• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • micc

tak mnie (i nie tylko mnie) nurtuje od jakiegos czasu to tajemnicze zagadnienie, jakim sa praktyki...niby wiem, ze po 3 roku pierwsze, ale jak to wyglada w praktyce (praktyki w praktyce;) Powiedzcie! :) Bo zdaje sie, ze sa tu ludzie z obecnego 4 roku :D
    Konkretnie mam na mysli, czy trzeba samemu sobie zalatwiac, czy jakos zostac poleconym przez KJS i w jakich szkolach i kiedy to sie robi te praktyki i czy jest to straszne, czy nie :)

<to taki temat na rozruszanie grona nie tylko pierwszorocznych...(takie slowo istnieje?)>
  • nesia

hehe, ja sie przylaczam do prosby, ale znajac zycie studenckie to mamy sobie nie zaprzatac glwoy takimi sprawami bo 1. trza najpierw do 3ego roku dotrwac; ) , 2. mamy jeszcze miesiac wakacji :D

ps pozdro micc
  • TIGRIK

Praktyki są i to dwa rodzaje.
    Po 3. roku są praktyki nauczycielskie (około 2 tyg). W grę wchodzą szkoły zarówno państwowe jak i niepubliczne, gimazja, licea itp... można też zaliczyć je w szkole językowej (jsko wykładowca), ale szkoła nie może uczyć metodą Callana. Trzeba je sobie załatwić samemu, ale z tym raczej nie ma większego problemu. Szkoły zazwyczaj chętnie biorą "nowych" i dostają za to kasę.
    Po 4 roku trzeba zaliczyć praktyki tłumaczeniowe (około 4 tyg). Może to być np. w jakimś biurze tłumaczeniowym. Też trzeba je sobie załatwić samemu. Ale co do tych praktyk, to jeszcze nic tak naprawdę nie wiadomo, bo na KJS wszystko znmienia się z półrocza na półrocze.
  • TIGRIK

Praktyki są i to dwa rodzaje.
    Pierwsze po 3. roku sąpraktyki nauczycielskie (glottodydaktyka uprawnia nas do uczenia). Trwają około 2 tyg. Trzeba je sobie załatwić samemu. W grę wchodzą szkoły państwowe i niepubliczne,licea, gimnazja itd... Można też zaliczyć je jako wykładowca w jakiejś szkole językowej, ale nie może ona nauczać metodą Callana. Z załatwieniem ich raczej nie ma problemu. Pytasz się w jakiejś szkole (chętnie biorą "nowych" i dostają za to kasę), a potem bierzesz skierowanie z uczelni.
    Drugie po 4. roku to praktyki tłumaczeniowe. W założeniach mają trwać około czterech tygodni. Można je zaliczyć np. w jakimś biurze tłumaczeniowym. Oczywiście trzeba je sobie zamemu załatwć. Ale co do tych praktyk, to wszystko się może jeszcze zmienić.
  • TIGRIK

I laczego grono dodało mój wpis dwa razy... :)
  • ..:: efciak ::..

no tak.. wlasnie chcialam zalozyc taki temat, ale ktos mnie ubiegl i to jeszcze mlodsze roczniki.. hehe:)

ja tu mam taka sprawe konkretna, bo niestety karteczki z instrukcjami, ktore wisialy przed sekretariatem zgubily sie (ponoc podczas burzy sie pogubily... (?)) a o ile mnie pamiec nie myli, bylo tam cos na temat zeszytu praktyk i poinformowania p. Dickel o miejscu i czasie.... hmm... tylko, ze zajelam sie tym wtkim dopiero teraz, p. Dickel ponoc nie ma, 4 karteczki dostalam poinstruowano mnie, ze mam nie wpisywac kwoty ani dat i... no wlasnie pytanie do bedacych obecnie w ogniu walki - czy to wystarczy? czy zeszyt praktyk mi sie przysnil? :p

pozdr:) i milej reszty wakacji:)
  • TIGRIK

W szkole do której idę na praktyki zapytali mnie o zeszyt praktyk, ale bezradnie rozłożyłam ręce... W naszym sekretariacie nic o tym nie wiedzą, a Ci, którzy robili praktyki jeszcze w czerwcu nic takiego nie mieli... Nie było też wizytacji i nikt nie pytał ich o konkretny termin odbywania praktyk... I jak tu się nie zgubić... Pozdrawiam.
  • TIGRIK

A co do p. Dickel to jej nawet na oczy jeszcze nie widziałam. :)

dzieki za info:)

hehehe.. no tak p. Dickel... ale wiesz mysle, ze to dobrze, ze ja zrobili od tego, przynajmniej nikt nam sie nie wtraca do praktyk:p

innymi slowy te dokumenty, ktore nam dali w sekretariacie wystarcza? pytam, bo moj nauczyciel od praktyk spytal czy potrzebne mi zaswiadczenie, ze odbylam praktyke..... a ja sie zaczelam zastanawiac czy powinien cos takiego wypisac w koncu czy nie?
  • Anonim

Ewciu, powinien. Opinia ta musi również zawierać opinię o praktykancie i jego zdolnościach pedagogicznych.
  • Anonim

