Kryminalistyka i kryminologia [1694]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ola

Hej.
    Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na temat Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie?
    Jakie kierunki można tam wybrać?
    Czy po szkole w Szczytnie można zajmować się Kryminalistyką?
    Bo głównie to mnie interesuję.
    Z góry dzięki za wszelkie informację.
  • Zuzia

nie znam się na tym za bardzo
    ale jak na mój gust to prosta droga do dostania sie do policji kryminalnej (oczywiście jak traktujesz studia w miarę poważnie)
    powodzenia
  • Anonim

Sukcesów życzę!
  • Anonim

Z tego co wiem to jest szkoła typowo policyjna i jak tu piszecie można sie po jej skonczeniu dostac do wydziału kryminalego.
  • Anonim

Nie mozna :)

Jesli chodzi o cywili WSPol. oferuje tylko studia licencjackie na kierunku administracja o specjalizacji bezpieczenstwo publiczne.

Po ukonczeniu studiow ma sie poprostu tylu licencjata i nic wiecej.

Nie daje to zadnych bonusow podczas rekrutacji do Policji.
  • Ravenka

tu masz co nieco o rekrutacji http://www.wspol.edu.pl/site/conten...
  • Ola

okej dzięki; )

czyli z tego co zrozumiałam to nie bardzo po Szczytnie do policji kryminalnej?
    bo jedni mówią tak,a jedna osoba inaczej; )
    więc jak?
  • Anonim

>Oluś napisała:
    >okej dzięki; )
    >
    >czyli z tego co zrozumiałam to nie bardzo po Szczytnie do
    >policji kryminalnej?
    >bo jedni mówią tak,a jedna osoba inaczej; )
    >więc jak?

Po pierwsze do Policji. Policja rekrutuje wylacznie policjantow na stanowisko policjanta - i juz.

Dla osoby z cywila jest tylko jedna droga - rekrutacja, szkolenie podstawowe i sluzba przygotowawcza w prewencji.

Dla osoby z cywila nie ma rekrutacji do Policji kryminalnej [jak to nazywacie] czy do AT, laboratorium kryminalistycznego. Jest poprostu rekrutacja na policjanta.

Na wszystkie stanowiska, do roznych sluzb, jednostek, oddzialow Policja rekrutuje tylko wewnetrzne z policjantow, ktorzy maja juz za soba sluzbe przygotowawcza.

[tak co do zasady].

Jesli chodzi o sluzbe w Policji zasadniczo nie ma wiekszego znaczenia wyksztalcenie - Policja sama nauczy Cie fachu, wyszkoli, przecwiczy. Wszystko co jest potrzebne do wykonywania zaowdu daje firma. I juz. Wiec wsumie nie ma znaczenia czy skonczysz WSPol. czy UW czy KUL. Jednak chyba warto zdobyc dobre cywilne wyksztalcenie - jakby plany pracy w Policji nie wypalily.

Jesli chodzi o prace w Policji - w charakterze cywila - np. w laboratorium kryminalistycznym - sytuacja jest zupelnie odwrotna. Trzeba zdobyc cywilne wyksztalcenie kierunkowe i dopiero majac odpowiednie wyksztalcenie i muejetnosci mozna startowac w konkursach na odpowiednie stanowiska.
  • Anonim

I jeszcze uwaga natury technicznej:

Kryminalistyka a kryminalni to zupelnie dwie rozne rzeczy. Co do zasady kryminalistyka to technicy i eksperci - pierwsi gozrej wyksztalceni i oplacani, sa w wiekszosci jednostek i zajmuja sie podstawowymi czynnosciami - fotografowaniem, zdejmowaniem odciskow. Eksperci pracuja w laboratoriach, sa dobrze wyszkoleni, oficerowie, maja swoja okreslona dzialke, w ktorej sie specjalizuja. Natomiast kryminalni to poprostu policjanci pionu kryminalnego zajmujacy sie [co do zasady] poszukiwaniem i zatrzymywaniem przestepcow.

• Ola

a ok dzięki za doinformowanie :)
    w sumie i to i to fajne :)
    muszę się zastanowić co wybrać.
    dzięki za info.
  • Anonim

> a ok dzięki za doinformowanie :)
    > w sumie i to i to fajne :)
    > muszę się zastanowić co wybrać.
    > dzięki za info.

Tylko musisz sie liczyc z tym, ze Policja moze nie liczyc sie z Twoimi wyborami. Wszyscy zaczynaja w prewencji [co do zasady oczywiscie] a pozniejsza kariera - wobec braku jasnych, przejrzystych regulacji - to kwestia szczescia, znajomosci, umiejetnosci, decyzji przelozonego, potrzeb danej jednostki itp.

Posiadanie jakiegos celu pomaga ale trzeba liczyc sie z tym, ze Policja moze pokierowac kariera w zupelnie inna strone niz planowalismy; )

• madzia

Czyli że z tego wynika że żadna szkoła związana z zawodem policyjnym. Nie daje nam upóstuw w czasie rekrutacji do policji.
  • Anonim

> Czyli że z tego wynika że żadna szkoła związana z zawodem policyjnym. Nie daje nam upóstuw w czasie rekrutacji do policji.

