KULTOWY K!CZ [1403]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ola

tak mi jakoś przyszło do głowy
    istnieje coś takiego jak utarte klisze w kinie, takie wiecznie powtarzające się motywy, które mniej lub bardziej zakrawają o kicz. no wiecie, po krwawej walce, wygranej na szczęście, On wyłania się z tumanów kurzu, tło obowiązkowo w gamie barw ciepłych (ogień, wybuchy, te sprawy), czasem jeszcze niesie na rękach Ją, nieprzytomną, ale nieskazitelnie piękną.
    Albo para po stosunku radosnym zawsze leży sobie grzecznie przykryta, On do pasa, Ona z zakrytym biustem (:
    Tzn. nie zawsze rzecz jasna, ale każdy wie o co chodzi. Takie rzeczy się po prostu wyłąpuje.

a tak dla uciechy, może to nie utarte schematy, a chlubne wyjątki, czek dis :D
    http://www.youtube.com/watch?v=Z1Io...
  • Anonim

* nikt nigdy nie sika! nigdy!
    * bohaterowie miaja albo tysiac ubran, albo jeden stroj
    * nieudany seks nie istnieje, nawet jesli oboje sa pijani niemal do nieprzytomnosci
    * kobiety budza sie wygladajac promiennie, i nie rozmazuje im sie makijaz - nawet po walce z potworem, w dzungli, ewentualnie podczas ucieczki
    * do niedawna w kazdym filmie gl. meski bohater i gl. damska bohaterka zostawali kochankami
    * kazdemy pocalunkowi i stosunkowi towarzyszy muzyka
    * blizny nie szpeca
    * mezczyzna nigdy nie placze, nie ma kolki
    * kobiety nie maja zaparc, odciskow (raz tylko widzialam w filmie wymiotujaca)
    * nikt nie ma chorob wenerycznych (poza komediami)
    * kazda filmowa matka pracuje w ogrodku, kazda!
    * w kazdym amerykanskim filmie ludzie wchodza z butami do lozka
    * w kazdym filmie z policjantem, gl. bohater musi zostac odsuniety od sprawy
    * kazdy policjant ma telefon na stoliku nocnym po stronie zony
    * dobrzy zawsze trafiaja, nawet w biegu lub z ranna reka
    * w kazdym horrorze kobieta ucieka w miejsce, ktore jeszcze pogarsza jej sytuacje
    * kazdy schwarz charakter demonicznie sie smieje
  • chojęsia

lubię jak Hollywood kpi. pierwszy raz widziałam coś takiego w 'Beksie', gdzie wyśmiano ideały niegrzecznych chłopców buntowników, filmy pokazujące ich zakochanych w grzecznych dziewczynkach z dobrego domu. Sam film to musical w klimatach 50's - 60's. przesyłam link z jedną z piosenek :D : http://youtube.com/watch?v=OmdPCGor...
  • Bern

Moje ulubione motywy to:
    - high school stereotypes
    - pocalunki w deszczu
    - bohaterowie zawsze wygrywaja! nawet jak ich przeciwnikami sa kosmiczne mutanty uzberojone w supertechnologie
    - w horrorach bohaterowie samotnie zapuszczaja sie w miejsca, w ktore w ich sytuacji nikt normalny by sie nie skierowal
  • Barbara Fochara

filmy kat d: najpierw slychac plask a dopiero pozniej widac uderzenie.
    no i krolestwo kiczu- DYNASTIA.pal licho ciuchy i jakze rzeczywiste wydarzenia- porwanie Fallon przez kosmitow..kuminacja jak dla mnie sa bojki alexis i krystel -wyfiukowanych wypacykowanych"dam"

http://www.youtube.com/watch?v=dcdh...
    indżoj!
  • Ola

High School Stereotyps!
    Przecież to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, z balem na końcu każdego filmu, z podziałami na stołówce, z suczowatymi cheerleaderkami, żaden 'normalny bohater' nei lubi lekcji wf, a nauczyciele albo przynajmniej jeden z nich, są zwykle mocno popieprzeni, uwielbiami takie filmy :)
    A np. motyw flag USiA? Znowu nie zawsze, ale często zdarza się, że powiewają na spokojnych (oczywiście do czasu, huhuhu) przedmieściach, są wystrojemn podworek tak samo jak grille czy magnolie :P Kiczowaty motyw, czy może jakiś tam patriotyzm?
  • Bern

Jesli chodzi o flagi, to podobno konserwatysci po prostu je maja w ogrodkach na stale czesto. No ale na zywo nie widzialam, slyszalam od znajomych, ktorzy tam byli.
| |

Ed Wood, The Rocku Horror Picture Show... kicz potrafi być kultowy; ) Ciekawe jak to jest, że j...

Fotki

Miejsca grona (0)