Kosmetyki robione samodzielnie [2720]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Grono.Net

No to zaczynamy od spraw najprostszych. Pozwolę sobie rozpocząć; D Zatem tadaaaaaaaaaam!
    Jakie znacie domowej roboty maseczki?

Ja osobiście przytoczę chyba najpopularniejszą tzn. z drożdży. Do drożdży (takich zwyczajnych, z których piecze sie ciasto) dodajemy kilka kropel cytrynki, rozrabiamy to na papkę i trzymamy na gębie jakieś 20 minut. Jeśli cytryna piecze, można zastąpić ją mlekiem. Ta maseczka jest świetna do cery trądzikowej i tłustej, rozjaśnia, ściąga i zmniejsza paskudy.
    Na przebarwienia pomaga siemie lniane. Mielone siemie lniane zalewamy wrzątkiem, czekamy aż kleik ostygnie na tyle, żeby nie poparzył skóry i taką maseczkę można po nałożeniu trzymać od 30 do 60 minut. Ogólnie poprawia wygląd skóry. Trudno zmyć, ale daje całkiem miły efekt.
    Na cerę zniszczoną np lekami - maseczka z płatków owsianych. Podobno tez dobrze działa na przebarwienia i podobno ma właściwości peelingujące. Ponadto, zeby ją bardziej zareklamować powiem, że polecana przez dermatologa :P A wygląda to tak: płatki owsiane po prostu zalewamy wrzątkiem i papkę na buzię (oczywiście, gdy już troszkę przestygnie). Niektórzy np gotują płatki z torebką ekspresową rumianku albo szałwi. Można tez połączyć siemie lniane z płatkami. Taką maseczkę tez trzyma się ok 30 do 60 minut.

Wszystko tanio, zdrowo i naturalnie. Osobiście każdą z tych maseczek sprawdzałam, są to całkiem niegłupie sposoby, chociaż oczywiście nie spodziewajmy się cudów :)
  • .. Ane ..

sposoby calkiem niezle:) ja proponuje maseczke z miodu najlepiej kwiatowego nie bardzo plynnego do tego odrobina mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji i kilka kropel cytryny i trzymamy ok 10-15min:) Cera gladsza i bardziej ozywiona
  • .:Kejtii .:

Zimą proponuje-łagodzącą maseczkę z ziemniaka!:)
    stanowi on ważne,chociaż często niedoceniane źródło witaminy C.w jego skład wchodzi też skrobia,białko,wit.B i sole mineralne.
    maseczka ta wygładza skórę i odświeża cerę,usuwa zaczerwienienia spowodowane niską temperaturą.
    polecana jest szczególnie dla cery podrażnionej wiatrem lub mrozem.(można ją stosować przy rozszerzonych naczyniach krwionośnych).
    JAK JĄ ZROBIĆ:
    1 mały ziemniak
    1 łyżka słodkiej śmietany
    ziemniak ugotować w łupinie(nie solić wody!),gorący rozetrzeć ze śmietaną na jednolitą mase.
    maseczkę można przykryć folią aby utrzymać temp.
    po ok.15min.zmyć ciepłą wodą.
  • Grono.Net

Maseczka z kurzego białka. Bardzo mocno ściąga skórę i podobno zawiera jakiś tam składnik, który zabija bakterie; D (ale nie pamiętam jaki).
    Miksujemy (mikserem łoczywiście; )) jakieś 2 białka z jajka kurzego i co kilka sekund dodajemy parę kropelek soku z cytryny. Piankę nakłądamy na jakieś 10-20 minut.
    Ściąga dramatycznie, ale efekt całkiem miły. Dobra dla tłustej cery.
  • Anonim

a cos na "po zimie" ??? ja jestem tradycjonalistka jesli chodzi o kosmetyki, bo wszystko mi pachnie chemia..Aoirghe po pierwsze to lat, po drugie dziewczyny moze jakies warzywa polecacie na twarz zeby ja ogarnac przed wiosna...? :)
  • Grono.Net

Dawka przepisów na dziś.
    Kilka z nich w ramach wiosennego odświeżania; )

1. Aby odżywić, wygładzić i nawilżyć skórę wystarczy łyżka twarożku, łyżeczka miodu i soku z cytryny, 2 łyżeczki chudego mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj i nałóż na twarz omijając okolice oczu. Dokładnie spłucz po 10 min chłodną wodą.

2. Maseczka ściągająca pory i wygładzająca.
    Zmieszaj połowę żółtka, pół łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu i 2 łyżeczki oleju roślinnego. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, następnie nałóż na twarz i spłucz po 10 minutach.

3. Woda pietruszkowa zwalczy zmarszczki.
    Jeśli chcesz opóźnić pojawienie się zmarszczek na twarzy, przemywaj skórę wacikiem zwilżonym wodą pietruszkową. Zalej pęczek natki szklanką zimnej, przegotowanej, lub mineralnej wody. Odstaw na 10-12 godzin. Odcedź. Przechowuj w lodówce.

4. Orzechowa maska.
    Orzechy zawierają odżywcze białko oraz witaminy: A, B, C i E, wspomagają one regenerację komórek skóry, rozświetlają cerę i przedłużają jej młodość. Do przygotowania maseczki potrzebne będą 3 orzechy, łyżka miodu i łyżka serka homogenizowanego. Sposób przyrządzenia jest prosty. Obierz orzechy, włóż do miseczki i rozgnieć je. Dodaj do nich miód i serek. Wszystko razem wymieszaj i nałóż maskę na 10 minut na twarz poczym zmyj letnią wodą.

