KULTOWY K!CZ [1403]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dzieczęta w knajpach piją sok

Zgadzam się że kicz nie wymaga jawnego myślenia, za które można pociągnac do odpowiedzialności. Kicz jest prosty i przyjemny. Ludzie lubia rzeczy proste, jasne, jawne i łatwe. Łatwe bo kiczowaty przedmiot wykonuje się dość szybko, często z lichego materiału, przez co jest tani i ogólnodostępny. Jawne bo kicz nie niesie w sobie symboliki, poza samą w sobie symboliką kiczu jako ideii.Jasny bo prosty i nieskomplikowany. Kicz wykonują dzieci w przedszkolach masowo. Hektary kwadratowe połączonych ze sobą wycinanek bibułek i kleju, pisanki pomalowane farbą plakatową, koniki z kasztanów i żołędzi, ludziki z plasteliny, i dzieci zadowolone którym mówiono że laurka przygotowana babci jest 8 cudem świata, gryzącym w oczy avatarem Liberty walansa. I media i babcia z okna i pani z telewizora nam mówi ze coś jest sztuką, kup proszę sobie na pamiątkę, kup ogórka z diodą co miga sobie i gumę do tego co ma za papierkiem ukrytą żelazną z brylantem za milion dolarów obrączkę. prosze bardzo niech dzieciaki się uczą kiczu i wdrażają w następne epoki słabych oklepanych filmów, fotek z różowymi słodkimi gwiazdkami, brzydkimi okładkami zeszytów i nalepek makaronu. Bo Kiczem przestają byc krasnale. Tylko ekran telewizora i jego propaganda.
  • Ola

kolega jakoś masłowską pojechał
    i absolutnie się nie mogę zgodzić, że to co robią dzieci w przedszkolach to kicz.
  • Anonim

kicz w przedszkolu? niee.

Pani Dorota używa Kiczu jako narzędzia twórczego. Odnośnie 'Środka' proszę nie zważać. Ale potrzebne było to do zobrazowania rzeczy o małej istotności. Zajęcia praktyczne z dziećmi rozwijają ich umiejętności owszem. Trzeba zwrócić uwagę na celowość dziąłań, a to odrębny temat edukacji. Mój przyjaciel prowadzi zajęcia ze schizofrenikami od 8 lat. Artyści też zaczynają od kredek. Proszę zwrócić uwagę na zakończenie. Tekst może bezładny i pod wpływem emocji ale zakończenie właśnie tyczy się telewizji i jej propagandy. Może się myle bo jestem z tych co telewizji nie oglądają. Kino Tak i to w wielkim formacie. Stare filmy począwszy od początku wieku XX. Tak już mam ze za wszystko winię propagandę

>św. Aleksandra od tostów napisała:
    >kolega jakoś masłowską pojechał
    >i absolutnie się nie mogę zgodzić, że to co robią
    >dzieci w przedszkolach to kicz.

Nie kicz i nie sztuka. Brzmi jak kompromis.
  • józka kooooo

CO Z TYM KURWA AUTOGRAFEM?!
  • józka kooooo

chyba nic z tego...
  • Paweu

Stacja kolejowa Wołomin-Słoneczna :)

Józka Kooooo:D Auto-Grafu nie moge Tobie dać... bo obecnie pływa w rzece.
  • józka kooooo

masz_ci_los
  • Barbara Fochara

gipsowe krasnale.w ogole gipsowe figurki produkowane i sprzedawane na masowa skale.
  • JNK

taniec Mii i Vincenta z "Pulp Fiction"
    :)

(no i krasnale ogrodowe - nic tego nie przebije)
| |

Ed Wood, The Rocku Horror Picture Show... kicz potrafi być kultowy; ) Ciekawe jak to jest, że j...

Fotki

Miejsca grona (0)