Widać, że mam kaca...miało być: Zaświadczenie musi zawierać opinię...

hehehe... dzieki:)

to pewnie bylo na tych kartkach, co je zwialo z tablicy..... :p
  • 49°15′N, 6°58′E

jejeku dziewczyny dobrze ze o tym rozmawiacie, bo kurcze mi jeszcze w maju czy w czerwcu babki z sekretariatu na moje pytanie czy moge tych praktyk nie robis w te wakacje odpowiedzialy, ze spoko, luz, nie ma sprawy, moge nawet w czasie roku szkolnego.

wiec sie tym nie stresowalam, i nawet przekazalam ta wiadomosc innym, a tu mi dzisiaj magda maila napisala, ze przeszla pieklo probujac ( pisemnie, formalnie) przelozyc praktyki.

wiec jak to jest...bo ja juz kurzce w tyb. jestem i duzo stad raczej nie zalatwie
  • 49°15′N, 6°58′E

PS ela nie pij tyle !!!!!!!!!!
  • 49°15′N, 6°58′E

PS 2 pisalam Wam juz ze mieszkam z czteroma facetami....aaaaaa!!!!!!

hmm... tez jakos z magda gadalam to mowila, ze luz, ze to do czwartego roku, wiec mozna zrobic pozniej nawet... ale w sumie mozna sie bylo spodziewac, ze znowu cos nowego wymysla:// jedyne co moge doradzic, to olej to i tak tego teraz nie zalatwisz, a po co masz sie stresowac:))) trzeba sie bardzo nastarac, zeby Cie skreslili z listy studentow czy cus, jak UW wzielo to nie pusci:p

to ta Tybinga bardzo koedukacyjna jest:)) no, chyba ze Niemcy mysleli, ze Marta to imie meskie.... :P

jak bardzo chcesz to moge o cos spytac w Twojej sprawie, bo pewnie bede tam lazla, zeby oddac te wtkie papiery, zaswiadczenia i zamknac rozdzial pt. "praktyki"...

pozdr:)
  • Griszka

praktyki?? jakie praktyki???? :>
  • Mars Polska

Mamy dla Ciebie pomysł na niepowtarzalne spędzenie wakacyjnych miesięcy!

Program Praktyk Letnich to propozycja dla studentów III, IV i V roku wszystkich kierunków studiów,

PPL trwa 2 miesiące (lipiec - sierpień). W trakcie Programu Praktyk Letnich w Mars Polska realizujesz własny, odpowiedzialny projekt wynikający z realnych potrzeb biznesowych firmy. Nie zastępujesz osób przebywających na urlopie – masz samodzielne stanowisko i opiekę bezpośredniego przełożonego.
    Projekt realizujesz w wybranym dziale:
    • Marketingu,
    • IT,
    • Logistyki,
    • Zakupów,
    • Finansowym,
    • Sprzedaży,
    • Personalnym,
    • Produkcyjnym,
    • Inżynieryjnym,
    • Badań i Rozwoju.
    W czasie trwania praktyk stajesz się pełnoprawnym współpracownikiem Mars Polska. Podpisujesz umowę o pracę, otrzymujesz comiesięczne wynagrodzenie

-(ok. 3500 zł brutto),

-korzystasz z dotowanych przez firmę posiłków, -możesz brać udział w wybranych zajęciach sportowych,
    -otrzymujesz ubezpieczenie na życie i prywatną opiekę medyczną.
    -Jako praktykantowi przysługuje Ci także bezpłatne zakwaterowanie na czas trwania praktyk (odpowiednio w Warszawie lub Sochaczewie, zależnie od miejsca odbywania praktyk).

Podczas Programu Praktyk Letnich w Mars Polska masz możliwość poznania kultury organizacyjnej firmy, sposobu funkcjonowania międzynarodowej korporacji i sprawdzenia siebie w pracy pełnej wyzwań.
    Program Praktyk Letnich to także świetny sposób, aby rozpocząć swoją karierę w MARS - co roku po zakończonych sukcesem projektach wielu Praktykantów zostaje z nami, podejmując stałą pracę lub rozpoczynając jeden z naszych programów rozwojowych (np. Program Rozwoju Specjalistów)

Aplikuj do 30 kwietnia na http://www.marskariera.pl
  • madzia

mam pytanie co do praktyk pedagogicznych.... czy szkoła, w której odbywam praktyki musi mi tylko wydać zaświadczenie, że je odbyłam, czy musi uzupełnić te papierki, co wiszą na 5 piętrze koło sekretariatu? Bede wdzięczna za wskazówki :)
  • Anonim

ja oddalam tylko papierek ze odbylam takie praktyki, wystawiony przez szkole jezykowa....nie musialam dodatkowo wypelniac zadnych innych swistkow....panie w sekretariacie powiedzialy ze zwykle zaswiadczenie wystarczy....
  • 1
  • 2
| |

KATEDRA JĘZYKÓW SPECJALISTYCZNYCH, UNIWERSYTET WARSZAWSKI (2007/08) ========================= KJS...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)