-
Borys Borys
czy celebrytom wolno więcej, pewnie jeszcze mu się upiecze
http://www.legio24.pl/?p=8520 -
Pafnucy
A kto się w demokracji prawem przejmuje?
Roman S. też robił otwarcie kampanii w ratuszu, mimo że litera prawa mówi o tym jasno, że jest to niedozwolone. No i co?
Gówno, jak to się mówi... -
Tomasz
Sala w której była konwencja należy do MOK; ) Wszystko odbyło się zgodnie z prawem.
A postępowanie Etyki i Prawa na tyle nie spodobało się legionowianom, że komitet nie zdobył ani jednego mandatu w Radzie Miasta. -
Pafnucy
>Tomasz Kacprzak napisał
>Sala w której była konwencja należy do MOK; ) Wszystko
>odbyło się zgodnie z prawem.
Z tego co wiem, to przepis prawny mówi o budynkach, a nie o salach.
Ale jako szanujący się demokrata, po cóż masz się prawem przejmować? Zawsze można zrobić referendum i mityczna większość uzna, że było wszystko cacy.
>Tomasz Kacprzak napisał
>A postępowanie Etyki i Prawa na tyle nie spodobało się
>legionowianom, że komitet nie zdobył ani jednego mandatu w
>Radzie Miasta.
Ostatnie zdanie jest po prostu na poziomie przedszkolaka.
-
-
Borys Borys
Ostatnie zdanie jest po prostu na poziomie przedszkolaka.
czyżby pafnucy był jakimś rozczarowanym kandydatem? -
Pafnucy
>Borys Borys napisał
>Ostatnie zdanie jest po prostu na poziomie przedszkolaka.
>
>
>
>czyżby pafnucy był jakimś rozczarowanym kandydatem?
Do poglądów tej grupy, jeśli ona w ogóle ma jakieś poglądy, jest mi daleko.
Jednak tekst pana Tomasza był dla mnie na poziomie przedszkolaka z cyklu: a ja mam więcej kredek w piórniku, więc jestem fajniejszy. -
Tomasz
Ma Pan prawo do swojego zdania. Podobnie jak mieszkańcy Legionowa i powiatu legionowskiego którzy wybrali takiego, a nie innego Prezydenta, Radę Miasta, Radę Powiatu (a tym samym i starostę).
">Tomasz Kacprzak napisał
>Sala w której była konwencja należy do MOK; ) Wszystko
>odbyło się zgodnie z prawem.
Z tego co wiem, to przepis prawny mówi o budynkach, a nie o salach."
Z tego co wiem to nie jest Pan prawnikiem, a prawnicy-eksperci PKW nie stwierdzili nieprawidłowości. Wszystko było zgodnie z prawem.
"Ale jako szanujący się demokrata, po cóż masz się prawem przejmować? Zawsze można zrobić referendum i mityczna większość uzna, że było wszystko cacy."
Przykre, że ma Pan takie zdanie o demokracji. Jaki system/ustrój jest Pana zdaniem lepszy?
A prawem przejmuję się jak mało kto w tym mieście; )
Pozdrawiam anonimowego forumowicza
-
Sebek
>Przykre, że ma Pan takie zdanie o demokracji.
No a jakie zdanie można mieć o ustroju, w którym rację ma większość, a nie ten kto ma rację? Wiem, że w szkole wbijali jaki to wspaniały ustrój, ale najwyższy czas wyrosnąć z tych bajek.
>Jaki system/ustrój jest Pana zdaniem lepszy?
Moim zdaniem monarchia konstytucyjna oparta na wolnym rynku. Tzn, dzięki temu że mielibyśmy króla kraj byłby zarządzany sprawnie i z dbałością, bo król chce żeby jego własność się dobrze rozwijała i żeby mógł to potem w jak najlepszym stanie przekazać potomkom. Dziś państwo należy do wszystkich, czyli do nikogo i każdy ma gdzieś jak się będzie rozwijać. Ograniczyłbym konstytucją króla w niektórych kwestiach, np. żeby nie mógł nagle podnieść podatków i na dużą skalę, czy żeby nie mógł ingerować w gospodarkę, a w razie złamania konstytucji należałoby go wyrzucić.
Wszystko oczywiście oparte na wolnym rynku. Prawdziwym wolnym rynku oczywiście, a nie tym w wykonaniu Platfusów. -
Pafnucy
>Tomasz Kacprzak napisał
>Z tego co wiem to nie jest Pan prawnikiem, a
>prawnicy-eksperci PKW nie stwierdzili nieprawidłowości.
>Wszystko było zgodnie z prawem.
Czyli rozumiem, że zakładasz, iż prawnik nie myli się nigdy?
To dopiero mamy demokracje :-)
>Pozdrawiam anonimowego forumowicza
Nie jestem anonimowy, wystarczy wejść w mój profil.
Zaś co do systemu, zgodziłbym się z Sebkiem. Ewentualnie mógłbym podać jeszcze rebublikanizm, ale w wydanie początków USA.
-
Tomasz
"Czyli rozumiem, że zakładasz, iż prawnik nie myli się nigdy?
