-
Anonim
mozecie mi polecic jakas dobre jedzonko dla kroliczka..chodzi mi o jakies zairana itd. bo mojej malej juz nie spakuje to co kupuje...bede wdzieczna jak mi pomozecie!:D -
bombel magda magdalena
frykasy polecam..moje 2 króliczki tylko to jadły:)..no jeden cały czas spożywa to cacko:)
i bardzo lubia jeszcze musli..to niby jedzonko dla człowieka ..ale myślę że króliczkowi to urozmaici dietę...na 100% nie zaszkodzi:) -
Analiza statystyczna SPSS
Ja mojemu szkrabowi daje specjalna mieszanke dla królików robiona przez pana w sklepie zoologicznym, jest bardzo dobra. Ale z tych ogólnie dostepnych polecam Animals pokarm podstawowy i tej samej firmy frykasa, a do tego na przekąske róznego smaku dropsy tez Animalsa i biszkopny firmy Nestor. Tanie i chyba dobre, bo mój maluch z drugiego końca mieszkania po nie pryzleci:)) -
Grono.Net
Ja mojej kólicy kupuje MEGAN w takich wielkich wiadrach jeden podstawowy a jeden owocowy. Żuca sie na miske więc chyba jej smakuje, frykasa też polecam moje wszystkie króliki to jadły -
-
polecam granulat Alex, ma najlepsze proporcje. karmy Megan w zasadzie sa dla gryzoni, a nie dla zajeczakow, sa za bardzo kaloryczne :) chociaz rzeczywiscie smaczne .
-
Anonim
Popieram zdecydowanie Ais ...
Ogólnie niepolecane są dla króliczków wszelkiego rodzaju mieszanki ... są bardzo kaloryczne ...
ja ze swojej strony polecam tgz. granulaty ... sporo ich jest dostepnych w Polsce np.
vitapol -pełnowartościowy granulat dla gryzoni
Granulat Alex
Cuni Duo
Polecam stronę http://www.porady.kroliki.net
W dziale dieta znajdziecie dużo informacji na temat prawidłowej diety naszych uszastych :)
Buziaki :*
-
Anonim
mój króliczek jada tylko rollsy vitacraft ,nie wiem czym się różnią od kółeczek firmy animals (poza ceną ) ale on nie chce jeść innych . -
bombel magda magdalena
-
Anonim
kółeczka firmy animals kosztują niecałe 4 złote,natomiast vitacraft prawie 9 złoty,moje kochanie zjada średnio półtora opakowania tygodniowo, ale nie potrafię mu niczego odmówić :) -
bombel magda magdalena
ja za frykasy płace mneij niż 3 zł:p a za duże opakowanie <450g.> ok 5 ...on je tylko frykaski no czasem kupuje mu tez ziarenka <owies lub pszenicę> na bazarku i urozmaicam dietke różnymi bajerkami:) i jak nie narzeka:)
nom kroliczki to żarłoki ..mój potrafiłby zjeść anwet 2 opakowania w ciągu tygodnia ale od niedawna ograniczam mu ilość podawanego jedzonka dostaje 1 miseczkę rano i do tego marchewkę a wieczorem znowy miseczka plus sucha bułeczka w ciągu dnie podaję mu czasem jakąś koniczynkę trawke i tego typu zieleninkę -
Anonim
-
Anonim
no wiesz mój królik (pysio) je sałatę :-) no oczywiście je ziarna a oprucz tego to nic
PS: Ciekawe dlaczego nie je marchewki :( -
kasia.
moj zjada najchetniej jabłka i marchcewkę.i uwielbia susozne owoce dla gryzonni; jabłka i buraczki. o oprosz tego jada normalne mieszanki dlkrolikow (zoo-raj-u).i uwielbia skrobac kostke wapnia.no i bez rzadnychograniczen ma wode i sianko. -
kasia.
