym człowiek zasłużony, wielki papież itp.
    ale z drugiej strony sobie myślę - cholera jasna - mam już dosyć tego całego bębnienia o papieżu - pomniki, szpitale jego imienia, szkoły, książki (oglądałem kiedyś kilkunastometrową wystawę w księgarni, cała była wypełniona książkami o papieżu), kolekcje i cholera myślę sobie, że 1) ludzie sobie żerują na nim 2) to nic nie daje, a tylko bardziej szkodzi, bo mię to już źle się robi, a co dopiero u wielu zwykłych, szarych ludzi, mających Kościół, Wiarę, Papiestwo i to wszystko gdzieś ...
  • Kamil

... a encykliki Jana Pawła II w hipermarkecie się nie kupi ...
  • Pan R™

>Olka napisała:
    >chrześcijanami czy katolikami??!!
    >jednym i drugim...

Tak, dokładnie: chrześcijanami czy katolikami?

Katolicy, poza naukami Jezusa, muszą być jescze podlegli Watykanowi.
    Stolica Apostolska nie uznała JP II za świętego, toteż wszelkie modlitwy przy jego grobie to jakaś herezja.
  • !~ZbYsZeK~!

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/...

Sprawa beatyfikacji i kanonizacji Sługi Bożego Papieża Jana Pawła II (w świecie Karola Wojtyły)
    EDYKT

Kard. Camillo Ruini

Wikariusz generalny

Giuseppe Gobi

Notariusz

Modlitwa o beatyfikację Sługi Bożego Jana Pawła II

Boże w Trójcy Przenajświętszej,
    dziękujemy Ci za to,
    że dałeś Kościołowi
    Papieża Jana Pawła II
    i sprawiłeś,
    że zajaśniała w nim
    Twoja ojcowska dobroć,
    chwała krzyża Chrystusa
    i blask Ducha miłości.
    On, zawierzając całkowicie
    Twojemu miłosierdziu
    i matczynemu wstawiennictwu
    Maryi,
    stał się żywym obrazem
    Jezusa Dobrego Pasterza,
    wskazując nam świętość,
    wysoką miarę
    życia chrześcijańskiego,
    jako drogę do osiągnięcia
    wiecznego zjednoczenia z Tobą.
    Udziel nam,
    za jego przyczyną,
    zgodnie z Twoją wolą,
    tej łaski, o którą prosimy,
    z nadzieją,
    że zostanie on rychło
    włączony w poczet
    Twoich świętych.

• eire00

// Katolicy, poza naukami Jezusa, muszą być jescze podlegli Watykanowi./ /

Co wynika właśnie z nauk Jezusa, więc nie może być mowy o jakimś "poza".

//Stolica Apostolska nie uznała JP II za świętego, toteż wszelkie modlitwy przy jego grobie to jakaś herezja./ /

Nie. Można modlić się przy jego grobie, tak samo jak można modlić się przy grobie zmarłych rodziców, np. właśnie o beatyfikacje, czy skromniej za ich dusze w czyśccu. Ba, nawet więcej - można się modlić DO Jana Pawła II prywatnie, gdy jest się przekonanym o jego świętości. Właśnie powszechne przekonanie o świętości, czyli wiele osób modlących się do takiego człowieka, jest jednym z argumentów za kanonizacją. Nie jest tu popełniany żaden błąd, gdyż wykaz świętych katolickich nie jest wykazem zamkniętym i nigdzie nie powiedziano, że inni ludzie nie byli święci. To jest pewien jakby "wyciąg" z listy wszystkich świętych znanej tylko Bogu.
  • Pan R™

>Vas electionis napisał
    >Co wynika właśnie z nauk Jezusa, więc nie
    >może być mowy o jakimś "poza".

Patrz, ja jakoś nigdzie w Biblii nie przeczytałem o tym, że muszę być podległy papieżowi. Jakaś wybrakowana była?

>można się modlić DO Jana
    >Pawła II prywatnie

I tak robią właśnie Polacy - cała pielgrzymka prywatnie - każdy z osobna - modli się do - w świetle prawa kanonicznego - zwykłego człowieka.
    Na tych zasadach mogę się modlić do Adama Mickiewicza.
| |

Grono "Jestem katolikiem" jest przeznaczone dla jak sama nazwa wskazuje katolików, ateiści mogą ...

Fotki

Miejsca grona (4)