Kraków [6783]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Bartek

Z racji, iż na co dzień nie odwiedzam tego typu lokalów, proszę Was o pomoc.
    Chciałbym zaprosić kobietę na niezapomnianą romantyczną kolację do restauracji; kameralnie i w przystępnej cenie. Wiem, że w "Gruzińskie Chaczapuri" jest smacznie i miło, ale sporo ludzi. Może restauracja w jakimś hotelu?
    Pozdrawiam wszystkich.
  • Jim moovie:

Prosze Cie, Chaczapru to jakas masakra! Na samym poczatku byla ciekawa, a teraz? Najbardziej rozwalil mnie mikrofalowy ryz z twarda skorupka - calkiem gratis. Malo romantyczne. Wszystko przez to, ze ma dowozone potrawy.

Na Malym rynku - Aperitif. Genialne jedzenie i mily klimat. Na randke - zdecydowanie!
  • мιsнка

trzy zasadnicze pytania, bo poczułam spory dysonans porównując tytuł, do treści wątku..
    co rozumiesz przez pojęcie ekskluzywna, co przez tania, a co przez restauracja?

pytam bo wymienianie w tym kontekście gruzińskiego chaczapurii, czyli beznadziejnego sieciowego baru z czymś czego się nie da nazwać jedzeniem i brakiem jakiejkolwiek atmosfery, przystaje jedynie do pojęcia taniości, choć gdy porównać cenę do jakości, to nawet gdyby dawali tam posiłki za darmo, to nadal byłoby to za drogo.. :/

a teraz do rzeczy.. jaka kuchnia Cię interesuje i ile planujesz przeznaczyć na dwuosobowy obiad?
  • pan sympatyczny

Mishka generalnie napisała to co mnie się w głowie zrodziło, po przeczytaniu tematu wątku i treści pierwszego posta.
    Gruzińskie to nie jest restauracja ...raczej jakaś jadłodajnia. Ale - fakt - może i klimat w którymś z ich lokali by się znalazł (jakiś zapomniany kąt z oknem - np na stronę placu Mariackiego) ale to raczej knajpy dla studentów ze średnim przychodem - imo.
    Prościej by było gdybyś napisał ile chcesz przeznaczyć na tę kolację, bo "przystępna cena" to dość względny termin.
    Liczy się także dzień tygodnia, który Cię interesuje na tą okazje. W weekend raczej zapomnij o romantycznej kolacji bez innych gości dookoła (no chyba, że lokal ma jakieś odosobnione stoliki i można by taki wcześniej zabookować - choć ja z takowymi się nie spotkałem - a w kilku miejscach już pracowałem).
    Oszczędzę sobie wypisywania moich typów (z wyżej wymienionych powodów) ale podpowiem trzy rzeczy.
    1 Rynek główny raczej odpada - na pewno nie tanio (target - turyści), a i z "dobrze" przy tych cenach bywa "różnie".
    2 Jeżeli masz chwile to pochodź po Kazimierzu tam jest mrowie jakichś dziwnych (acz ciekawych) miejsc które - kto wie - mogły by Ci przypasować.
    3 Jeżeli nie chce ci się chodzić (albo jakieś inne powody to uniemożliwiają) to możesz poczytać felietony niejakiego pana Wojciecha Nowickiego w necie (normalne artykuły wychodzą w dodatku "Co jest grane" do piątkowej Krakowskiej GW) Gość chodzi po restauracjach, opisuje je: klimat, jedzenie i do tego ceny podaje. (właśnie sobie przypomniałem, że nowo otwartą restauracje na barce - chodzi o to pływające ustrojstwo; ) - wychwalał jak dawno żaden lokal)
    To na razie tyle z mojej strony.
    Pozdr i udanej kolacji.
  • pan sympatyczny

Już z editem nie zdążyłem, a więc w osobnym wątku...wykaz wspomnianych felietonów: http://cjg.gazeta.pl/cjg_krakow/0,9...

Pozdr.
  • Bartek

>Jim moovie: napisał
    >Na Malym rynku - Aperitif. Genialne jedzenie i mily klimat.
    >Na randke - zdecydowanie!

Dziękuję, na pewno sprawdzę co oferują :)
    Nie wiem, ile chcę przeznaczyć - ważne, żeby był zachowany korzystny stosunek jakość/cena, tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
  • мιsнка

>Bartek wrote:
    >Nie wiem, ile chcę przeznaczyć - ważne, żeby był
    >zachowany korzystny stosunek jakość/cena, tego chyba nie
    >trzeba tłumaczyć.

to nadal niewiele mówi.. :/

krótka piłka.. 100zł za obiad z winem [bez deseru] dla dwóch osób to dla Ciebie za dużo, w miarę ok, czy możesz wydać więcej?
  • Ja

Chcesz poruchać?
    "Gospoda Koko"
    przez żołądź do serca

Gołębia 8
  • Jim moovie:

...zapomniales dodać, ze to działa tylko jak ona stawia!
  • Bartek

>мιsнка napisała:
    >krótka piłka.. 100zł za obiad z winem [bez deseru] dla
    >dwóch osób to dla Ciebie za dużo, w miarę ok, czy
    >możesz wydać więcej?

