KULTOWY K!CZ [1403]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Co zaliczylibyscie/ zaliczyłybyście do kiczowatych mebli?
  • Lala

mebel-różowy tron
  • Zosia

różowa kanapa, taka pikowana :)
  • Tusia

kanapa w lamparci wzorek
  • vagina dentata

Żyrandol z plastikowych kryształków ułożonych w tęcze.
    Dzisiaj we Flo taki widziałam <;
  • Anonim

Ooo właśnie mi się przypomniało :

Żyradnol cały z kryształków, połączonych w takie kilkucwntymetrowe wisiorki ... Widziałam taki u znajomych, jakieś 14 lat ma, wisi w sypialni (pasteloworóżowej)
  • Filip

Lampa lava :)
  • Ola

ale taki brzydki, niegustowny kicz, który wynika tylko z ograniczeń ekipy wzorników w jakiejś conforamie, vide komplety wypoczynkowe z jakimiś koszmarnymi obiciami w kwiatki, czy taki zdrowy, rubaszny kicz a'la śliczna kozetka w zeberkę/cętki :)?
  • Tusia

obicia w kwiatki są czasem stylowe :]
  • figazmakiem

oho, koleżanko wyżej, nie jesteś za stara na pedobeara? :D

odnośnie kiczu - taki kicz a'la szezlong w lamparta albo różowa lampa to każdy może podać, ale ten kicz w stylu mebli agata i pieknej meblościanki z czerwonego drewna okraszonej srebrnymi klameczkami wydaje sie chyba ciekawszy, chociaż to w sumie nie wesoły kicz tylko smutny znak braku poszanowania dla dobrego wzornictwa
    i przy okazji w imieniu "wzorników" błagam o formę "projektantów", wzorniki to coś zupełnie innego :P
  • Zosia

ale jeśli ten kicz ma być kultowy to chyba nie chodzi o kicz w stylu mebi agata; )
  • dr gonzo

na tym gronie ciagle panuje rozdzwiek miedzy kiczem, tandeta, a czyms posrednim, co ciezko sklasyfikowac.
    kultowy kicz, to dla mnie czerwona kanapa w ksztalcie ust, albo wspomniany szezlag w lamparta
  • Ola

co do pedobeara, to było dawno, byłam jeszcze lolitką z jedną podkolanówką majtającą się w okolicach kostki :>
    i też się bardziej skłaniam do kanapy w kształcie ust niż paskudnym obiciom w kwiatki. duuża figurka flaminga. dywanik w zeberkę.
  • Zosia

bo taki jest kultowy, a te okropne obicia w kwiatki są kiczem...codziennym?;)
  • figazmakiem

ale ten kultowy kicz w kwestii wzornictwa jest tak oczywisty że nie ma się co rozwodzić nad nim, jako że chwilowo jest po prostu modny [no i fajnie, swoją drogą ja też kocham te plastikowe kandelabry! :D]

a dla mnie taki kicz a'la meblościanka, a'la tapczan z komisu którego kiedyś zazdrościli nam sąsiedzi, taki kicz typu potransformacyjnego dobrobytu z regałem-ołtarzem wokół telewizora i brzydkimi kieliszkami za szybkami z matowionego szkła, dla mnie jest naprawde kultowy, czasem jak widze jeszcze takie meble do kupienia w różnych sklepach, ogarnia mnie mega nostalgia, pamiętacie jeszcze takie straszliwe włochate narożniki? albo jak był szał na skajowe kanapy które udawały skórzane :D albo te tureckie dywany które do niczego nie pasowały :D aż żałuje że nie jestem pare lat starsza i tak słabo to pamiętam
    może ktoś mi pomoże sobie przypomnieć, jest jakiś gość który takim meblom z PRLu przywraca młodość i robi z nich totalnie wykręcone stylizacje wnętrz różnych butików m.in. w Tokio i NY, niesamowicie to wygląda, no ale oczywiście jestem dupa i nie pamietam gdzie o tym czytałam

a co do pedobeara to z pewnością w ramach swojego pobytu za kratkami z pewnością wspomina tą luźną skarpetkę ze łzami rozrzewnienia; _;
  • figazmakiem

a rozdźwięk na gronie panuje między ludźmi którzy doceniają urok pozłacanych obrazków z papieżem a mrocznymi bądź tru hardrokowymi nastolatkami którym życie mija na nienawiści do Gosi Andrzejewicz, balerinek i tipsów
  • Anonim

>albo jak był szał na skajowe
    >kanapy które udawały skórzane

Moi sąsiedzi mają do tej pory! Cudna jest ; )
  • Ola

tureckie dywany, olrajt!
    i jeszcze inne, takie niby super i mięciutkie, a tak naprawdę to były głównie z jakimiś okropnymi motywami kwiatowymi, w dodatku w pastelowych kolorach

no i jeszcze nieśmiertelny barek wracając do meblościanek. Taki na kluczyk, otwierany klapą do dołu.

a z takich bardziej eksploatowanych popkulturowo gadżetów okołomeblowych, to wszelkie ewolucje zegarów z wahadłem albo kukułką są urokliwe niezwykle.
  • Anonim

jakikolwiek mebel z Ikei
  • figazmakiem

a czemuż to meble z ikei są kiczowate? ciekawi mnie argumentacja, wiele można powiedzieć o szwedzkim wzornictwie ale z takim określeniem na ikeę jeszcze sie nie spotkałam :D
  • 1
  • 2
| |

Ed Wood, The Rocku Horror Picture Show... kicz potrafi być kultowy; ) Ciekawe jak to jest, że j...

Fotki

Miejsca grona (0)