-
co dwa króliki, to nie jeden!:)
polecam granulat Alex, a oprócz tego wszelkie suszonki typu: jabłuszka, buraczki, marchewka, pietrucha...a oprócz tego swieże warzywa i owoce :-)
jeszcze jest jedna mieszanka, którą wzbogacam granulat....króliki ją po prostu uwielbiaja....za jakieś 4 godziny napisze jak się nazywa, bo teraz muszę uciekać :-) -
Ash
Animals to smieci! Tak samo jak Megan. To w ogóle jest niejadalne. Poza tym w Animalsie są często robale a Megan zawiera całe orzechy ziemne, których króliki (szczególnie młode) nie powinny jeść, bo mogą miec po nich wzdęcia.
Moim zdaniem najlepsza firma produkujaca jedzenie dla królisiów to Prestige. Cuni Duo raczej króliki nie lubią (u mnie stoi i czeka aż minie data ważności). Proponuję Cuni Nature albo Cuni Complete. Najlepiej mieszać je ze sobą i dodawać jeszcze jakieś suszonki.:)
Jedyna wada tych pokarmów to cena - kosztują około 16-20 zł, ale naprawdę warto. -
Nens
Papu Prestige'a nie jest takie drogie.Tzn.fakt faktem,że nigdy nie widziałam ich w sklepach zoologicznych,ale np.na animalii jest za 9 zł
Bęc:
http://animalia.pl/produkt.php?id=3...
Te frykasy Animalsa to jakieś podejrzane.Już pomijam firme i gówniany skład,ale na opakowaniu frykasów,o ile pamiętam,jest napisane,że zmniejszają ilość odchodów O_o Aż strach podac to królikowi.
Ale śmietkami strasznymi karmicie.Ktoś pisał,że daje królikowi tylko Rollsy Vitakraftu-to jest forma smakołyku,a nie pokarm podstawowy.Królik powinien dostawać z 2 takie kółka dziennie :/
Inni piszą,że dają sałate-ok,ale w małych ilościach i to tylko...lodową...hm...albo rzymską?Zawsze mi się myli :(
Ogółem-nie kupujta mieszanek jako pokarm podstawowy,a już napewno nie Animals czy Megan,i kupując granulat zwracajcie uwage na ilość włókna,im więcej tym lepiej.O ile pamiętam powinno go być od 15% wzwyż.
O żywieniu:
http://www.aseti.strefa.pl/pokarm.p... -
co dwa króliki, to nie jeden!:)
http://www.zoo-dragon.pl/index.php?...
tu jest to co ja daję swoim uszatym jako dodatek do granulatu Alexa- nie wiem, ale moje króliki to uwielbiają....a zadnych kolb, i innych frykasów im nie daję.
Moze ktoś kto się zna lepiej ode mnie sie wypowie na temat tej mieszanki :-)
Pozdrawiam -
Kǎluòlìn
Zdecydowanie odradzam MEGAN (Frykasy i inne fastfoody zresztą też) mój królik nie zjadał po tym cekotrofów. Musiałam mu to przez jakiś czas dawać, bo w sklepie go tym karmili i nie chciałam drastycznie zmieniać mu diety.
Taki mały apel:
Ludziki kochane, poczytajcie trochę o prawidłowym żywieniu w internecie (książki, które są na rynku mają zdezaktualizowane informacje) np. na stronie Aseti, czy na Uszatej. To są naprawdę kopalnie wiedzy, z których warto czerpać, by uszczęśliwić swoje ucholce.
Bo potem się czyta czym większość z grona karmi króliki (czekolada, chipsy i inne takie) i krew człowieka zalewa. -
Kǎluòlìn
>Moze ktoś kto się zna lepiej ode mnie sie wypowie na temat tej mieszanki :-)
A masz może skład tej mieszanki? Nie wiem co to, ale wbrew pozorom niektóre mieszanki są całkiem niezłe. (Ale tylko niektóre, żeby nie było)