-
Ola
Hej.
Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na temat Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie?
Jakie kierunki można tam wybrać?
Czy po szkole w Szczytnie można zajmować się Kryminalistyką?
Bo głównie to mnie interesuję.
Z góry dzięki za wszelkie informację. -
Zuzia
nie znam się na tym za bardzo
ale jak na mój gust to prosta droga do dostania sie do policji kryminalnej (oczywiście jak traktujesz studia w miarę poważnie)
powodzenia -
Anonim
-
Anonim
Z tego co wiem to jest szkoła typowo policyjna i jak tu piszecie można sie po jej skonczeniu dostac do wydziału kryminalego. -
-
Anonim
Nie mozna :)
Jesli chodzi o cywili WSPol. oferuje tylko studia licencjackie na kierunku administracja o specjalizacji bezpieczenstwo publiczne.
Po ukonczeniu studiow ma sie poprostu tylu licencjata i nic wiecej.
Nie daje to zadnych bonusow podczas rekrutacji do Policji. -
Ravenka
tu masz co nieco o rekrutacji http://www.wspol.edu.pl/site/conten... -
Ola
okej dzięki; )
czyli z tego co zrozumiałam to nie bardzo po Szczytnie do policji kryminalnej?
bo jedni mówią tak,a jedna osoba inaczej; )
więc jak? -
Anonim
>Oluś napisała:
>okej dzięki; )
>
>czyli z tego co zrozumiałam to nie bardzo po Szczytnie do
>policji kryminalnej?
>bo jedni mówią tak,a jedna osoba inaczej; )
>więc jak?
Po pierwsze do Policji. Policja rekrutuje wylacznie policjantow na stanowisko policjanta - i juz.
Dla osoby z cywila jest tylko jedna droga - rekrutacja, szkolenie podstawowe i sluzba przygotowawcza w prewencji.
Dla osoby z cywila nie ma rekrutacji do Policji kryminalnej [jak to nazywacie] czy do AT, laboratorium kryminalistycznego. Jest poprostu rekrutacja na policjanta.
Na wszystkie stanowiska, do roznych sluzb, jednostek, oddzialow Policja rekrutuje tylko wewnetrzne z policjantow, ktorzy maja juz za soba sluzbe przygotowawcza.
[tak co do zasady].
Jesli chodzi o sluzbe w Policji zasadniczo nie ma wiekszego znaczenia wyksztalcenie - Policja sama nauczy Cie fachu, wyszkoli, przecwiczy. Wszystko co jest potrzebne do wykonywania zaowdu daje firma. I juz. Wiec wsumie nie ma znaczenia czy skonczysz WSPol. czy UW czy KUL. Jednak chyba warto zdobyc dobre cywilne wyksztalcenie - jakby plany pracy w Policji nie wypalily.
Jesli chodzi o prace w Policji - w charakterze cywila - np. w laboratorium kryminalistycznym - sytuacja jest zupelnie odwrotna. Trzeba zdobyc cywilne wyksztalcenie kierunkowe i dopiero majac odpowiednie wyksztalcenie i muejetnosci mozna startowac w konkursach na odpowiednie stanowiska. -
Anonim
I jeszcze uwaga natury technicznej:
Kryminalistyka a kryminalni to zupelnie dwie rozne rzeczy. Co do zasady kryminalistyka to technicy i eksperci - pierwsi gozrej wyksztalceni i oplacani, sa w wiekszosci jednostek i zajmuja sie podstawowymi czynnosciami - fotografowaniem, zdejmowaniem odciskow. Eksperci pracuja w laboratoriach, sa dobrze wyszkoleni, oficerowie, maja swoja okreslona dzialke, w ktorej sie specjalizuja. Natomiast kryminalni to poprostu policjanci pionu kryminalnego zajmujacy sie [co do zasady] poszukiwaniem i zatrzymywaniem przestepcow.
-
Ola
a ok dzięki za doinformowanie :)
w sumie i to i to fajne :)
muszę się zastanowić co wybrać.
dzięki za info. -
Anonim
> a ok dzięki za doinformowanie :)
> w sumie i to i to fajne :)
> muszę się zastanowić co wybrać.
> dzięki za info.
Tylko musisz sie liczyc z tym, ze Policja moze nie liczyc sie z Twoimi wyborami. Wszyscy zaczynaja w prewencji [co do zasady oczywiscie] a pozniejsza kariera - wobec braku jasnych, przejrzystych regulacji - to kwestia szczescia, znajomosci, umiejetnosci, decyzji przelozonego, potrzeb danej jednostki itp.
Posiadanie jakiegos celu pomaga ale trzeba liczyc sie z tym, ze Policja moze pokierowac kariera w zupelnie inna strone niz planowalismy; )
-
madzia
Czyli że z tego wynika że żadna szkoła związana z zawodem policyjnym. Nie daje nam upóstuw w czasie rekrutacji do policji. -
Anonim
> Czyli że z tego wynika że żadna szkoła związana z zawodem policyjnym. Nie daje nam upóstuw w czasie rekrutacji do policji.
