-
hoax
jak prosił yabol wywiad z joy division, będzie pocięty bo nie można tyle znaków w jednej wiadomości.
Wywiad z Joy Division. Jeden z pierwszych przeprowadził go Mick Middles, wywiad ukazał się w Acrylic Daze. 1978 Rok.
Wywiad pamiętam bardzo dokładnie ze szczegółami. Czekałem stłoczony w jednym z pokojów prób Tonego Davidson’a, zespół przybył bardziej zdenerwowany ode mnie. W obawie o utratę swojego mrocznego imagu, nie otworzyliby się przede mną. Wymyśliłem, że może przechadzka do lokalnego pubu stopi lody między nami. Udaliśmy się do Gaythorne, pubu, jak na ironię usytuowanego kilka jardów od miejsca gdzie nie długo potem miała powstać Hacjenda.
Ian: „ Chcesz krótkiej, treściwej historii?...Hm….To był Styczeń ’77 kiedy zebraliśmy się razem, pierwszy raz zagraliśmy w The Electric Circus w maju tamtego roku z Buzzcoks i Penetration.”
Barney:” Wszystko zaczęło się ode mnie i Hookeiego … basisty, my zaczęliśmy grać. Ja miałem gitarę, on bas, więc poprostu zaczęliśmy razem improwizować, potem daliśmy ogłoszenie do gazety Virgin, poszukiwaliśmy wokalisty. Zgłosił się Ian. Z tym poszło nam łatwo ale mieliśmy dużo pracy ze znalezieniem perkusisty, mieliśmy około pięciu perkusistów.”
-
hoax
Rob:” Jeden z nich, strasznie gadatliwy …. Steve’a też znaleźliśmy z ogłoszenia.”
Barney:” Tak, więc jeden wieczór przed występem w Electric Circus znaleźliśmy wreszcie perkusistę i zagraliśmy próbę. Wszystkie utwory, które napisaliśmy, były tworzone bez perkusisty, więc kiedy zagraliśmy je ze Stevem wyszły zupełnie inaczej.”
Steve: “ Ta noc w Electric Circus była kompletnie popieprzona! Byliśmy pewni, że gramy w sobotę, więc w pełni gotowi pojawiliśmy się tam, ale okazało się, że gramy dopiero następnego wieczoru, więc wróciliśmy wtedy i …”
Ian:” Było tam mnóstwo zespołów, które w pełnym chaosie czekały na swoją kolej. Każdy miał inną listę, nikt nie wiedział, co się dzieje. To Richard Boon ( Menadżer Buzzcokcs) wpisał nas na listę, mieliśmy z nim umówionych wiele spraw. Przychodził na wiele naszych prób jeszcze tych w Salford bez perkusisty, myślę, że chciał zostać naszym menadżerem.”
Rob:” To on nazwał was Stiff Kittenes1 ? Wkurzyli go, bo wybrali nazwę Warsaw, on chciał wziąć ich pod swoje skrzydła.”
-
hoax
Reporter:” Piosenki piszecie wspólnie? Kto wpada na pomysł?”
Ian:” Najczęściej zaczynamy od perkusji potem dokładamy do tego bas.”
Barney:” Potem Ian dodaje do tego tekst. Ma ich cały zeszyt i wybiera jakiś pasujący do melodii, poza tym cały czas pisze, tak jest? Ian?”
Ian:” Pewnie weźmy chociażby “Leaders of Men “ część tekstu jest sprzed dwóch, trzech lat, dodałem tylko kilka linijek.”
-
hoax
Reporter:” O czym najczęściej piszesz?”
Ian:” O różnych rzeczach, raczej nie staram się pisać w oczywisty sposób. Jeżeli coś naprawdę mnie zainteresuje. Bardziej wole teksty, które są podświadome i wymagają głębszej analizy i interpretacji. Jak na przykład … nie wiem naprawdę to zależy?...”
Reporter:” Dla przykładu z waszej Epki, „Leaders of Men”, o czym jest ta piosenka?”
Ian:” To raczej jasne, prosty tekst…wole pozostawić tę kwestie otwartą, do indywidualnej interpretacji, moim zdaniem to bez celowe pisać o czymś, co jest charakterystyczne w jednym momencie, ale zaraz będzie już nie aktualne. Nasza Epka ma już rok, naprawdę, została nagrana już jakiś rok temu.”
