-
Maja Kaaa...
Jak już wcześniej mówiłam wiele osób dorobiło się infekcji przez zaniedbanie, a nawet przed dotykanie brudnymi łapami kolczyka.
Laski, które maja kolczyka. Po pierwsze nie tykajcie go brudnymi rękoma, bo przez to wiadomo, że będzie infekcja. Przed dotknięciem umyjcie dłonie zwykłym mydłem w kostce, ale lepiej wgl. go nie tykać.
Po drugie, jeśli nie będziecie o niego dbały to także dostanie sie infekcja, a później płacz i lament, bo nie mam kolczyka, ale to przez własną głupotę.
2-3 razy dziennie przemywać solą fizjologiczną, by dostała się ona do środka kolczykiem (po umyciu dłoni) góra dół, a później przetrzeć to zwykłym patyczkiem do uszy. Można także smarować Tribiotikiem, choć on jest z antybiotykiem. Gdy będzie infekcja należy nim smarować także patyczkiem do uszu.
Pozdrawiam; ) . -
naim
Ale bzdure napisałeś.
Wyjaśnij mi proszę - jakie ma właściwości sól fizjologiczna?
czemu polewanie kolczyka solą fizjologiczną będzie pomocne?
Działa ona bakteriobójczo?
-
Maja Kaaa...
>naim napisał
>Ale bzdure napisałeś.
>Wyjaśnij mi proszę - jakie ma właściwości sól
>fizjologiczna?
>czemu polewanie kolczyka solą fizjologiczną będzie
>pomocne?
>
>Działa ona bakteriobójczo?
>
Napiszę Ci wolniej.
Przemywać przekłute miejsce solą fizjologiczną, przecież wiadomo, że pępek to miejsce, gdzie najczęściej gromadzi się brud. Więc należy przemywać solą fizjologiczną, by oczyścić przekłute miejsce. -
naim
mhm :) (następnym razem posłużę się ironią dosadniej)
to ciekawe bo sól fizjologiczna to najbardziej obojętny dla ludzkiego organizmu płyn i nie posiada on żadnych, ale to ABSOLUTNIE ŻADNYCH właściwości gojących więc możesz sobie polewać ten kolczyk.
Soli fizjologicznej powinno się używać do rozmoczenia skrzeplin dookoła kanału przekłucia i potem zdezynfekować ów kanał octeniseptem.
Nie pisz prosze takich bzdur, sól fizjologiczna to po prostu jałowy płyn - używa się go żeby nie wypsikać od razu całego octeniseptu bo jest on stosunkowo drogi -
-
Maggie .xD
mam pytanie, można przemywać pępek wodą z mydłem?? wytłunaczcie mi swoją odpowiedź .... dzięki -
woda z mydlem nie ma wlasciwosci dezynfekcyjnych
do pielegnacji ran (przekluc) sluzy sol fizjologiczna (aby dokladnie oczyscic przeklute miejsce ) i Octenisept (do dezynfekcji przeklutego miejsca)