-
Anonim
Byłam na dwóch pierwszych zajęciach i jestem bardzo zadowolona. Zawsze byłam typem mocno sportowym i aktywnym, a na jodze odkryłam zupełnie nowe, nie porozciągane partie mięśni. Wiąże się to jednak z dosyć mocnymi zakwasami.
I stąd też moje pytanie. Jestem przyzwyczajona do ćwiczenia nawet przy tego typu dolegliwościach, więc co jest wg was - osób bardziej doświadczonych na polu jogi- lepsze, czy odpoczynek 1-2 dniowy, czy też stałe ćwiczenia.
Swoją drogą, nigdy nie spodziewałam się zakwasów w okolicach miednicy od wewnątrz. : ) -
Anonim
Witam!
Zainteresowałem się tematem Jogi, chciałbym spróbować. Od razu wziąłem się za czytanie by zrozumieć dobrze to pojęcie, lecz jego rozległość mnie trochę przytłoczyła... zdaję sobie sprawę z tego, że najlepiej byłoby pójść na jakiś kurs, ale czy można praktykować Jogę samemu w zaciszu domowym, na bazie jakiś kursów czy książek? Stawiałbym na Jogę, która pomogłaby mi w medytacji, w wyciszeniu się i poznawaniu siły umysłu. Czy moglibyście mi coś polecić? -
aleksandra
Jeżeli zaczynasz, lepiej skierować się do jakiejś grupy zajęciowej, bo praktykując jogę samemu, możesz robić błędy, nie zdając sobie z tego z sprawy, a co za tym idzie, możesz zrobić sobie krzywdę. -
nn
>zuza napisała:
>I stąd też moje pytanie. Jestem przyzwyczajona do
>ćwiczenia nawet przy tego typu dolegliwościach, więc co
>jest wg was - osób bardziej doświadczonych na polu jogi-
>lepsze, czy odpoczynek 1-2 dniowy, czy też stałe
>ćwiczenia.
Na początku ćwiczyłam co drugi dzień - tak mi kiedyś ktoś poradził (i do dziś mu to wypominam;-)) - i dzień po zajęciach miałam okropne zakwasy i wszystko mnie bolało.
Kiedy zaczęłam ćwiczyć codziennie, było zdecydowanie lepiej, jedna sesja pomagała zniwelować "skutki uboczne" drugiej :-)
Tak więc, w oparciu o moje bolesne doświadczenia - polecam codzienne zajęcia, jeśli tylko masz taką możliwość;-) Oczywiście, bez przeforsowywania się, dostosowane do możliwości ciała. A w razie wątpliwości zawsze dobrze jest porozmawiać z nauczycielem:)
-