-
-
hoax
Reporter:” Często słychać wasze piosenki w radio?”
Rob:” Peely2 często je puszcza. Leciały też w radiu Manchester Rock Show, ogłosili wtedy, że nagrywamy dla wytwórni R.C.A, to skomplikowana sprawa i wolałbym żebyś o tym nie wspominał. Kiedy jeszcze nie byłem ich menadżerem, nagrali w studiu album i bez zastanowienia podpisali też kontrakt z tym studio, które okazało się później być częścią R.C.A.”
Stave: „ Powiedzieli nam, że wypuszczą nagranie na cały świat … przynajmniej tak mówili”
Rob:” Kiedy zostałem już ich menadżerem wszystko było już nagrane. Faceci z tej wytwórni to kompletni idioci, co prawda chłopaki nie są wcale mniejszymi idiotami skoro podpisali ten kontrakt, a to wszystko to i tak wielkie oszustwo, więc staramy się jak najszybciej odciąć od całej sprawy.”
Steve:” Na początku mowa była jedynie o singlu, i powiedzieliśmy „Nie!”. Wiedzieliśmy, że nie opłaca się podpisywać umowy na trzy lata za jeden singiel…, ale wtedy ten koleś wrócił z ameryki i namówił nas na nagranie albumu, więc zgodziliśmy się pomyśleliśmy, że zostaniemy zauważeni, i trochę naiwnie podpisaliśmy kontrakt.”
-
hoax
Reporter:” Więc jak udało wam się nawiązać współpracę z Rought Trade?”
Rob:” Rought Trade zawsze chciało wydać Re-edycje singla, więc zadbałem o to by zrobili to na 12’( twelve inch). Taka nasza taktyczna zagrywka, skoro jesteśmy związani tym głupim kontraktem musimy jakoś zachować twarz, a Re-edycja singla jest najlepszym wyjściem.”
Reporter:” Macie przygotowane coś jeszcze?”
Rob:” Hm Tak, ale znów wolałbym raczej o tym nie wspominać … Mamy przygotowany singiel, dwie nowe piosenki specjalnie dla tego, co Hoger Eagles i Tony Wilson zaczęli nazywać Factory Records, zostanie to wydane razem, Joy Division, Cabaret Voltaire, Durrutti Column i John Dowie. Jak na razie to jest nie do końca legalne, więc wolałbym zmienić ten temat … to dla nas duża szansa … tak myślę. Nie zagramy w Londynie dopóki nie wyjdzie ten singiel.”
-
hoax
Reporter:” Kiedy ktoś mówi Joy Division od razu wszyscy kojarzą was z nazistami…”
Ian:” Nie rozumiem, dlaczego?! Dlatego że kiedyś nazywaliśmy się Warsaw?! Ta nazwa była zupełnie przypadkowa, całkiem zimna i posępna, ale bez żadnych podtekstów. Wyciągnąłem tę nazwę (Joy Division) z książki. To trochę ironiczne, dlatego że nasza muzyka w większości jest mroczna i ponura a gdy ludzie słyszą nazwę Joy Division od razu kojarzą nas z zespołem Armii Zbawienia lub bandą studenciaków. Nikt nie lubi tej nazwy, dlatego postanowiliśmy ją zachować.”
Rob:” Myślę, że ludzie są naiwni I zbyt szybko wyciągają ich zdaniem oczywiste wnioski, kiedy czytałem twój reportaż, nie zrozumiałem jednej rzeczy, dlaczego napisałeś, że mamy nazistowski image?”
-
hoax
Reporter:” All dressed up in uniforms so fine, in measured steps they walked in line” (Fragment tekstu “Walked in line”) “
Rob:” No tak, ale porównaj to do ………………3 i jak myślisz, kto jest większym rasistą?”
Reporter:” Dlaczego?”
