Język japoński [1675]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jakubbu Yogensha

Ohayo. Czy samodzielna nauka japońskiego ma sens? Szukałem w sieci i znalazłem trochę informacji na ten temat jednak wolałbym dowiedzieć się tego od kogoś kto zna się na rzeczy. Zacząłem od nauki Hiragany, czy to dobry pomysł? Z góry arigato za odpowiedź; )
  • Seba

Jak masz odpowiednio dużo samozaparcia i chęci, to wszystko da się zrobić. Nauka japońskiego nie różni się za bardzo od nauki wszystkich innych języków - różnicą jest oczywiście nowy alfabet i kilkaset znaków, ale je i tak trzeba wkuwać w domu, bo na kursach nie ma "magicznych" sposobów na szybszą naukę kanji; )
    Oczywiście zajmuje to odpowiednio dłużej, bo musisz samemu szukać odpowiedzi na wszystkie pytania i nikt nie będzie cię poprawiał w przypadku błędów :P
    Pewnym problemem jest wprawdzie dostępność materiałów, ale jeśli znasz angielski na dobrym poziomie, to znajdziesz ich sporo (niestety polskich materiałów w internecie praktycznie nie ma - istnieje kilka stron o tej tematyce, ale są tam same podstawy. Są niby jakieś książki, ale to bardziej do nauki słówek/znaków, niż gramatyki i zastosowania form - do tego znalazłem tylko książki typu "japoński w 1 miesiąc" itp, gdzie są przedstawione w wielkim skrócie podstawowe rzeczy).
    Tak więc, jeśli chodzi o moją opinię, to przy odpowiedniej determinacji można w miarę sprawnie dobrnąć mniej więcej do poziomu A2, ale później chodzenie na jakiś kurs jest już dużo bardziej efektywne, niż samodzielna nauka.
  • Jakubbu Yogensha

A jak to jest z tymi poziomami? A2 to który z kolei? Bo znalazłem informacje na temat państwowego egzaminu z języka ale nie było tam oznaczeń właśnie takich jak A2 więc brak mi orientacji w tym temacie.
  • Seba

Nie wiem, jak się mają te poziomy do egzaminów państwowych.
    Kolejność jest taka: A1 -> A2 -> B1 -> B2 -> C1 -> C2, gdzie A1 to najniższy poziom.
  • Jakubbu Yogensha

Yhy. No nic, będę próbować samemu bo niestety nie mam możliwości chodzenia na kurs w swoim mieście, dopiero jak wyjadę na studia to ta możliwość się pojawi a jakby nie było to jeszcze 2 lata. W każdym razie dzięki za te informacje :).
  • martes

Próbuj, próbuj. Ja przez pierwszy rok też się musiałam sama uczyć, ale potem dostałam się na drugi rok na kurs językowy i sobie poradziłam. :)
  • Jakubbu Yogensha

Próbować będę bo na prawdę uważam Japonię za wyjątkowy kraj i bardzo chciałbym się nauczyć tego języka. Kurs w moim przypadku to tak jak już pisałem dopiero za 2 lata ale przynajmniej będę mógł w tym czasie nauczyć się perfekcyjnie kany i jakiejś małej części kanji :).
  • martes

Słownictwa i gramatyki podstawowej też się możesz z książek i internetu pouczyć. Największy problem jest z mówieniem.
  • umeshublues

>Jakubbu Yogensha napisał
    >Próbować będę bo na prawdę uważam Japonię za
    >wyjątkowy kraj i bardzo chciałbym się nauczyć tego
    >języka. Kurs w moim przypadku to tak jak już pisałem
    >dopiero za 2 lata ale przynajmniej będę mógł w tym
    >czasie nauczyć się perfekcyjnie kany i jakiejś małej
    >części kanji :).

Możesz też spróbować lekcji przez skype/inny komunikator. Mnie przez pół roku uczyła bardzo kompetentna dziewczyna, miała fajne materiały do takiej własnie wirtualnej nauk i wszystko zawsze szło gładko i sprawnie. W porównaniu do tego, jak wcześniej próbowałam się uczyć sama, to niebo z ziemia.
  • un.

Samodzielna nauka japonskiego, jest bardzo dobra. Sama sie ucze, i jak narazie idzie mi bardzo dobrze ^^ Tylko dobrze, jak sluchasz np: na niektorych stronach jak co sie wymawia. Ja z tym na samiutkim początku miałam problemy. I najlepiej tak samo, używaj stron zaufanych np: japonka.
    Samodzielna nauka japońskiego jest jedynie dobra wtedy, kiedy naprawde tego chcesz. Najpierw sie naucz podstawowych zwrotow, Ja jestem, ty jestes.. Katakany i Hiragany. Za Kanji lepiej zabrac sie pozniej.
  • Jakubbu Yogensha

Dzięki wszystkim za informacje; ) ja póki co uczę się hiragany a później będzie kolej na katakane a później się zobaczy :). A oczywiście że uczę się tylko i wyłącznie dlatego że chcę :)
  • Mała już nie Ruda

Ja znalazłam coś takiego, to co prawda same podstawy, ale może komuś na coś się przyda.

http://praktypedia.pl/Jak_uczy%C4%8...
| |

Uczymy się języka japońskiego... ^_^ Mały regulamin: - komentując coś, uzasadniajmy - krytykuj...

Fotki

Miejsca grona (0)