- 1
- 2
-
Emtebe
Nie wiem jak Wy uważacie, ale dla mnie tacy artyści dla, których KTOŚ pisze tekst, KTOŚ komponuje bity są mniej wartościowi od takich, którzy wszystko tworzą sami. No dopuszczalne jest jeszcze, że ktoś nam robi bity… ale jak ktoś nam pisze tekst, to już jest przesada. Dla mnie bardziej wartościowi są artyści, którzy tworzą sobie własne teksty i własne bity. Ale to tylko moje osobiste stwierdzenie. A Wy co o tym sądzicie? -
nrz...
bit czyjs norma...text pisany ? to chyba amerykanskie lans gwiazdy; ] hip-hop - szczery przekaz... -
Jerz
Raczej rzadko sie spotyka zeby ktos jakiemus emce pisal text. To sie raczej mija z celem. Bezsens czysty.
Jesli chodzi o bity to jakos sie utarlo, ze facet od rymow i facet od produkcji to 2 rozne osoby. Ale jesli ktos potrafi sam sklecic calkiem przyjemny bit pod to co napisal, to jak najbardziej zasluguje na szacunek.
5 -
Poseł
Powiem tak mam styczność dość sporą z hh i nie spotkałem się jeszcze z motywem pisania dla kogoś tekstów heh (śmieszne to trochę) no ale to mówię z punktu widzenia podziemia może na tzw. legalu to dopuszczalne. a co do pisania i robienia bitów no cóż osobiście podziwiam ludzi którzy robią i to i to, ja osobiście jestem MC czasami moze skleję jakieś biciwo ale i tak musi je ktoś po mnie poprawiać (poporstu do tego nie mam talentu) no ale chyba dobrze jak tworzą się "specjaliści" w konkretnych dziedzinach, czyż nie?? Czy lepiej zeby powiedzmy tekst był dobry a muza do bani, a i tym sammym cały utwór?? A koniec końców pisaniu dla kogoś tekstów mówię stanowcze NIE a co do robienia komuś bitów nie mam nic przeciw -
-
Grono.Net
jesli ktos ma dobry pomysl na tekst a nei ma glosu to nei widze nic zlego w wykonaniu tego utwory przez inna osobe -
Anonim
w ameryce to na porzadku dziennym i malo kto w polsce zwraca na to chyba uwage słuchaja i sie jaraj?i co z tego!ja sie jaram twurczoscia mnej twurcami -
Poseł
no dobrze ale trzeba pamietąc ze polska to nie stany i nie róbmy tego na siłe :) a tak juz z innej beczki co do tych tekstów uważam ze jednak tekst wyraża dany stan dane mysli danego konkretnego artysty - a gdy ktos jedzie kogos tekst to troche się coś nie zgadza czyż nie?? -
Emtebe
-
Grono.Net
sama muzyke tez wyraza artyste - a co powiesz o wykorzystywaniu gotowych sampli??
dla mnie to jest (prawie) rownorzedne - cudze teksty a cudze sample - zalezy przeciez od wykonania:) -
Anonim
nieporuwnuje polski do stanuw..zreszta ktoby chcial...
a jakz ajebisci pianisci graja utwory najznanszych pianistuw z przed lat to co?
w sumie to jest tak ze dziwnosci jest naprzyklad ze ktos nawija czyj text typu mam chora mame i jestem biedny i moja ukochana mnie rzucila tego typu....nisz jakies texty nieosobisteee!
dla rzykladu--tak naprawde to chuj mnie bobchodz czy w kawaleku mercctedes 600 tede nawija swuj text czy czyjs naprawde nic mi to nierobi.zas jak malolat z e swojej plyt nawijal nieswoje texty to to dlamnie bylo by niesmakiem:) -
Ja raczej nie mam nic przeciwko nawijaniu czyjegoś tekstu, bo sami to praktykowaliśmy, jako że ja byłem autorem całego tekstu (czy tam kilku) a płytę robiliśmy we dwóch to podzieliliśmy na kwestie i ziom nawijał po swojemu. Płyta ta się nie ukazała, ale to nieważne...
Oczywiście przypadki typu "Masz i to zaśpiewaj" a wcale się z tym nie zgadza wymagają pogardy, ale to co Rebel powiedział to luz.
Pjona -
Poseł
no też o to chodzi w gruncie rzeczy jeśli tekst jest powiedzmy bez głębszego przesłania to okej to neich będzie, ale moja wypowiedź wynika z tego iż ja raczej nastawiony jestm na teksty mający jakiś głębszy sens, nie wyobrażam sobie gdybym np. ja miał rymować czyjś tekst o tym jak widzę świat przecież to nie płynęło by ze mnie. a co do samplowania no cóż to tak jakby się muzyka wytykało że grają juz np riffy gitarowe które ktoś wcześniej zagrał lub że grają z nut poprostu hiphop w korzeniach ma samplowanie ale nie w tym rzeacz żeby wykorzystac motyw i go zapętlić tylko wziaść sampel i go to poprzerabiać zeby nie był tym samym samplem ja sam np osobiście stworzyłem podkład używając trzech sampli i co i nie idzie poznać z jakich są utworów o to w tym chodzi tworzysz coś z czegoś a teksty to jest inna bajka wiec rozgraniczmy te dwie sprawy -
-
Poseł
ahaa a jeśli chodzi o jechanie tekstu kumpla z zespołu no to to moim zdaniem jest ok przecież od czegoś jest się zespołem to tez znowu co innego -
Poseł
a co do stanów no tam to jest maszynka cała i tego sie nie przeskoczy
PISSSSS :) -
Anonim
w sumie to smark zaspiewal czyjs text a wlasciwie cala piosenke z samplem heheheheh i jakos go nikt niezjechal w polsce!mowa o stereofoniji -
Poseł
o to jeszcze sie udziele ja jako tzw. artysta nie czułbym sie rymując czyjś tekst nie czułbym przekazu itp
z tego wynika wszystko zależy od artysty
a ja i tak bede szanował tych którzy piszą własne teksty dla mnie to ma wlaśnie znaczenie
Pozdrawiam -
Anonim
jay z jest uważany za najlepszego ghost writera....
poza tym geniusz takiego tekstu polega na tym że nawet hujowy mc może go dobrze zarymować.... -
Anonim
teks powinien napisac kazdy wlasny ,bo jezeli niepotrafi napisac nic sensownego i jeszcze z rymami to znaczy ze nienadaje sie do tej muzy, a jak ktos glosu niema to niech sie za bity zabiera i w ten sposob sie spelni -
prez
zgadzam sie z Xolem i MentalRebel. a kawalek Stereofonii w wykonaniu Smarka bardzo zajebisty.
- 1
- 2