Joga [1703]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jak myślicie czy Joga jest sprzeczna z Kościołem i Religią..?
  • Anonim

Bardzo nieprecyzyjne pytanie.
    To zależy.
    Analogicznie, można zadać pytanie, czy używanie noża jest sprzeczne z przykazaniem "nie zabijaj".
    Może być. To zależy, jak używasz noża.
    Zależy, jak traktujesz jogę, a raczej szerzej - jak traktujesz wschodnie systemy filozoficzne i religijne.
    Mnie praktykowanie hatha jogi nie przeszkadza w chodzeniu do kościoła. Ale to nie znaczy, że uprawiam zwykłą gimnastykę. Gimnastykowałem się podczas wuefu w szkole. Ciało wykonywało ćwiczenia, myśli błądziły gdzie indziej. Dzięki jodze moja aktywność jest pełniejsza, bardziej przemyślana, sprzyja mojemu rozwojowi. To nie jest już zwykła gimnastyka, ale czy to już styl życia, z duchowością i ze wszystkim? Pewnie też nie. Mięso jem, z jogi i w ogóle, z filozofii wschodniej, wyciągnąłem to, co w danym momencie życia jest mi potrzebne.
    Każdy decyzduje o tym sam. Każdy sam odpowiada sobie na pytanie, czy praktykowanie jogi i wiara katolicka są sprzeczne. Nie ma obiektywnej odpowiedzi. Dla mnie nie jest.
  • Anonim

Hmmm zgadzam się z Tobą... Ale kiedyś ktoś zarzucił mi, że katolik nie może uprawiać jogi..! Był to ksiądz... co prawda nie powiedział mi tego wprost ale przeszkadzało mu to, że się tym zajmuje... Jeśli się medytuje to jest to grzech... Ja ćwiczę tylko po to aby osiągnąć jakąś sprawność fizyczną ale przede wszystkim aby się podbudować psychicznie... Jeśli mogę to tak ująć... Ważna jest dla mnie koncentracja...
  • Anonim

Mi kiedyś babka związana z kościołem powiedziała, ze joga otwiera drzwi szatanowi...hmm, dziwne że egzorcysty do mnie nie wezwała;)

wg. wschodnich systemów religijno-filozoficznych joga jest ściezką do Boga. Nie jest istotne do jakiego Boga, ważne że w ogóle (dla tych co wierzą, oczywiście).

A tak w ogóle, to wydaje mi sie że na tym gronie temat kościół vs joga był już poruszany.
  • Anonim

o, proszę:
    http://grono.net/forum/topic/22379/...
| |

Dla wszystkich uzależnionych od jogi, a także dla tych, którzy dopiero rozważających rozpoczę...

Fotki

Miejsca grona (8)