Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ja, czyli ja i maria

Czy ktoś może zna strony ze słownikami lub frazami czystego japońskiego SLANGU?
    Albo może sami znacie jakieś powiedzenia?
    proszę nawet bez cenzury:P
  • Anonim

podawałem już gdzieś jakiś adres więc poczytaj inne tematy.

całkiem sporo tego jest też w słownikach
  • Ja, czyli ja i maria

darkmuminek, a dobrze znasz JP?
    studia, kursy, czy może coś innego?
    a może znasz sam jakieś powiedzenia?
    A MOŻE WY ZNACIE COŚ nie koniecznie strony
    nana, no jak tu zaszpanować przed sensei:>
    "sensei, sensei! a ja wiem co to znaczy manko i chinpo" hahaha
  • Anonim

nie no raczej nie za dobrze... dopiero drugi rok japonistyki...

Okaasan no oppai shabuttezo!
    Possij cycki swojej matki
    występuje też w wersji z tatą:

Otosan no chinchin demo shabuttezo!
    Possij wiesz co swojego ojca

a tak poza tym to jak kogos nie lubisz to mozesz mu:
    Kutabatte shine! Konoyaro!
    dosł. Spier***** i zdychaj skur*******

tudzież, jeśli chcesz wyrazić swoją frustrację np padającym deszczem to możesz chlasnąc:

Mata furiyagatteyo!
    Nie, no znowu ku*** pada!

generalnie, jeśli do 2 bazy czasownika dodasz końcówkę yagatte, to otrzymujesz niegrzeczną wersję tego czasownika:)
  • Grono.Net

Slang jest zjawiskiem, ktore nieustannie sie zmienia, takze wszelkie strony z tego typu slownictwem itd, mozna raczej wyzucic na smieci, pozatym zauwaz, ze trzeba tez uzyc go w odpowiedniej sytuacji i kontekscie. Inny jest slang w Tokyo a inny, ktory jest czescia Kansaibenu, pozatym to nie tylko slowa ale czesto prefixy, sufixy, odpowiednie formy, skroty itd, Inny slang ma Yakuza a innym mowia do siebie Yamamba, zwroty ktore podal darkmuniek mozesz raczej zapomniec
  • Anonim

faktycznie slang jest bardzo płynnym zjawiskiem i żeby dobrze to zjawisko poznać, najlepiej wyjechać do Japonii i posłuchać, jak mówią "tubylcy"

a sporo z tego, co napisałem, drogi nienazwany, pochodzi od pewniego 20-to letniego Japończyka, z którym miałem okazję rozmawiać jakiś miesiąc temu.
  • ♡ Mada ♡

zamiast "mochiron" "mocchi" :)
    dodawanie "jan!" na koncu dowolnego stwierdzenia ("astui jaa~n!"); )
  • Ja, czyli ja i maria

uaa super!!!
    すごい~~~
    mocchi yaaay *excited*
    sugoi jaa~~~~n!
    jestescie genialni!!
    piszcie, piszcie, chce wiecej :D
    (będę mądra:P)
  • ♡ Mada ♡

nie sprawdzone, ale wyskoczylo po wpisaniu w Google "japanese slang"
    http://www.angelfire.com/anime4/jsl...

• A-neko is big in Japan

Można zajrzeć tutaj:
    http://koukeisha.net/nihongo-bin/in...
  • 兎01

Ciemny muminku: powinno być chyba kutabatte shime!
    pamietam, że na literaturze uczyliśmy się o tym, bo od tego wziął swój pseudonim Futabatei Shimei (ojciec mu tak powiedział, gdy oznajmił, że chce iść na studia na literaturę), bodajże...
  • Anonim

chyba nie, jest shinu więc niegrzeczna forma rozkazująca (jedna z wielu swoją drogą) będzie shine... chyba
  • 兎01

możliwe... chociaż Edyta chyba mówiła coś kiedyś na piśmie (kiedyś przychodziła), że jest taka niegrzeczna końcówka "me", dodawana po rzeczownikach, np. bakayarome czy jakoś tak - odsyłam do Edyty. Ja się w ogóle na tym nie znam, slangu japońskim. Ostatnio coraz mniej rozumiem z polskiego...
    w każdym razie to by musiał być rzeczownik, a pasuje czasownik, ale kto to wie...
  • Grono.Net

me dodaje sie po rzeczownikach, przyklady:

こいつめ!! 
    このうそつきめ!!
    このばかめ!!

Kiedy japonczyk jest zdenerwowany na swojego pupila domowego (zwierzak/kot) krzyczy ”め!!”
    co mniej wiecej znaczy "Przestan!" Tak sam jak np. niemowlak wklada cos do buzi co nie jest smoczkiem, zdenerwowana japonka krzyknie na dziecko ”め!!”

• 兎01

przecież to powiedziałam! Tylko dla sensu wypowiedzi lepszy byłby czasownik, wtedy uznajemy, że darkmuminek ma rację!
    Och odszedłeś od tematu tylko po to, żeby coś napisać? *przewraca oczami*
  • Ja, czyli ja i maria

nanana
    jadę na koncert DEG'a
    będzie dużo NIHONJINów (byćmoże....:P)
    dowiem się czegoś i przyszpanuje hehehe...
    Aya-NEKO===>Ty coś o tym wiesz :>
  • ♡ Mada ♡

offtopic:

Haha, a Deg ma tez byc w Europie, a w sierpniu nawet MUCC! :D :p W kazdym razie baw sie dobrze i przeslij mi linka do zdjec! xD Buziaki!
    A najlepszy sposob na szpan w takiej sytuacji to umiec dogadac sie po japonsku i zadeklarowac sympatie do DEG - juz bheda cie kochac.; ))))
  • Ja, czyli ja i maria

HUFFF , już po koncercie:DDDD
    uuuuaaaaauuuu on był taki malutki na tej scenie i taki zasapany (wiadomo o kim mowa)
    Magda, niestety nie pozwalali robić im zdjęć:(
    ale za to mam fotki fanów (biebagatela ludzie)
    postaram się o linki:)
  • ♡ Mada ♡

Haha, a ja taka niezorientowana, ze myslalam ze jestes w Kagoshimie naprawde i jedziesz w Japonii na DEGa. xD
    Jak dasz Marti ze sf.pl to tez obejrze, daj daj :D
    W kazdym razie dobrze ze sie udalo. :)
  • Anonim

shine しね- dosłownie, giń. bez przekształceń może być już traktowane jako obelżywy zwrot.

a he へ oznacza piard; P