Bo tak naprawde zadna szkola nie uczy zawodu policjanta.
Sa jakies przymiarki pojawiaja sie klasy w LO, studia na WSPol. ale narazie nie ma nic oficjalnego i pewnego.
Dla Policji kazdy cywil jest obecnie rowny - kazdy przechodzi rekrutacjie i szkolenie podstawowe.
Oczywiscie nie mozna wykluczyc, ze to sie zmieni. Byl juz okres kiedy byly 'bonusy' dla absolwentow prawa czy stopien oficerski dla absolwentow WSPol. Ale teraz wszyscy maja jednakowo.
-
Anonim
to moze i lepiej.... kazdy startuje z tej samej linii... ja jestem na 4roku ped res na APS i tez rozwazam mozliwosc zwiazania swojego zawodu z dzialaniami policyjnymi.....tylko najpierw rekrutacja brr...
-
Zuzia
podejrzewam, że nawet jeśli nie ma dodatkowych punktów w teorii to są praktyce; ale to tylko moje nieśmiałe podejrzenia; )
kogo byście zatrudnili - pasjonata z jakimś okołozawodowym doświadczeniem czy tzw. człowieka z ulicy (przypadkowego)
a na pewno studia na APS, IPSIR, wydziałach prawa czy WSP nie przeszkodzą, pomóc mogą
to takie moje nieprofesjonalne zdanie na ten temat -
Anonim
> podejrzewam, że nawet jeśli nie ma dodatkowych punktów w teorii to są praktyce; ale to tylko moje nieśmiałe podejrzenia; )
> kogo byście zatrudnili - pasjonata z jakimś okołozawodowym doświadczeniem czy tzw. człowieka z ulicy (przypadkowego)
> a na pewno studia na APS, IPSIR, wydziałach prawa czy WSP nie przeszkodzą, pomóc mogą
> to takie moje nieprofesjonalne zdanie na ten temat
Tak serio, serio to wiekszosc policjantow prewencji marudzi na np. mlodych policjantow po prawie. Bo tam trzeba palowac, sprzatac zuli z ulicy, myc samochod z wymiocin i smigac przy -20C po jakis zadupiach - pieszo - a magister prawa zasadniczo w tym nie pomaka - co wiecej przeszkadza.
Malo kto po prawie ma chec byc nisko oplacanym [1160zl - chyba] 'pomocnikiem' - 'sprzataczem'. I to ok. 3 lat.
Wiedza z zakresu resocjalizacji i prawa moze troche pomagac ale gdzies za biurkiem czy w PG, CBS ale troche trwa zanim sie tam trafi... I mozna sporo zapomniec z czasow studiow zanim sie tam dotrze :)
Najbardziej cenionym 'narybkiem' w Policji sa jednak ludzie po szkole sredniej - nie maja mega aspiracji, nie mysla o tym jak zostac oficerem w 3 miesiace tylko zajebiscie ich cieszy awans na sierzanta, zarobki 1200 - 1800 sa dla nich do przyjecia, nie sa swiecie przekonani, ze wiedza znacznie wiecej od kolegi z 10 letnim stazem w firmie tylko dlatego, ze skonczyli wydzial prawa; )
Ale oczywiscie nie nalezy sie zrazac tylko przygotowac na rzeczywistosc, ktora w tej firmie moze byc bardzo, bardzo brutalna. -
Anonim
Ja jestem na 2 roku resocjalizacji i nie zgadzam sie z tobą że ta wiedza przydaje się tylko za biurkiem można też byc policjantem operacyjnym oczywiscie po dodatkowym przeszkoleniu.
Ja sama po studiach staram sie o przyjecie do policji. -
Zuzia
Prof. napisał:
> nie sa swiecie przekonani, ze wiedza znacznie wiecej od kolegi z 10 letnim stazem w firmie tylko dlatego, ze skonczyli wydzial prawa; )
to jest taki niegroźny krótki syndrom świeżo upieczonego magistra ale mija; doświadczenie było jest i będzie najważniejsze
> Ale oczywiscie nie nalezy sie zrazac tylko przygotowac na rzeczywistosc, ktora w tej firmie moze byc bardzo, bardzo brutalna.
zgadzam się w 100 procentach -
Anonim
>Madzka napisała:
>Ja jestem na 2 roku resocjalizacji i nie zgadzam sie z tobą
>że ta wiedza przydaje się tylko za biurkiem można też
>byc policjantem operacyjnym oczywiscie po dodatkowym
>przeszkoleniu.
>Ja sama po studiach staram sie o przyjecie do policji.
1. Operacyjnym mozna byc ale to inna dzialka.
2. Resocjalizacjia operacyjnym nie jest do niczego potrzebna; ) -
Zuzia
resocjalizacja to jest wszystkim potrzebna
nie tylko operacyjnym
może być nawet w wersji autoresocjalizacji; )