-
Pedros/ Netia S.A./
Jak niektórzy z Was wiedzą sercem jestem ze śląskiem ale niestety los mnie pognał na tą wielką wieś Warszawe ,dlatego aby podkrecić troszq atmosferke na gronie Katowic chciałbym dowiedzieć się jak zapatrujecie się na tą "świętą wojnę" ??? -
Pedros/ Netia S.A./
Na początek jedna z historii która nakłoniła mnie do stworzenia tego tematu :
Warszawiak, Ślązak i Afrykanin spotkali się w tym samym czasie w szpitalu, ponieważ ich żony urodziły dziecko. Niestety pielęgniarkom coś się pomyliło i nie wiedzą czyje jest czyje. Postanawiają więc zapytać się ojców. Pierwszego pytają Ślązaka:
- Które jest pana dziecko?
Ślązak pokazuje na czarne dziecko.
Pielęgniarki zdziwione:
- Jest pan pewien?
- Niý, ale warszawioka niý býda ryzykowoł!
-
Pedros/ Netia S.A./
...a i jeszcze jedna :
Warszawiak, Kaszub i Ślązak znajdują butelkę z dżinem. Dżin mówi do nich:
- Jest was trzech, więc każdemu z was mogę spełnić jedno życzenie.
Pierwszy mówi Kaszub:
- Ja bym chciał, by na naszych pięknych Kaszubach, zawsze było czyste powietrze, czysta ziemia i czysta woda.
Dżin na to:
- Zrobione.
Warszawiak mówi drugi:
- Ja bym chciał, żeby cała stolica była otoczona wysokim murem, żeby żadna hołota z zewnątrz się tam nie dostała.
- Zrobione.
Teraz Ślązak, do dżina:
- Godej mi coś wiýncej ło tym murze.
- No, jest wysoki na dziesięć pięter, bardzo szeroki i nawet mysz się przez niego nie prześliźnie.
Ślązak:
- Dobra. Zalýj to wodom!
-
lelek
-
-
PiT
i Ty przeciwko swoim :D no ladnie :P teraz musisz sie tam integrowac hehe -
Pedros/ Netia S.A./
...oni nie są moi; ) integracje i adaptacje mam jush za sobą ale nie moge powiedziec ze byla udana ! -
Anonim
nie uwazam ze "swieta wojna" ma sens. w ogole tego nie rozumiem. to juz prosciej mi zrozumiec niegdysiejsza niechec katowice vs zaglebie. celowo pisze nigdysiejsza bo dzisiejsza jest dla mnie juz tez calkiem niezrozumiala. inne czasy i to tylko bezsensowna "tradycja" przekazywana dalej. po kiego grzyba ja pytam?
tak samo z wawa. no kto z was wie o co tak na prawde chodzi??
prawdziwych warszawiakow znam moze kilku. reszta przyjezdni albo dzieci/wnuki przyjezdnych. wspoleczesna mentalnosc warszawy nie ma NIC wspolnego z Warszawa przedwojenna np.
eh. bzdury panowie, bzdury -
Pedros/ Netia S.A./
No właśnie ! Jak powiadał mój znajomy :
"prwadziwi warszawiacy zgineli w powstaniu"
teraz jest to jedynie miasto wiesniaków z pobliskich i dalekich wsi !!! To miasto jest sztuczne tak jak i cała otoczka wokół niego, czarny piękny śląsk jest dlatego taki wspaniały bo prawdziwy i nie naruszony tak bardzo przyjezdnymi jak wawa choć i tu jest coraz trudniej znaleść prawdziwego ślązaka który godo po slaskiemu !!! -
Grono.Net
-
Pedros/ Netia S.A./
-
Grono.Net
-
Pedros/ Netia S.A./
...a wiedzałeś ze kobieta jest jak Warszawa :
z jednej strony Wola i Ochota a z drugiej (wysle na priv'a) -
Pedros/ Netia S.A./
...jeśli ktoś to zna i poczuł się dotknięty moja wypowiedzią głęboko przepraszam :)
(szczególnie panie) -
lelek
-
Pedros/ Netia S.A./
-
Assira
Dopóki nie miałam styczności z mieszkańcami Warszawy nie miałam nic przeciwko nim i uważałam, że ta "święta wojna" to poprostu zabytek mentalny;p
Natomiast po poznaniu paru osobników stwierdziłam, że są arogandzcy, a każdy kolejny Warszawiak nie chciał mnie wyprowadzić z błędu... więc może coś jest w tej wojenceP -
elizzz vel blossom
a ja wojnę mam w sobie. 2 światy się we mnie biją bo mama ślązaczka z babki prababki a tata warszawiak z dziada pradziada. -
Anonim
hehehehello ja te dowcipy znam z gorolami:P Wiec Lelek juz 2 mi odpadly o Hanysach i Gorolach. A w warszawie niegdy nie bylem, ale i tak ich nie lubie :) Mamy beeeeee stolice -
Anonim
"prwadziwi warszawiacy zgineli w powstaniu"
teraz jest to jedynie miasto wiesniaków z pobliskich i dalekich wsi !!!
przychylam się do tego twierdzenia :) -
Nevermore
zawsze znajdzie sie wyjatek od reguly - duzo ludzi ktorzy sie urodzili w warszawie - i niby sa wiesniakami z pobliskich czy tam dalekich wsi sa naprawde w porzadku...co nie zmienia faktu ze i tak najlepsi ludzi w kace
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Katowice
- Załóż własne grono tematyczne