Bo tak naprawde zadna szkola nie uczy zawodu policjanta.

Sa jakies przymiarki pojawiaja sie klasy w LO, studia na WSPol. ale narazie nie ma nic oficjalnego i pewnego.

Dla Policji kazdy cywil jest obecnie rowny - kazdy przechodzi rekrutacjie i szkolenie podstawowe.

Oczywiscie nie mozna wykluczyc, ze to sie zmieni. Byl juz okres kiedy byly 'bonusy' dla absolwentow prawa czy stopien oficerski dla absolwentow WSPol. Ale teraz wszyscy maja jednakowo.

• Anonim

to moze i lepiej.... kazdy startuje z tej samej linii... ja jestem na 4roku ped res na APS i tez rozwazam mozliwosc zwiazania swojego zawodu z dzialaniami policyjnymi.....tylko najpierw rekrutacja brr...
  • Zuzia

podejrzewam, że nawet jeśli nie ma dodatkowych punktów w teorii to są praktyce; ale to tylko moje nieśmiałe podejrzenia; )
    kogo byście zatrudnili - pasjonata z jakimś okołozawodowym doświadczeniem czy tzw. człowieka z ulicy (przypadkowego)
    a na pewno studia na APS, IPSIR, wydziałach prawa czy WSP nie przeszkodzą, pomóc mogą
    to takie moje nieprofesjonalne zdanie na ten temat
  • Anonim

> podejrzewam, że nawet jeśli nie ma dodatkowych punktów w teorii to są praktyce; ale to tylko moje nieśmiałe podejrzenia; )
    > kogo byście zatrudnili - pasjonata z jakimś okołozawodowym doświadczeniem czy tzw. człowieka z ulicy (przypadkowego)
    > a na pewno studia na APS, IPSIR, wydziałach prawa czy WSP nie przeszkodzą, pomóc mogą
    > to takie moje nieprofesjonalne zdanie na ten temat

Tak serio, serio to wiekszosc policjantow prewencji marudzi na np. mlodych policjantow po prawie. Bo tam trzeba palowac, sprzatac zuli z ulicy, myc samochod z wymiocin i smigac przy -20C po jakis zadupiach - pieszo - a magister prawa zasadniczo w tym nie pomaka - co wiecej przeszkadza.

Malo kto po prawie ma chec byc nisko oplacanym [1160zl - chyba] 'pomocnikiem' - 'sprzataczem'. I to ok. 3 lat.

Wiedza z zakresu resocjalizacji i prawa moze troche pomagac ale gdzies za biurkiem czy w PG, CBS ale troche trwa zanim sie tam trafi... I mozna sporo zapomniec z czasow studiow zanim sie tam dotrze :)

Najbardziej cenionym 'narybkiem' w Policji sa jednak ludzie po szkole sredniej - nie maja mega aspiracji, nie mysla o tym jak zostac oficerem w 3 miesiace tylko zajebiscie ich cieszy awans na sierzanta, zarobki 1200 - 1800 sa dla nich do przyjecia, nie sa swiecie przekonani, ze wiedza znacznie wiecej od kolegi z 10 letnim stazem w firmie tylko dlatego, ze skonczyli wydzial prawa; )

Ale oczywiscie nie nalezy sie zrazac tylko przygotowac na rzeczywistosc, ktora w tej firmie moze byc bardzo, bardzo brutalna.
  • Anonim

Ja jestem na 2 roku resocjalizacji i nie zgadzam sie z tobą że ta wiedza przydaje się tylko za biurkiem można też byc policjantem operacyjnym oczywiscie po dodatkowym przeszkoleniu.
    Ja sama po studiach staram sie o przyjecie do policji.
  • Zuzia

Prof. napisał:
    > nie sa swiecie przekonani, ze wiedza znacznie wiecej od kolegi z 10 letnim stazem w firmie tylko dlatego, ze skonczyli wydzial prawa; )

to jest taki niegroźny krótki syndrom świeżo upieczonego magistra ale mija; doświadczenie było jest i będzie najważniejsze

> Ale oczywiscie nie nalezy sie zrazac tylko przygotowac na rzeczywistosc, ktora w tej firmie moze byc bardzo, bardzo brutalna.

zgadzam się w 100 procentach
  • Anonim

>Madzka napisała:
    >Ja jestem na 2 roku resocjalizacji i nie zgadzam sie z tobą
    >że ta wiedza przydaje się tylko za biurkiem można też
    >byc policjantem operacyjnym oczywiscie po dodatkowym
    >przeszkoleniu.
    >Ja sama po studiach staram sie o przyjecie do policji.

1. Operacyjnym mozna byc ale to inna dzialka.

2. Resocjalizacjia operacyjnym nie jest do niczego potrzebna; )
  • Zuzia

resocjalizacja to jest wszystkim potrzebna
    nie tylko operacyjnym
    może być nawet w wersji autoresocjalizacji; )
| |

Grono dla osób interesujących się tymi zagadnieniami, w szczególności sposobami i przyczynami p...

Fotki

Miejsca grona (0)