- 1
- 2
-
exkomandor kowboj inż. ironman
cześć.
Wiem, że jest kilka podobnych tematów na tym gronie, ale w żadnym nie mogłem znaleźć dokładnie interesujących mnie odpowiedzi.
Na początku przyznam się Wam, że nie znam się na jodze ni joty :) Ponieważ uprawiam triatlon, który jest sportem wytrzymałościowym, chciałbym nauczyć się dobrze oddychać i nauczyć się koncentracji. Chciałbym w tym celu poznać podstawy jogi. Nie chcę się zapisywać na jogę do klubu, chociaż wiem że byłoby to pomocne - nie mam czasu.
Chciałbym poprosić o zestaw ćwiczeń mających mi pomóc w rozciągnięciu, koncentracji i kontroli oddechu. Mam pulsometr więc mogę starać się zbijać tętno.
Jestem dość sprawnym i dobrze rozciągniętym człowiekiem. Nie wiem tylko jakie należy stosować kombinacje po sobie i ile czasu powinny zajmować. -
asia
hmmm, ciekawy masz pomysł:) proponuje kupić książkę o jodze:) tam masz zdjecia czy rysunki i opisy i to w jakiej kolejności po sobie wykonywać asany. Ale osobiście proponuje skończyć chociaż kurs dla początkujących a potem juz możesz sobie ćwiczyć sam w domu bo wiesz o co biega. A tak samemu, opierając się tylko na tym co np ja Ci powiem, to możesz nie skorzystać tyle ile byś mógł skorzystać na zajęciach:)
powodzenia:) -
Anonim
A ja mam inne pytanie. Zaznaczam, że nie mam bladego pojęcia o jodze... .
Czy ćwiczenie jogi pomaga w utracie wagi? Z czym ma to związek? -
Albertyna ஜ
Heh, ciezko powiedziec...
Na 100% nie sa to ćwiczenia typu fat burning;) To nie o to w jodze chodzi. Nie jest to rowniez areobik, czy rowerki...;)
Jednak praktykujac reguralnie joge Twoje cialo stanie sie zdrowsze, bardziej rozciagniete i ealstyczne, oraz pojawia sie miesnie;) - jednym slowem- bedzie ładniejsze:)
Sadze, ze ubytek wagi u osob z nadwaga tez nastepuje, jednak nie w szybkim tempie;) -
-
asia
zgadzam się z Albertną:)
Ja schudłam ćwicząc joge. Ćwicząc tez zmienia sie nawyki zywieniowe, masz ochotę jeść zdrowo, przynajmniej ja tak mam:) Ale regularna joga pomaga w utracie wagi. W ogóle joga w cale nie jest taka łatwa na jaką wygląda! Jak będziesz robiła "zwykłego" psa z głową do dołu to się ze mna zgodzisz:) Zanim go zrobisz w miare poprawnie to zostawisz troche potu na sali;)
-
asia
przepraszam, myślałam że pisze do dziewczyny:) Więc jak będziesz robił:) -
Anonim
-
Anonim
Jestem po pierwszej lekcji... .
Muszę powiedzieć, że wykonywaliśmy jakieś przedziwne figury, to po skończonych zajęciach czułem się naprawdę zrelaksowany.
Alem nie byłem przygotowany na karkołomne ewolucje i przyszedłem na zajęcia w dżinsach. Nie powtórzę więcej takiego (głupiego) błędu, hehe. -
Anonim
-
Albertyna ஜ
Oj jeansy... niw wyobrażam sobie w nich ćwuczyc;)))
A asany nie są proste i chyba nigdy nie staną sie proste. Zawsze jak juz jedna partia miesni dziala oki- mozna wziąść sie za nastepne.; )
Poza tym wpływ ma tez samopoczucie i ogolny stan zdrowia- ja po stresach psa z glowa w dol z pietami na podlodze (na codzien dla mnie w miare; -p bezproblemowy) nie zrobie- stres odklada mi sie w ramionach i lydkach. :-p
I to w jodze jest piekne- mozna ja praktykowac latami i ciagle sie doskonalic:) -
Ali
hej
nie znam sie na jodze, zainteresowal mnie ja przyjaciel, jako idealną formą samokontroli umyslu, ktora pozwoli sie wyluzowac. bardzo zalezy mi na tym,zeby nauczyc sie kontrolowac nerwy,bo straszny ze mnie choleryk... czy joga faktycznie pomoze?