Ian:” Nie rozumiesz tego … i to jeszcze jedno utwierdzenie faktu, że to my mamy racje. Wszyscy zapomnieli, że ……………3 kiedy zaczynali mówili „ Nienawidzimy Sex Pistols! My jesteśmy prawdziwi, jesteśmy dla tych dzieciaków z Eastendu”
Rob:” On udaje, że to zbieg okoliczności, że cały Brytyjski Ruch Nazistowski podąża za nim, ale to właśnie wszystko przez niego. Nie lubię ich.”
Ian : „ Cała ta akcja Rock Przeciwko Rasizmowi to jakieś traktowanie czarnych protekcjonalnie, nienawidzę tego”
Steve:” To tak jakby wmawiać czarnym, że nie potrafią sobie poradzić I my musimy o nich zadbać.”
Reporter:” Więc nie będziecie uczestniczyć w Akcji Rock Przeciwko Rasizmowi?”
Rob:” Wręcz przeciwnie już zagraliśmy tam jeden koncert.”
-
hoax
Reporter:” Więc gracie tam tylko dla pieniędzy?”
Rob:” Nie, my naprawdę jesteśmy przeciwko rasizmowi, tylko sposób, w jaki ludzie uwielbiają …………3 doprowadza nas do szału. Tak czy inaczej nie odpowiedziałeś na moje pytanie: Dlaczego mamy nazistowski image?”
Reporter:” Przez to jak się ubieracie”
Ian:” Co?! Słucham?!”
Rob:” Słuchaj nie powinienem ci tego zdradzać, ale ich image ma być mroczny i ponury, ale nie wiem, co to ma wspólnego z nazistami?!”
Reporter:” Wasze fryzury i ubrania. Takie same jak Hitlerjungen.”
Ian:” Nie?! Niemożliwe! … Naprawdę?”
Rob:” Na scenie mogą stać daleko. Poza tym nie robimy niczego na poklask, więc nie wiemy, czego oczekuje publiczność.”
Reporter:” Może właśnie tego, w końcu zapłacili za tę rozrywkę i chcą was zobaczyć.”
Hooky:” (przez cały wywiad siedział w milczeniu z boku): To naprawdę słuszna uwaga. Będziemy musieli to przemyśleć.”
Zespół i Rob pogrążyli się w drwiących sztucznych rozmyślaniach.
Wszyscy zgodnie: „NIE! Pieprzyć ich!”
-
hoax
Kilka objaśnień:
W wywiadzie wzięli udział członkowie Joy Division:
Ian – Ian Curtis
Barney – Bernard Sumner
Hooky - Peter Hook
Steve - Stephen Morris
Rob - Rob Gretton menadżer Joy Division.
Odnośniki:
1- Stiff Kittens to nazwa, którą wymyślił menadżer Buzzcoks, zespół nawet występował pod tą nazwą
2- Peely to oczywiście John Peel, Dj radia BBC Radio one.
3- W oryginalnym wywiadzie napisanym na maszynie do pisania nazwa lub nazwisko zostało zamazane. Nie mam pojęcia, o kogo może chodzić, może to być jakiś zespół, który przekazywał treść neonazistowskie by się spodobać i uzyskać popularność. Ale pozostaje to tajemnicą autora wywiadu.
Aha R.C.A nagrało naprawdę PIERWSZY album Joy Division, ale on nigdy nie został wydany, tak żeby zaspokoić ciekawość set lista utworów:
THE DRAWBACK aka "All Of This For You"
LEADERS OF MEN
WALKED IN LINE
FAILURES,NOVELTY,NO LOVE LOST,TRANSMISSION,ICE AGE,INTERZONE,WARSAW,SHADOWPLA Y
Produkcja: John Anderson, Bob Auger, Richard Searling
Nagrano w Manchesterze 3 i 4 maja 1978
Tłumaczenie: Hoax.
-
hoax
uf no to prosze bardzo życze miłej lektury. bardzo też prosze o komętarze nawet jeśli nie są pozytywne , nie jestem tłumaczem przysięgłym więc błędy popełniać moge :)
-
m[L][S][D]
-
bjx
-
Anonim
-
dominik
faktycznie, co tu duzo gadać, piekne dzięki.
kawał porządnego tlumaczonka (nie chciało mi sie czytąc oryginału, ale chyba nei ma sensu; ) czyta się bardzo dobrze.
pozdro :)