-
cinephile.blog.pl
ostatnio dotarłem do kilku ciekawych filmów krótkometrażowych kieślowskiego. wszyscy znają trzy kolory, dekalog czy amatora, ale ciekawe jak wiele osób widziało jego krótkimetraż?
na mnie zrobiły niesamowite wrażenie. w ciągu czasem kilku minut potrafił, z kilku ujęc potrafił zrobić naprawdę wielkie kino.
największe wrażenie zrobił na mnie filmik "siedem kobiet w różnym wieku". ot niby zwyczajne pokazanie kilku kobiet w szkole baletowej, ale w jak piękny sposób pokazane przemijanie.
w podobne tony uderza w 'refrenie'. dokument o zakładzie pogrzebowym rodem z PRL. biurokracja dotarła nawet tu :)
natomiast troszkę zawiódł mnie film pt. 'gadajace głowy'. to wręcz klasyka, niby dobre, ale jak już obejrzałem 'siedem kobiet...', to jakoś tak mną nie wstrząsnął. ale nadal to wspaniałe kino dokumentalne. w ogóle uważam, że polska szkoła dokumentu rządzi. -
wojtek
jak dla mnie to najbardziej "z punktu widzenia nocnego portiera" - taki przedsmak "krótkiego filmu o zabijaniu" - pokazuję to czasem licealistom na zajęciach o przemocy;-) -
cinephile.blog.pl
a to jest film, którego nigdy nie mogę obejrzeć, trwa 16 minut a nie mogę znaleźć na niego czasu :/ -
chynczyk
a sluchaj
jak zdobyles te filmy??
tez bym chetnei zobaczyl:)
pewnei nie bylo to latwe co?:)
pozdrawiam
michal -
-
cinephile.blog.pl
ściągnąłem z internetu ze strony tdt.org.pl. sporo dobrych rzeczy tu bywa. był i kieślowski -
chynczyk
-
cinephile.blog.pl
-
Tomas Suski
z puntu widzenia nocnego portiera - to mistrzowski dokument... zwlaszcza ostatnia scena mnie bardzo ujela - dzieci kim jest ten pan?
Gadajace Glowy rowniez sa swietne.