-
Duduś
Jakby przyjechał do Was ktoś z innego miasta/kraju i chciałby zobaczyć, co fajnego w Łodzi (załóżmy że omijamy śmierdzące bramy i rozwalone kamienice, chociaż niewątpliwie to też jakaś atrakcja...), to którędy byście przepędzili taką osobę? I w międzyczasie gdzie usiedli na kawę/piwo? No dobra, jasne, że Piotrkowska, Pałac Poznańskiego, Manufaktura, Cmentarz Żydowski etc. itd... Ale Wasze ulubione miejsca, takie, których według Was nie mozna ominąć? Jakieś pomysły?
A może ktoś zna ciekawe anegdoty związane z jakimiś szczególnymi miejscami w Łodzi? -
Aleshka
hehehe no to juz odpowiedzialas na swoje pytanie Manufaktura, cmentarz zydowski, piotrkowska; )))) Ale jesli powaznie to Lodz sie slawi miestem secesji wiec mozna poprostu polazic po miescie i obejzec ladne choc i zaniedbane bydynki. Mozna tez pospacerowac po parkach, sporo jest ich w Lodzi :)) na kawce mozna usiac w takich miejscach jak Daily cafe, Nescafe, Niebieski migdaly (jest bardzo nastrojowa kawiarenka), Mozna tez zawitac a nawet trzeba do jednego z klasycznych i znanych miejsc rozrywki jak Bagdad cafe :) ciekawe tez okolice Lodzi taki jak Konstantynow, Aleksandrow, Leczyca i td... ale po za tym to Lodz nie jest zbyt dobrym miastem turystycznym choc i ma jakis swoj urok :) -
Pylon
swietna anegdota zwiazana jest z mieszkaniem przy klonowej.
bywają tam sławni lodzianie : kuba jabłoński - muzyk , artysta
andrzej jastrzebski - grafik i aranzer oraz wielu wielu innych. drzwi do mieszkania stoja otworem dla calej lodzkiej bohemy! -
Ladymarika
heja ja nie jestem z łodzi ale bardzo lubie park staromiejski no i stary rynek,jak mam czas po pracy to lubie posiedziec na ławce i sie zadumac:P -
-
Anonim
>Pylon napisał
>swietna anegdota zwiazana jest z mieszkaniem przy klonowej.
>
>bywają tam sławni lodzianie : kuba jabłoński - muzyk ,
>artysta
>andrzej jastrzebski - grafik i aranzer oraz wielu wielu
>innych. drzwi do mieszkania stoja otworem dla calej lodzkiej
>bohemy!
slyszalem o tym legendarnym miejscu! -
Anonim
-
Anonim
Również polecam park staromiejski( zwłaszcza teraz, kiedy jest tam wystawa Ziemia z nieba-jest suuuper). Do spacerów też polecam las łagiewnicki. A do obejrzenia Księży Młyn itp. Manufaktura i reszta jest oczywista:P -
Anonim
o to jest to-księży młyn.klimatyczne miejsce.Chciałabym mieć jedno z tych mieszkań co tam będą te nowe -
-
Anonim
>Pylon napisał
>swietna anegdota zwiazana jest z mieszkaniem przy klonowej.
>
>bywają tam sławni lodzianie : kuba jabłoński - muzyk ,
>artysta
>andrzej jastrzebski - grafik i aranzer oraz wielu wielu
>innych. drzwi do mieszkania stoja otworem dla calej lodzkiej
>bohemy!
a Protazy Gerwazy? -
Pylon
-
Anonim
-
Duduś
Dzięki za odpowiedzi... W sumie, faktycznie, Łódź jest mało turystyczna ale dla niektórych ma swoją atmosferę; niektórzy to dostrzegają inni nie i już; Lynch się zachwycał. Francuzi od Manufaktury też. Ja mam dość mieszane odczucia. Natomiast jak ktoś chce wieżę Eiffla to niech sobie jedzie do Paryża:) -
andrzej
-
Ania:)
ja byłam tylko raz w Łodzi... podzczas ostatniego weekendu i musze powiedzieć że cudna jest manufaktura a najbardziej ten plac na środku oraz oczywiście cała Piotrkowska:) -
-
Lacrimosa
ja dopiero od pazdziernika tam zjezdzam,zawsze chcialam studiowac w Lodzi<nie wiem czemu> no ale troche sie przerazam,kazda ulica na srodmiesciu wydaje mi sie jednolita:) chociaz gdy przeczytam jaka to nazwa to okazuje sie ze tak nie jest...czy Łódź cała jest taka"stara"?chyba tylko na Widzewie widzialam nowe budynki i troche na Bałutach...<jeszcze reszty nie zwiedzilam> ale ogolnie rzecz biorac jest fajne,mi sie podoba tam AKADEMIA MUZYCZNA na Gdanskiej,super budynek<3 -
Aleshka
o a zapomnialem tez powiedziec o boiskach miasta Lodz :) niektore jeszcze niezle sie zavhowaly i mozna sobie zrobic fajna rekreacje :) -
Anonim
>
ja dopiero od pazdziernika tam zjezdzam,zawsze chcialam studiowac w Lodzi(...)kazda ulica na srodmiesciu wydaje mi sie jednolita:)
jest chyba więcej fajnych budynków niż te co widziałaś i więcej nowych a sama łódx nie jest aż tak stara :P
a na co się pani tu do nas wybiera? :)
-
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Łódź
- Załóż własne grono tematyczne