drugie pytanie dotyczy rodzaju jogi. jestem po pierwszych zajeciach jogi kundalini i zastanawiam sie czym ona rozni sie od hatha jogi? czekam na odp :) -
Anonim
YOGA wg. IYENGARA, Pilates, SIVANANDA, Ashtanga
co najlepsze dla poczatkujacej??? -
Kasiunia
ciężko powiedzieć, każda forma jest inna...
zajrzyj sobie na you tube, powpisuj i obejrzyj filmiki. Sprawdź co Tobie odpowiada jak na to patrzysz-lubisz statyczne czy bardziej dynamiczne.
tak naprawdę dla początkującego wszystkie będą wymagające fizycznie, ale w ogóle się tym nie przejmuj, to minie :) -
anomalia
a ja mam takie pytanie: niektórych asan nie możemy wykonywać podczas menstruacji, ciąży i w razie jakichś problemów z siatkówką, czy coś takiego. ciąża to rozumiem jakośtam, siatkówka też, ale menstruacja dlaczego jest przeciwwskazana? -
dżaw
nie możemy wykonywac pozycji odwróconych ponieważ krew która ma byc z organizmu usuwana nie powinna miec tego utrudnianego poprzez odwrócenie ciała i zmienianie jej naturalnego kierunku,
nie możemy rownież wykonywac asan które naprężaja mięśnie brzucha bądź uciskają brzuch, z tego samego powodu, ale też dlatego że okolice brzucha w czasie menstruacji są wrażliwsze i mogą wystąpic wzmożone bóle. -
frank
-
M A G D A
cześć :)
myślę o rozpocząciu chodzenia na zajęcia jogi, tylko mam jedno pytanie. Czy wg Was jeden raz w tygodniu wystarczy? Czy jest w ogóle sens chodzenia na zajęcia raz w tygodniu?
Cierpię na kompletny brak wolnego czasu i jeden dzień w tyg to wszystko co jestem w stanie znaleźć... -
k4roll
Witaj!
Z informacji zaczerpniętych właśnie z forum o jodze dowiedziałam się, że mimo tych wszystkich wyszukanych książek na temat jogi warto zapisać się na zajęcia. Nieprawidłowo wykonywane ćwiczenia mogą prowadzić do złej postawy ciała.Przyznam szczerze, że sama przymierzam się od roku żeby się gdzieś zapisać i do tej pory ćwiczę we własnym zakresie w domu. Podstaw nauczyłam się z programu telewizyjnego kilka lat temu.(pewnie już nie emitują tego , a szkoda). Nagrywałam poszczególne odcinki na kasety video, co umożliwiło mi wykonywanie ćwiczeń w najodpowiedniejszej dla siebie porze dnia.
Dziś nie mam już ani kaset, ani odtwarzacza. Ćwiczę to co utkwiło mi w pamięci i zdaję sobie sprawę z tego, że wraz z upływem czasu coraz mniej pozycji pamiętam. W międzyczasie dostałam książkę o podstawach jogi( w sumie oddam z przyjemnością tą literaturę).
Widzę, że zależy Ci na oddechu i koncentracji....te umiejętności rozwija nie tylko joga. Bardzo ważna jest medytacja, którą naprawdę polecam. Można połączyć oba "zajęcia" ze sobą, co może dać świetne efekty.
Jednak medytacji też trzeba się "nauczyć" w moim przekonaniu.
Mogłabym w nieskończoność pisać na ten temat. Nie zrobię tego, w zamian za to odsyłam do literatury prawdziwych "fachowców" w tej dziedzinie. Naprawdę warto poczytać o medytacji. Szczególnie przypadł mi do gustu "Osho" i jego "Medytacja -pierwsza i ostatnia wolność"(dostępna w Empiku chociażby).
Mam nadzieję, że osiągniesz wyniki satysfakcjonujące Ciebie w doskonaleniu siebie; D -
Aga Leśny
Joga nie jest takim areobikiem... Jest pracą z ciałem, która wymaga regularności. Mój nauczyciel twierdzi, że aby robić postępy w jodze trzeba ćwiczyć 3 razy w tygodniu ALE możesz chodzić raz na tydzień do szkoły i zmobilizować się do ćwiczenia w domu.
15 minut jogi codziennie, ale regularnie pozwala podtrzymać ciało w dobrej formie. -
M A G D A
- 1
- 2