- 1
- 2
-
miec swój cel
hej!!To co ściągamy petycje ze stronki VIVA i zbieramy podpisy!!!
http://www.viva.org.pl/index.php?id... -
DARK_DREAM
My, niżej podpisani domagamy się, by polski rząd skreślił konia z listy zwierząt rzeźnych.
Uważamy, że polskie konie zasługują na szacunek i spokojną starość.
na taki sam szcunek i spokojna starosc zasluguja krowy swinie itp
jesli petycja zostanie zmieniona np na taka:
My, nizej podpisani domagamy sie, by polski rzad (lub inna instytucja) poprawily warunki w ubojniach itp itd...
to bede 1a osoba ktora sie pod czyms takim podpisze
wiem ze to grono o koniach ale ja na problem patrze globalnie albo skreslamy wszytkie zwierzeta z listy rzeznych albo zmieniamy formule petycji]
stety jestem miesorzerny tak jak mnie natura stworzyla i co do 1ego punktu nic sie zrobic nie da natomiast o humanitarne traktowanie mozna zawalczyc
ale koniec bo poraz enty nie bede tego samego pisac I NIE WIDZE POTRZEBY ZAKLADANIA PORAZ ENTY TEGO SAMEGO WATKU -
DARK_DREAM
ps natomiast takie akcje jak "kup ..." cos tam cos tam a przyczynisz sie do uratowania takiego czy siego zwierzaka ma sens i to wielki -
Anonim
wybacz ale mimo wszystko koniowi nalezy się większy szacunek... jednak na świni ani krowie nie zdobywano swiata. A krowa, świnia, kura są jednak głównie chodowane na mięso, im też należy się szacunek ale jeszcze nie słyszałam żeby żywe krowy przewozili do włoch... a mimo wszystko ten przewóz jest najwiekszą tortura dla zwierząt. Masz dziwny tok myślenia... niby kochasz konie. -
-
Anonim
jednak ma to sens nie ma nic piekniejszego niż wdzięczność tego zwierzęcia, ale co ty o tym możesz wiedzieć -
DARK_DREAM
>Hawanka:D napisała:
>jednak ma to sens nie ma nic piekniejszego niż
>wdzięczność tego zwierzęcia, ale co ty o
>tym możesz wiedzieć
co ja moge wiedziec??
od 12 lat zajmuje sie konmi w mojej rodzinie konie sa z pokolenia na pokolenia tata tez jest znanym hodowca :-/
jestem inst rekreacji ruchowej spec jazda konna mam uprawnienia sedziowskie i (mam nadzieje) gosp toru
nie pisze tego aby sie tu chwlic swoimi osiagnieciami bo sa na tych gronach osoby ktore spwenoscia odemnie wiecej wiedza i umieja ale abys miala swiadomosc ze cos o koniach wiem
ale jestem realista:
piszesz ze konie maja wieksze prawa bo to i tamto no dobra a w swiecie ludzi czy np politycy maja wieksze prawa bo rzadza panstwem od przecietnego szarego czlowieka?? bzdura!!
kazde stworzenie ma takie samo prawo do zycia i humanitarnego traktowania niewazne czy to czlowiek czy zwierzeta
nie lubie sie powtarzac ale co tam:
jedni jezdza na koniach inni jej jedza osobiscie nie zjem swiadomie koniny bo nie je sie zwierzecia na ktorym sie jezdzi i osobiscie jestem przeciwiny takiej praktyce ze kon jest stary to dajmy go na mieso.
ale nie moglbym z czystym sumieniem podpisac petycji ktora opowiada sie tylko za skresleniem koni z takiej czy siakiej listy a wiedzac ze krwoy itp itd zyja w takich a nie innych warunkach
proponuje ci poczytac sobie watki "OXER-hodowla koni na rzeź..." lub "Wywóz na rzeź koni do włoch." jest tam pare normalnych i realnych wpisow
-
Anonim
Nie chodzi mi o to że nie masz doświadczenia, obcowales kiedyś z koniem uratowanym z transportu? Ja obcuje z nimi na codzień i nigdy nie zrozumiem jak ktos mógł ich nie chcieć. Moja klacz miala już jechac na mięso... Jednak podpisywanie tych petycji i zbiórki na konie nie są takie bezsensowne jednak miło jest wiedzieć że podarowało sie jakiemuś zwierzęciu życie, to naprawde cudowne uczucie:)
Owszem kazdemu zwierzęciu nalezy się szacunek sa również inne akcje jesli chodzi o humanitarne traktowanie zwierząt chociażby na vivie.
