-
Anonim
-
Trotula
Nie na temat, ale u Warhola najbardziej mi się spodobało jedno zdanie:
"Posiedzieć sobie w kościele jest super"
odjechany koleś
-
Anonim
-
Lolo!Fe
-
-
ania flaming.różowy
Warhol to ABSOLUTNY geniusz!!!! ; ] uwielbiam jego, jego prace i wszystko co się z nim wiąże lub kojarzy . -
Anonim
Warhol rządzi!!
polecam obejrzeć jego filmy o tym co się działo w Fabryce i tym podobne
Jeden z tekstów na temat filmów, mówi aktor:
"Miałem dać sobie w żyłe, to dałem. Zrobiłem wszystko jak zwykle, a oni mówią mi, że jest jeszcze sporo taśmy i żebym coś zrobił, więc wziąłem puszke z Coca-Colą ze stolika i wypłukałem igłe" :D
polecam film "Basquiat" o jedynym człowieku, z którym Warhol "prawdziwie" się przyjaźnił - Warhola zagral David Bowie - wg mnie najlepiej odwzorowany Warhol w kinie, tylko trochę za wysoki, ale się nie będę czepiał :) -
*Marzena*
-
guess who
-
suzanka
dołączam się do wielbicieli warhola. on jest genialny i w kiczu i w sztuce. -
Anonim
nie dziwie się że jego matka się podpisywała "matka Andy Warhola"
zamiast imienia i nazwiska
-
--MaJa--
KTO CZYTAL "Ultra Fiolet,czyli 15 minut slawy" ??? polecam fanom Andego Warhola.Opisne jego prawdziwe zycie,przez osobke z zewnatrz.passsjonujace. -
Anonim
mój nauczyciel historii sztuki z liceum nie mógł znieść, że o tym co robił Warhol mówi się SZTUKA! dla mnie to jest coś! Dlatego poszłam na histrię sztuki;) -
suzanka
jeden z krytyków sztuki nazwał warhola 'kwintesencją nicości', on się z tego bardzo ucieszył, bo to w gruncie rzeczy wielka sztuka być kwintesencją nicośći, czyż nie; ) ? -
Anonim
-
suzanka
właśnie przeczytałam tę jego książkę i nie mogę się nadziwić, bo wciąż nie wiem, na czym właściwie polega ten jego fenomen. chodzi o to, że książka w gruncie rzeczy była o niczym, ale czytało się ją bardzo szybko i z zapartym tchem. rzadko kiedy mi się to zdarza. teraz czytam biografię, ale jest gorzej przetłumaczona, dość ciekawa. im więcej o nim wiem, tym bardziej go lubię. -
Anonim
to chyba potwierdza Twoją tezę o Warholu jako "kwintesencji nicości"; ) czy ta książka to Andy Warhol -życie i śmierć? -
Anonim
-
suzanka
nie to "filozofia warhola od a do b i z powrotem". on jest jej autorem. w sumie to jest tam parę fajnych 'mądrości', które wrusowują się mocno w pamięć, np.: "Każdy ma inne wyobrażenie o miłości. Znam pewną dziewczynę, która powiedziała: 'Jeżeli nie miał wytrysku w moich ustach, to wiedziałam, że mnie kocha.'" -
suzanka
a nie, jesli chodziło Ci o biografię to rzeczywiście, jest na niej wielki tytuł - "Andy Warhol, życie i śmierć', właśnie się w nią wgłębiam. ciekawe jest to, że warhol pochodził z nizin społecznych i miał koszmarne dzieciństwo, oraz to, że wywalono go ze szkoły plastycznej, do której musiał pisać podanie, o powtórne, warunkowe przyjęcie. po za tym był znany ze swojej chorobliwej wręcz nadwrażliwości i dziwaczności. ciekawy facet. -
Anonim
coz, nie byl jedynym, ktory mial trudne dziecinstwo, pochodzil z nizin spolecznych i wywalali go ze szkoly. jesli to jest takie nadzwyczajne, to polecam przeczytac "ostatniego tancerza mao" - to dopiero jest obraz drogi przez pieklo do artystycznego i zyciowego spelnienia;)
ciekawe sa nie tyle fakty z zycia warhola, ile to, jak na niego wplynely i jakim go uksztaltowaly czlowiekiem i artysta.