5. Maseczka z ogórków.
    Na zmęczona skórę twarzy skutecznie podziała maseczka z ogórków. Podziała ona kojaco, oraz rozjaśni cienie pod oczami. Cienko pokrojone plasterki układamy na twarz, szyję oraz dekolt i przykrywamy je delikatnie wilgotną gazą. Po 20 minutach ściągamy i płuczemy (skórę) letnią wodą.

6. Dla zmęczonej skóry.
    Maseczka z selera doskonale odświeży zmęczoną cerę. Rozmieszaj dwie łyżki drobno utartego selera z dwiema łyżkami utartej marchwi, dodaj łyżeczkę oliwy, wymieszaj i nałóż na twarz i szyję. Spłucz maseczkę ciepłą wodą po upływie 20 minut, a następnie osusz delikatnie ręcznikiem i wklep krem nawilżający.

7. Maseczka pomidorowa do cery tłustej
    Pomieszaj zmiksowane pomidory z kubeczkiem jogurtu i 4 łyżkami gotowanych płatków owsianych, następnie nałóż maseczkę na twarz i po 30 minutach spłucz.

8. By poprawić odcień cery nałóż na twarz kilka plasterków surowego ziemniaka, a następnie nakryj je wilgotną chustką.

9. Maseczka oczyszczająca
    Maseczka mleczno-rumiankowa świetnie oczyści Twoja cerę. Napar z rumianku mieszamy z mlekiem w proszku. Maseczkę nakładamy na twarz i szyję a następnie po 20 minutach od nałożenia skruszamy ją palcami, a twarz zmywamy ciepłą wodą.

Wszystkich nie testowałam, zwłaszcza na zmarszczki i ostatniej (uczulenie na rumianek niestety :/)) Na pewno jest ok nr 1, 2 i 5.
  • Grono.Net

O! Mam jeszcze taką, bo chyba ktoś pytał o maseczki z owoców.

Maseczka oczyszczająco - regenerująca z jabłka.
    Umyte jabłko, obierz i utrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Równomiernie nałożoną warstwę spłukuj po 15 - 20 minutach. Najlepiej jeżeli będzie to przegotowana woda lub woda mineralna. Jabłko zawiera dużo witamin z grupy B, oraz witaminy: A, E, K, PP oraz składniki mineralne.
  • principessa ℓuckystar

mi ostatnio fajnie na cere robi serek ostrowia:) lagodzi, sprawia ze jest mieciutka, lekko matuje:)
  • Anonim

wlasnie siedze z drozdzami rozrobionymi cytryna na twarzy i juz moge wam powiedziec,ze z tymi wlasciwosciami sciagajacymi to prawda-sciaga niesamowicie!! :D jak zmyje to zobacze reszte efektow.
  • Grono.Net

I jak te drożdże?; )
  • Anonim

baardzo mi sciagnely skore.pory sie zmniejszyly-widac bylo golym okiem.cere przez dwa dni mialam bardziej jednolita kolorystycznie (jestem blond, takze rozszerzone naczynka i czerwnienie sie to normalka) niestety skonczyly mi sie drozdze i nie mialam okazji kupic owej paczki, takze nie wiem jaki efekt daje systematyczna maseczka i picie.
  • Anonim

Jeśli chcecie, pracowałam ostatnio nad całymi zestawami naturalnych kosmetyków. Do twarzy, włosów, rąk. Mogę przepisy wysłać mailem :-)
  • Grono.Net

O! Ja wszelakie przepisy na naturalne kosmetyki baaaardzo chętnie :)
  • Anonim

oooo!!!! to super!!!! Mnie to chyba najbardziej interesowały papki :] na rece i wlosy..., a wiec Olgo, mozesz juz czekac na maila :] kiedys sie za niego zabiore
  • Anonim

Czesc Olga. Zobaczylam na gronie Kosmetyki robione samodzielnie Twoj wpis. Mowisz, ze zajmowalas sie ostatnio kosmetykami naturalnymi ze zainteresowanym mozesz przeslac przepisy mailem. Czy moge sie zalapac? Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam serdecznie:) Milego dnia!
    ps. elizarybszleger@wp.pl
  • Anonim

no to ja tez poprosze alifka@wp.pl :)
  • Anonim

Wysłałam już :)
  • Anonim

ja tez poprosze jesli moge. dolcia@poczta.onet.pl . dzieki!!
  • Anonim

Fila, podałaś dobry adres? Bo wiadomość została do mnie zwrócona...
    Dolaaaaa, już wysyłam :-)
  • Anonim

oo Qrcze chyba sie spóźnilam :| ale jesli nie jest za późno to ja też bardzo poprosze o te przepisy :) mój adres to kropeczka81r@o2.pl

Jeśli chodzi o maseczkę z drożdży to nie próbowałam ale będę musiała chyba bo picie poranne szklanki drożdzy to jest TO - polecam pomaga ! można też zastosować drożdżowe tabletki jeśli nie moze sie zniesc smaku szklanki rozwodnionych drożdży (nie są za smaczne ale warto)
| |

Zapraszam do dyskusji na temat kosmetyków, które można przyrządzić samodzielnie. Dodatkowo zach...

Fotki

Miejsca grona (0)