Mogę tyle dać, jakie miejsce masz do zaproponowania? Dlaczego ta restauracja?
  • мιsнка

>Bartek wrote:
    >
    >Mogę tyle dać, jakie miejsce masz do zaproponowania?
    >Dlaczego ta restauracja?

w tych okolicach cenowych, to na pewno klimaty południa - tylko polecam nie szczędzić na wino [dlatego pytam czy do 100zł], bo można tam dostać naprawdę fajne rzeczy. niewielkie miejsce, bardzo przyjemny, ciepły klimat.. polecam się tylko upewnić czy w tym czasie, kiedy się wybierasz, pół restauracji nie jest zajęta przez "imprezę zorganizowaną" w towarzystwie dzieci.. ja niestety miałam tego pecha, że musiałam wysłuchiwać darcia bachorów, a współcześni rodzice mają to gdzieś, że ich dzieci komuś przeszkadzają.. no ale pomimo tych "niedogodności" nadal naprawdę polecam, bo ostatecznie zdarzyć się może wszędzie.. jadłam tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami [cud miód i orzeszki.; )]

chciałam polecić też guliwera na brackiej, ale uświadomiłam sobie, ze tam juz nie ma restauracji tylko jest jakieś bistro.. a szkoda, bo ich polędwiczki w calvadosie śnią mi sie po nocach.. klimat francuskiej restauracji gdzieś na prowincji.. nad obsługą mogliby wtedy tylko popracować, ale ja nie przychodzę do restauracji, żeby spędzać czas z kelnerem.; )

w weekend byłam w sali wina - bardzo polecana winiarnia na floriańskiej, ale o jedzeniu nic nie powiem, bo był tylko ser i wino [ale za to jakieeeee. :)].. jeśli dziewczyna zraża się szczegółami to polecam dopiero za kilka miesięcy - restauracja się aktualnie rozbudowuje i na górze jest remont, więc pierwsze wrażenie moze nie być najlepsze..
    jeśli jednak niestraszne sa Wam wiertarki i lekkie przykurzenie [oczywiście tylko w części remontowanej], a cenicie sobie dobre wino dobrane do indywidualnych potrzeb, to polecam. butelka ponoć od 35zł, ale nastawiałabym się na min. 55zł - przy degustacji oferowane są wina z przedziału 55-120zł [ale oczywiście w karcie są też droższe]

na anny jest przecudna włoska knajpka - trattoria soprano - wnętrze jak z bajki, jedzenie naprawdę smaczne, dobra obsługa.. wieczorami niestety tłoczno, ja byłam na obiedzie w środku dnia, więc było bardzo klimatycznie.

nadal niewypróbowaną mam włoską na krupniczej - trattoria da cesare - polecał kolega, który pracował jako pomocnik kucharza tu i ówdzie i co nieco wie..; ) ponoć naprawdę warto odwiedzić..
  • Jim moovie:

Zachecilas mnie tym opisem. Sam z checia skorzystam!

A z tagliatelle uwazaj, bo to moze byc droga potrawa, a dodaja samo pesto, parmezan i szpinak do makaronu. Czasem wychodzi pysznie, ale sie przeplaca, bo w domu to samo za 20,-.
  • мιsнка

>Jim moovie: wrote:
    >Zachecilas mnie tym opisem. Sam z checia skorzystam!
    >
    >A z tagliatelle uwazaj, bo to moze byc droga potrawa, a
    >dodaja samo pesto, parmezan i szpinak do makaronu. Czasem
    >wychodzi pysznie, ale sie przeplaca, bo w domu to samo za
    >20,-.

akurat w klimatach makarony standardowo w okolicach 20zł.. wino chyba nie było najtańsze, ale za to pyszne.
  • Bartek

Mishka - muszę przyznać, że postarałaś się. Dziękuję, na pewno przyda się :)
  • мιsнка

nie wiem czy stworzenie około stronicowej wypowiedzi można nazwać postaraniem się.. raczej obstawiałabym wersję, ze jestem babą i naturalnym jest, ze dużo gadam, niemniej nie ma za co..

a na przyszłość.. kiedy ktoś sugeruje doprecyzowanie pytania (zwłaszcza tak kakofonicznego), odpowiedź na które jest w Twoim interesie, to po prostu to zrób, zamiast odstawiać pomieszanie obruszenia z postawą "jestem ponad", bo ostatecznie mogłeś dostać trochę więcej porad, ale w sumie dlaczego miałbyś przy kompletnym braku współpracy..;)
  • Bartek

Mała dygresja - kto powinien wybierać danie?
  • мιsнка

ten, kto bedzie jadł.
  • Asia Roza

Fajna restauracja jest przy Hotelu Sympozjum. Nazywa się Rozmaryn. Trafiłam tam kiedyś przypadkiem i muszę powiedzieć, że byłam pozytywnie zaskoczona. Ceny są przystępne a jedzenie naprawdę pyszne. Dodatkowo obok Restauracji jest Kryształowe Spa więc przed lub po posiłku można się wybrać na na masażyk, do sauny itp. Ogólnie polecam:)
  • Kamila RR

Fajna restauracja to Ceska Chodba. miło, kameralnie, spokojnie i jedzenie rewelacja.
    sałatka, łosoś i wino; D pycha.
    restauracja ma czeski profil, ale menu jest bogate i każdy coś sobie wybierze; D
| |

Przy dodawaniu wątku... * Sprawdź, czy już o tym ktoś nie pisał. * Nie obrażaj innych. * Nie ...

Fotki

Miejsca grona (7)