Kryminalistyka i kryminologia [1694]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ZAKOCHANA NA ZAWSZE W SKARBIE

doradźcie mi może ktoś z was wie gdzie najlepiej pójść na studia by studiować kryminalistykę-chodzi mi o Warszawę... z tego co nartaz slyszalam to na UW jest chemia na ktorej jest spejalnosc kryminalityka ktora sie wybiera-ale moze wiecie cos innego
  • viola

studiuje na slaskim, ale z praktyki wiem iz z reguly na wydzile prawa jest katedra kriminalistyki
  • Anonim

dokładnie tak - katedra kryminalistyki jest na UW na WPIA!! Generalnie te zaganienia są częścią integranlą prawa :)

dziękuję
  • Anonim

prawda jest taka, że będąc prawnikiem z kryminalistyką masz niewiele do czynienia..no chyba,że pracujesz jako prokurator...polecam raczej specjalistyczne studia, np. chemię, biologię, medycynę, balistykę i inne techniczne...bądź podyplomówkę dla techników kryminalistycznych i pracę w Policji...
  • Anonim

ja nie mogę tego czytać normalnie!
    Kryminalistyka ma najwięcej powiązań z postępowaniem karnym, sama zresztą jest jak najbardziej prawną dziedziną!! Jeśli ktoś chce się tym zająć na poważnie to właśnie na prawie jest jego miejsce!!
    Jasne, że nie każdy prawnik musi mieć styczność na prawie z kryminalistyką(to kwestia wyboru "specjalności") ... tak samo np. nie każdy lekarz musi potrafić borować zęby??
  • viola

dokladnie! kriminalistyka to przede wszystkim logika, to jedna z dziedzin prawa, to ogalezienie judykatywy, wszystko jest w sobie powiazane
    jak na kazdym kierunku uczysz sie niepotrzebnych innych rzeczy, ale to wlasnie nazywa sie studia, mozna oczywiscie uproscic system cofajac sie do PRLu badz do Austrii w 19 w; )
    mozna tez rozrzeszyc swoja wiedze studiujac na dwoch kierunkach np na psychologi, pozdrawiam

w takim razie widze ze doradzacie prawo na UW a potem specjalizacje...
    dziękuję
  • Anonim

hmm to zależy czym chcesz się zajmować...jeżeli chcesz pracować jako prokurator i węszyć jak pies, znaczy się dokonywać czynności operacyjno-rozpoznawczych itp.itd. i mieć jakiś tam kontakt z kryminalistyką ( w stylu wytyczne dla policjantów: "róbcie tak,żeby było dobrze" :P ) to prawo, jeżeli chcesz mieć konkretną wiedzę i pracować jako biegły lub technik to raczej jakieś specjalistyczne studia...dla samej kryminalistyki nie warto iść na studia prawnicze...równie dobrze możesz przeczytać podręcznik Hołysta,Widackiego czy Hanauska i mieć to samo bez siedzenia przez 5 lat w kodeksach...
  • Anonim

zgadzam sie z chelbojem

to co jest na studiach prawniczych i dotyczy kryminalistyki moim zdaniem jest wpomnieniem po kryminalistyce, w większości same banały

a i tak nikt Was tam nie nauczy metod badania, kwestionowania czy użycia analizy DNA czy GSR

moim promotorem był prof. T.Tomaszewski, to tak na wypadek gdyby ktoś chciał jakimś argumentem ad personam mi przysolic;)
  • Anonim

@ que e la

kryminalistyka ma z postepowaniem karnym niewiele wspólnego jeżeli chodzi o ścisłość

dopiero postepowanie karne zamienia "owoce" kryminalistyki na język procesu

wlasnie chcialabym ominac jakos prawo bo to szczegolnie mnie nie intersuje ale oprocz tego znalazlam jedynie jakies szczatki kryminalistyki na chemii na uw i nie wiem gdzie jeszcze mozna cos znalezc-chodzi mi o role raczej technika itd..
  • Anonim

moja kumpela na 5 roku chemii mówi, że jeżeli chodzi o tę kryminalistyka na chemii to jest całkiem konkretnie
  • Anonim

..to fakt, rzecz gustu - mnie np. odpowiada prawo :) a "rola technika" zupełnie mnie nie kręci, może dlatego, że wybrałam inną specjalizację; ) hehe.

- Powodzenia w wyborze :D !!

dziekuje wciaz za nowe inf.
  • cykajace jajniki

sa studia podyplomowe

http://www.wsbio.waw.pl/

http://www.wsb.net.pl/

ciekawe WSBIO
  • Anonim

ja zaczelam studiowac adminidtracje ale jak zrobie licencjat to chyba sie wybore na kryminalistyke jako podyplomowe
  • gorycz

a robil ktos z was moze podyplomowke na wsb w poznaniu?
  • Anonim

ja zamierzam w kanadzie to studiować. Bo to wtedy nie jest żadne prawo czy chemia tylko oddzielny wydział :)
| |

Grono dla osób interesujących się tymi zagadnieniami, w szczególności sposobami i przyczynami p...

Fotki

Miejsca grona (0)