-
DS
Kurcze, moim marzeniem jest pojechać w końcu na Kubę... Opowiedzcie mi co o niej, jestem ciekawa wszystkiego, czego nie dowiem się z przewodnika; ] -
>nomeolvides<
Ja też strasznie bym chciała tam pojechać...Tylko jak na razie jestem troche młoda na taka wyprawe...Ale zależy mi na tym by zobaczyć jak tam NAPRAWDE wyglada zycie...Porozmawiać troche z tymi ludzmi.Właśnie teraz,kiedy jeszcze Fidel ma władze(bo w sumie nie wiadomo ile jeszcze pozyje)Takie przewodniki to rzeczywiście nie wiele mowia.To wszystko trzeba zobaczyc... -
DS
dokładnie... Realia życia codziennego nie są takie słodkie jak przedstawiają je przewodniki turystyczne; ]
Ale to pociąga... inna kultura, mentalność... -
Anonim
Ja korzystałam z przewodnika Lonely Planet - wersja ang... Nie do konca zgadzam się z tym, że realia życia codziennego nie są takie słodkie, bo jakby nie patrzeć ludzie są zadowoleni. To wszystko się skończy, jak umrze Fidel i jak na Kubie dojrze do przemiany na kapitalizm. Teraz nikt nie przymiera tam głodem a dzieci są zadbane- chociaż jak ludzie mówią, że dostają pensji 8$/miesiąc to aż się nie chce wierzyć. Na podstawowe potrzeby mają kartki, a poza tym żyją z rolnictwa,tytoniu i turystyki i nie jest źle.
Kiedy jedna z rodzin zaprosiła mnie i mojego partnera na kolację bieda aż piszczała...zrujnowana chata,3dzieci,brud,talerze czesc metalowa czesc jakby sprzed 2wieków-wszystko wyliczone...Zamierzam wysłać tej rodzinie paczkę na Święta B.N. z jakimis t-shirtami,szczoteczkami do zebow, i srodkami czystosci...Ale mimo tej biedy, mimo reżimu i policji ludzie są zadowoleni, uśmiechnięci i dumni... -
-
Anonim
A mężczyźni :) oglądają się, gwiżdżą, uśmiechają się, cmokają, oblizują usta, krzyczą, robią kss kss... to normalne i po 2dniach można sie przyzwyczaic:)
Kobiety...same J.LO :) niskie, ładne, wielkie oczy, duże tyłki, dbają o siebie chociaż zazdroszczą turystkom i ciuchów i kosmetyków
I samochody...charakterystyczne, zabytkowe, błyszczące i zadbane -
ale
hmm.... to chyba bylysmy na innej wyspie !
nie maja kartek tylko ksiazeczki i przypada srednio na glowe dziennie 1 bulka i garstka ryzu !!!!! Ludzi z wielu dzielnic nie stac na mieso/ jest ono czyms wyjatkowym/ golebie to przysmak - czasem nawet luksus,a w gorszych dzielnicach Hawany ja sie regularnie psy i koty !!! W wielu domach w ktorych goscilam nie ma bierzacej wody, a do "toalety" chodzi sie do sasiada, bo ma wiaderko...
"A mężczyźni :) oglądają się, gwiżdżą, uśmiechają się, cmokają, oblizują usta, krzyczą, robią kss kss..."
wiekszosc ma nie wiele wiecej do robienia niz ogladanie sie na ulicy za bialymi i czarnymi tylkami,
oblizuja usta? hmm chyba jak cos zjedza...
a tsss tsss robia wszyscy, zreszta rzeczywiscie jest tam glosno, wszyscy krzycza, gwizdza etc huk non stop - tu sie zgadzam
no i wszyscy sie w kolko ciesza i smieja - ale czesc z nich chodzi b.glodna
nawet Ci bogaci nie maja lekko
przyklad?
jeden z moich znajomych (znany na calym swiecie muzyk - nie podam nazwiska) poprosil mnie o aspiryne lub cos innego na glowe bo mial kase, zeby ja kupic tylko nie mial gdzie...
-
Grono.Net
-
Anonim
ze jest bosko zaprzeczyc sie nie da. jednak tak samo jak nie da sie zaprzeczyc, ze jest tam STRASZNA bieda. Ewelinko, chyba nie oddalalas sie zbytnio od centrum i bywalas tylko w turystycznych czesciach miast... ja mialam okazje byc takze w takich miejscach gdzie turysci nie pojawiaja sie prawie wcale i wierz mi, nie wyglada to rozowo. domy ktore trudno nazwach domami, glodne i brudne dzieci nie bardzo przystaja do Twojego opisu. To prawda, w duzych miastach, szcegolnie w strafach turystycznych, gdzie sa hotele, sklepy, restauracje tego nie widac. Nie jest to jednak obiektywny obraz...
a co do mezczyzn, ktorzy zawsze zwracaja uwage na turystki (nietrudno odroznic europejski typ urody) to coz... nie wiem czy zdarzylo sie wam widziec (w strefach typowo turystcznych jest ich bardzo wiele takich par) mlodych chlopakow w towarzystwie starszych, malo juz atrakcyjnych europejek, albo mlode kubanki u boku nadzianych starszych panow... to jest dla nich sposob na zdobycie pieniedzy. trzeba byc swiadomym, ze europejczycy czy kanadyjczycy ktorzy przyjezdzaja tam na wakacje czy wycieczki sa glownym zrodlem dochodu kubanczykow...
oczywiscie nie mozna generalizowac, wcale nie watpie ze kubanczykom podobaja sie eropejki (polki to juz w ogole), tak jak w polsce furore robia typy latino lover;) chcialam jednak pokazac, ze niekoniecznie takie zainteresowanie musi byc bezinteresowne -
Anonim
Miejscowości w których byłam to:
Varadero-Cardenas-Hawana-Pinar del Rio-Vinales-Cayo Levisa-Cienfuegos-Trinidad.