Co do tamtych postów to je czytałam i nawet się tam wpiaslam i owszem sa tam mądre wpisy. -
DARK_DREAM
kochana (jesli moge tak napisac)
nie obcuje z konmi uratowanymi z rzezni ale przyczynilem sie w taki czy inny sposub do uratowania paru z nich.
aby byla jasnosc
nie czepiam sie zadnm akcjom np: kupmy kalendarz a kasa zostanie przeznaczona na uratowanie tylu i tylu koni, nie czepiam sie zadnym akcjom REALNYM na rzecz ratowania koni
czepiam sie TYLKO do jednego mianowicie do samej formy petycji zamieszczonych np na stronach vivy tak jak pisalem: petycja o skreslenie konia z takiej czy innej listy nie ma sensu bo juz tysiace takich petycji bylo i nic to nie dalo i NIE DA i mozecie sie ze man nie zgadzac ale tak bylo jest i bedzie i nie zmienicie tego transporty jak byly sa tak beda!!
natomias REALNA rzecza jest zawalczenie o przestrzegania prawa w tych transportach i o humanitarne traktowanie takich czy innych zwirzat -
DARK_DREAM
jesli zrobilem jakies bledy ort lub literowki itp to sorry ale wlasnie wrocilem z PUB'u no i sami wiecie; -) hahaha
pozdro dla wszytkich -
miec swój cel
hej!!jeżeli dokładnie byś przejżal stronę która proponowałam to bys znalazł rónież petycjie odnośnie krów, świń i innych zwierząt!!! -
Anonim
faktycznie moze petycje nic nie dadzą ale np Pegasus organizuje akcje kontroli pojazdów itp. Chociażby ostatnio była taka akcja. Faktycznie uratowanie konia może nic nie dac bo to jak sam powiedziałes jest i bedzie ale można się przyczynić do polepszenia warunków transportu. -
DARK_DREAM
chyba nadal mnie ktos niezrozumial; -)
wiec powiem to juz najbardziej lopatologicznie jak tylko umiem; -)
ja sie czepiam tylko tej jednej petycji o skreslenie takiego czy innego zwierzecia z listy rzeznej
inne akcje jak najbardziej popieram i jestem za takie jak np kup kalendarz itp itd etc
hawanka i wlasnie to co napisalas w ostatnim swoim zdaniu jest dla mnie kluczowe i to staralem sie wyjasnic a ty na mnie naskoczylas ze co ja tam moge wiedziec o (nie wiem co mialas na mysli) ratowaniu koni (??)
wspolnie ze znajomymi dopilnowalismy aby pare koni trafilo w dobre rece a nie gdzies pod tasak wiec wiem co to znaczy
ale co tam; -) zycie toczy sie dalej i trzeba dalej walczyc
/'pozdrawiam -
miec swój cel
-
Anonim
lol i jeszcze kubeczek:)
sorry że naskoczyłam ale wydawałeś się zbyt sceptycznie nastawiony do tych akcji:) -
Anonim
miejmy wiare ze te petycje pomga. lepsze to niz bezczynnie siedziec na dupie -
DARK_DREAM
>NO FEAR napisała:
>miejmy wiare ze te petycje pomga. lepsze to niz bezczynnie
>siedziec na dupie
blagam przeczytaj dokladnie co tu i na innych watkach w tym gronie sie pisze na temat petycji bo poraz enty nie chce mi sie tego pisac hahaha
-
Anonim
ja zbieralam w wakacje na starowce lacznie chyba zebralam 1000 podpisow wyslalam im to ale sadze ze nic to nie dalo. -
Kejt
pare lat temu jakies 5-6 zbierali u mnie na osiedlu podpisy po to zeby zaprzestac wywozu koni na rzez... ja jeszcze mialam wtedy jakies 12 lat i za bardzo sie nie orientowalam o co w tym wszystkim tak dokladniej chodzilo. Gdy podrosłam i mialam te 14 lat zaczęło mnie to wszystko interesowac te wszystke petycje ale nic nie zrobiłam w tym kierunku bo jak to ludzie uznawali "jesteś jeszcze za mała, poczekaj az podrośniesz". Teraz uwazam, tak czy siak konie i tak zawsze będą wywozone na rzeź za granice, ale to tylko od NAS zalezy czy te warunki sie poprawia...gdyby każdy pomyślał logicznie to by uznał, że petycja nie zdziała cudów ale zawsze coś pomoze. Ale mnie to wkurza jak ludzie podchodza do tego negatywnie i myślą "nawet jak sie podpiszę pod tą petycją to ten jedne głos i tak niczego nie zmieni" a tak własnie mysli duzo ludzi i gdyby choc połowa z nich się podpisała to by były wieksze efekty. Ja np. z petycjami nie chodze, ale w zeszłe ferie zebrałam sie z dwiema znajomymi i uratowałyśmy konia który miał trafić do rzeźni. Teraz Gracja znajduje sie w fundacji Pegasus. Wiem, że uratowanie jednego konia to bardzo mało, i wiem że sie nie uda wszystkich uratowac ale pragnę tylko jednego aby były lepsze warunki przy wywozie za granice... -
OluS
no ja te petycje zbierałam po moich 2 szkołach :] mam powyżej 100 podpisów i niedługo wyśle :] -
Anonim
witam radze przeczekac zbierz jeszcze z 10 razy więcej wiem tio prawie niemożliwe ale postaraj sie sezonowy wywuz koni do włoch zaczyna sie od sierpnia w góre wiec teraz ci to odeślą bo w czerwcu tylko 7% jest wywożone wiem troche o tym bo wraz ze znajomymi ślemy petycja i odsyłają
- 1
- 2