KULTOWY K!CZ [1403]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Evka

no własnie dlatego to jest 4 poziom, dla kogos folklor ma swoje własne konotacje artystyczne, dla innych jest to pewien poziom zkiczowaczenia :P
  • Awika

Aaa, ze dlatego, ze trudny do zdefiniowania??A:) Ci co uwazaja folklor za kicz ....nie wiedza co mowia:))
  • Evka

Nigdzie nie napisalam, że folklor to niezaprzeczalny kicz ! Zresztą 4 poziom nie jest dla wszystkich dostrzegalny, jak to powiedział Banach, diabeł tkwi w szczegółach !
  • Awika

Ale ja nie powiedzialm , ze Ty tak uwazasz:) Nie musisz na mnie krzyczec, bo ja chcialam wyjasnic. Tez sie tym interseuje, a akuart banacha nie czytalam;( tylko o pozimoach,a le wiadomo...to tylko lizniecie:( Wiec jesli wiesz cos, to napisz. ja chetnie sie dowiem. Zrestza temat kiczu jest tak szeroki...Zrestza skoro sie inerseujesz to sama wiesz to; )

Pozdrawiam!
  • Awika

a , ze folkor iuwarza sie z akicz, to wlansie chodzilo mi o to, ze jest taka powszechna opinia, ze jak babuszka czy nieudolna figurka Matki Boskiej to juz tylko obraz kiczu i rozpaczy :)
  • Evka

Znaczy ja dewocjonalii nie brałam pod uwagę, dla mnie to jest odległe od prawdziwego folkloru.
    Jak napisze swoją magisterkę to jakies fragmenty moich przebłysków; p zamieszcze, ale póki co nie zapeszam i drążę Abrahama Molesa dalej ...

ps. oj nie krzycze wcale :]

ps2. w zasadziej moje stanowisko a propos kiczu jest dosc widoczne na gronie sztuka nowoczesna, gdzie np. broniłam Beksińskiego:
    http://w8.grono.net/forum/topic/555...

http://w8.grono.net/forum/topic/555...

Tematyka kiczu okazała sie tak gorąca, że ludzie pisali z czasem w dwóch takich samych topikach na raz :>
  • Awika

a jaki masz temat pracy?? i kiedy sie bronisz?? to bede tgzrymac kciuki :) Ja ...jak dobrze pojdzie to..na pocdzatku stycznia..:)
  • Evka

Ja w czerwcu bronie sie...

Temat myślę, ze ciekawy: "Balansowanie między dobrą a złą sztuką, deprecjacja czy poszukiwanie nowego wymiaru artyzmu ?"

A o czym Ty piszesz ? Twój czas sie zbliża :P wiec tylko życzyć powodzenia w dopinaniu pracy na ostatni guzik :]
  • Awika

Moj temat jest ...blliski:)

"Kicz a sztuka. Kryteria oceny a wzajemne inspiracje"

Troche pracwoalam wczesniej oprocz studiowania i zaluje ze maialm tam malo czasu; (( a teraz w zoladku sciska ze strachu:((
  • gorzka

>Juz nie blond, juz nie long. napisała:
    >Ale jak odroznic swiadomy kicz od niesiwaodmego??? Przeciez
    >jest mnostwo rzeczy, ktore nam sie wydaja extra, a za kilka
    >lat, mniej czy wiecej, okaze sie, ze nie wytrzymalo proby
    >czasu. Swoja droga....Mona Lisa stala sie kiczem, bo jest
    >jej ZA DUZO. nawet pocztowki i gadzety sa z jej wizerunkiem,
    >nie mowiac o przerobkach. Kiczem jest cos, co jest latwo
    >dostepne. A ile moze kosztowac taka tania pocztoweczka ze
    >smiesznie przeprawiana Moną??

no i właśnie to jest najpiękniejsze że każdy sam musi (jeśli chce ) ustosunkować się do kiczu, trochę takie tu teraz i dobrze niech to potem mija tak jak moda, niech się kręci takie życie...a mona z wąsem to wynik rozwoju techniki drukarskiej, dostępności(zgadzam się) i wyśmiania tego że każdy może to mieć ale...to tylko wydruk

a nieświadomy kicz ... no cóż kilka lat temu byłam na wakacjach w bułgarii, pomijam stroje kąpielowe tamtejszych dziwuń, ale... daliśmy się wkręcić w wycieczke na jakąś wyspę 2 godz od złotych piasków...nasłuchałam się jak tam jest pięknie jaki klimat ...i co...

a no przyjechaliśmy na miejsce i nic nie było widać, bo raz że z co chwila przyjeżdżających autokarów, wylewały się kolejne stada turystów, to dwa od cholery bylo straganików z pocztówkami, gazetami, dmuchanymi kolami i materacami, biżuterią, farbowanymi muszelkami, bajerami i innymi pierdami

i ironią było to, że cały klimat miasteczka było widać tylko na tych nieszczęsnych pocztówkach
  • Awika

Skiczowacili Ci miejsce dobrze zapowiadajacego sie wypoczyku:) Ale bylabym wsciekla:/
  • gorzka

i bylam byłam...

bo do końca wyjazdu dłuuuuugo a kasy malutko

i kradło się bulki ze śniadania
    a na obiado kolację tradycyjnie
    jak to w bułgarii pizza heheh to dopiero kicz

pozdrawiam
  • Awika

Jak mikolaje w Azji :D
  • Anonim

Mnie na przykład denerwuje jak ktoś postawi na środku kibel zapchany papierem toaletowym i mówi że to sztuka i arcydzieło...
  • koola

>Fire devil napisała:
    >Mnie na przykład denerwuje jak ktoś postawi na
    >środku kibel zapchany papierem toaletowym i mówi
    >że to sztuka i arcydzieło...

jak zapchany to faktycznie kiepsko; )
  • Anonim

ale jaki to ma zwiazek z kiczem?
    mi sie wydaje ze tu chodzi o to ze sztuka moze byc wszystko...i kibel to tak naparwde nie kibel a cos co symbolizuje codziennosc,cos z czym sie stykasz(hmmmm;)))

tez nie postawilabym sobie czgeos takiego w pokoju..chodzi o ideee.....;]
  • Anne

Wszytko może być sztuką. Jeśli artysta rzeczywiście postawił ten zapchany kibel na środku sali w galerii, to znaczy, że cos w tyj musi być, i że chciał on coś przez to wyrazić... Wszystko może być sztuką, bo wszystko ma swój cel i przeznaczenie.
  • Anonim

kultura.wp.pl ĆWICZ KICZ to uczta dla kiczożerców. To strona poświęcona kiczowi i kulturze popularnej. Można na niej znaleźć rozmowy z artystami, historykami sztuki a więc profesjonalistami, wytwórcami kiczu, fanami kiczu i jego przeciwnikami... Zapraszam. http://kultura.wp.pl/cwicz_kicze.ht...
| |

Ed Wood, The Rocku Horror Picture Show... kicz potrafi być kultowy; ) Ciekawe jak to jest, że j...

Fotki

Miejsca grona (0)