Pewnie, że macie racje mówiąc, że są ludzie chcą się wyrwać z Kuby a jedyną szansą na to jest małżeństwo etc. Ale mi chodziło o to jak w Polsce było 10lat temu...ludzie byli inni, myślę że byli bardziej zadowoleni z życia, mniej marudni i cieszyli się tym co mieli...
Na Kubie jest bieda ale ludzie sobie radzą, kombinują. Kuba to nie Afryka a dzieci musicie przyznać, że wyglądają dużo lepiej niż dzieci w Polce na wsi.
-
Marcin Luis
Dziewczyno co ty gadasz???????
Ten kraj przed 59 byl najlepiej rozwinietym krajem calej ameryki łacinskiej, i jednym z lepiej na swiecie. Mieso w tym kraju to rarytas a np za zabicie krowy( swojej wlasnej) dostajesz wyrok na conajmniej 10 lat!!
Jak przyjdzie tam kapitalizm to dopiero ten kraj sie rozwinie, czekam na to z niecierpliwoscia... -
Anonim
ja też byłam na Cubie ... muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem ... ludzie chodzą lepiej ubrani niż mieszkają ... aczkolwiek jak byłam w domu pewnego taksówkarza w Matanzas, to doznałam szoku: 29 calowy TV, DVD, bezprzewodowy telefon, aneks kuchenny z barkiem, wieza z ogromnymi kolumnami - całkiem inny świat niż na zewnątrz ... nieważne kogo by się zapytać to każdy i tak powie że Fidel jest OK! (no chyba że ktoś jest pod wpływem rumu ) ...
niesamowity kraj, niesamowici ludzie, niesamowita atmosfera ... cieszę się że tak pojechałam ...
ps. korzystałam z przewodnika Lonely Planet (ver. ang) i nie żałuję ... polecam gorąco ... -
Kathe
-
Anonim
Catherina, wierz mi - marzenia się spełniają -> ja nigdy nie sądziłam że pojadę na Kubę ... -
Marcin Luis
wiadomo ze kazdy powie ze fidel jest ok, bo wszyscy sie boja....Taksowkarze szczegolnie jezdzacy taksowkami dla turystow zyja znacznie lepiej niz inni. widac tez roznice pomiedzy Havana a reszta kraju. niezapominajcie tez ze od 1959 ucieklo z wyspy od 1,5 do 2 mln kubanczykow i nie ma na kubie rodziny zw ktorej ktos by nie uciekl za granice, dlatego tez wiele rodzin zyje bo dostaje pieniadze z zagranicy... -
Tunia
Ja byłam !! DWa lata temu !! najwspanialsze wakacje w moim zyciu, mnostwo przezyc, wrazen. Ludzie sa SWIETNI !! Faceci tez :) no mowie Wam, przepieknie !! POLECAM POLECAM POLECAM !!! mam takie marzenie wlansie zeby pojechac jeszcze raz ! -
..Delicious..!..
-
Kam.
Ja własnie w niedziele wrocilam z tego miejsca. Bylo naprawde bardzo bardzo fajnie. Zafascynował mnie ten kraj bardzo, nawet się tego nie spodziewałam. Niestety podczas mojego wyjazdu przechodzily dwa huragany. Jeden zaatakowal Kubę, drugi na szczescie nie. Bardzo odpowiadał mi klimat. Mimo takich upałów, tam ciągle jest zielono..zielono...pola uprawne trzciny cukrowej(jeden z najlepszych cukrów na swiecie, 65% Europejskich) kukurydzy ananasów i takie tam..
Mieszkancy są przesympatyczni. Mają bzika na punkcie ich "Hola!" bądz "Hello!"
Pouczają kapitalistów, uczą ich kultury mowienia "dzien dobry" co ma oznaczac szacunek do nich.
Naprawde polecam, miejsce warte zobaczenia. -
Anonim
Witam... ja mieszkałem na Kubie prawie trzy lata..:) i były to najlepsze dni mojego życia... cudowni ludzie(piękne kobiety), super klimat, piękna przyroda ( na lądzie i w morzu), wspaniała architektura kolonialna i postkolonialna, arcyciekawa kultura ( albo mieszanka kultur) plus cubańska wersja komunizmu... oraz wielkie kontrasty bogaci turyści, członkowie partii komunistycznej kontra bardzo biedni zwykli kubańczycy... no i poczciwy dziadek Fidel... i jego "ulubieni" Gringos na północy... -
Kamila
a co szczegolnie warto zobaczyc? co i gdzie zjesc? sa jakies tanie noclegi? czego unikac? gdzie nurkowac? jak sie poruszac? czego nie ma w przewodnikach?
jade w podroz poslubna na trzy tygodnie na Kube i chce ja na maksa poznac! -
Anonim
Wszystko zależy od tego ile masz kasy i co cię interesuje... czy wolisz luksusy hotelów... czy chcesz jak najwięcej wrażeń, przygód i poznać prawdziwą Kubę nie tą z turystycznych folderów...
- Przeglądaj grona w kategorii Podróże i Turystyka
- Przeglądaj grona w okolicy Kuba
- Załóż własne grono tematyczne