To dopiero mamy demokracje :-)"
I znowu pudło; )
Po to są eksperci, ludzie którzy całe życie zgłębiają jakąś dziedzinę, żeby zajmować się wyjaśnianiem skomplikowanych problemów.
Rozwiązanie ogólnie przyjęte od tysięcy lat, chyba we wszystkich cywilizacjach więc chyba jest w tym jakaś logika; )
-
Tomasz
Demokracja, jak powszechnie wiadomo, jest złym ustrojem, ale lepszego nie wymyślono; )
Odnośnie monarchii konstytucyjnej... sensu stricto czy raczej monarchia parlamentarna?
Jest to jakiś pomysł który funkcjonował w wielu Państwach ponad 100 lat temu - obecnie w nielicznych. Oczywiście na papierze czy na lekcji historii można to przedstawić w taki sposób żeby to pięknie wyglądało: król to, parlament to, sądy/trybunały to i wszystko pięknie.
Trudno jednak przewidzieć rozwój wydarzeń i zachowanie czynnika ludzkiego.
Monarchia konstytucyjna/parlamentarna ma pewne wady np.: społeczeństwo może stracić władzę na rzecz króla, król może stracić władzę na rzecz parlamentu (UK?) i wtedy pada pytanie "po co nam król?"
Zachowanie równowagi, co pokazała historia, jest bardzo trudne, jeżeli nie niemożliwe.
Wiele książek napisano gdybając co lepsze. Prawda jest taka, że każde rozwiązanie weryfikuje czas. Póki co czas monarchii minął - mamy czas demokracji.
Co dalej? Życie pokaże; )
Pozdrawiam
-
Pafnucy
Arystoteles dobrze opisał co dalej i co teraz jest. Obecnie mamy rządy motłochu, chaos totalny gdzie nic nie jest stałe. Urny wyborcze są w więzianiach i szpitalach psychiatrycznych. Debatuję się nad tym, bu obniżyć wiek do 16 roku życia, by można było głosować.
Cykl się zamyka i niedługo pojawi się tyran, który złapie to wszystko za mordę.
Najśmieszniejsze jest to, że nikt nie wierzy w demokracje. Jedni mówią, że manipuluje Kościół, inni że określone media. Każdy widzi kogoś manipulującego. W bibliotekach i księgarniach są dziesiątki podręcznikó, nawet akademickich o tym, jak manipulować masami.
Dla mnie demokracja to czyta iluzja i obłuda.
Zakłada, że lud jest na tyle kompetenty, że może wybrać nawet prezydenta. Ale już nie zna sie na tyle, co robić z własnymi pieniędzmi, bo przecież eksperci muszą zadbać o to, by lud nie chodził głodny...
Obłuda... -
Tomasz
przypominam, że wiek tyranów i totalitaryzmów już był i to właśnie po nim nastał czas demokracji; )
"Urny wyborcze są w więzieniach i szpitalach psychiatrycznych"
tak, ale pamiętajmy, że osoby ubezwłasnowolnione nie mogą głosować. A obecnie największe grupy siedzące w więzieniach to osoby nie płacące alimentów i będące fanami zielonej roślinki; )
"Dla mnie demokracja to czyta iluzja i obłuda.
Zakłada, że lud jest na tyle kompetenty, że może wybrać nawet prezydenta. Ale już nie zna sie na tyle, co robić z własnymi pieniędzmi, bo przecież eksperci muszą zadbać o to, by lud nie chodził głodny... "
U nas do OFE sie przymusza, ale na zachodzie nie (czyli to nie kwestia ustroju) :]
Chcesz umrzeć z głody to Twoja sprawa.
Emerytura państwowa na zachodzie wystarcza "na chleb i wodę."
Jeśli ktoś ma większe wymagania (99%?; ) ) to dobrowolnie, dodatkowo się ubezpiecza.
Mam nadzieję, że u nas z czasem też tak będzie. Z drugiej strony... coś tak czuję, że sporo osób nie będzie odkładać na emerytury, a potem będą ludzkie tragedia za które będzie się jak zwykle obwiniało rząd.
Długo by można rozprawiać na ten temat... ja wychodzę z założenia, że nie tyle sam system jest najważniejszy co ludzie - zarówno Ci którzy nim kierują, jak i Ci którzy ich wybierają. -
Sebek
>przypominam, że wiek tyranów i totalitaryzmów już był i to właśnie po nim nastał czas demokracji; )
dobre żarty. To właśnie demokracja wybrała Hitlera. I to przez demokrację panuje socjalizm wszelkiej maści, bo większość ludzi, chce żeby się nimi opiekowano za wszelką cenę.
>tak, ale pamiętajmy, że osoby ubezwłasnowolnione nie mogą głosować.
Co nie zmienia faktu, że pomysł, żeby wszyscy głosowali jest absurdalny i powoduje szerzenie się głupoty nie tylko na ulicach, ale i w strukturach władzy. Przecież dziś głosują ludzie, którzy politykę mają głęboko gdzieś i kompletnie się na niej nie znają. Mimo wszystko przez zmasowaną propagandę wbito im do głowy, że ich obywatelskim obowiązkiem jest głosować.
>U nas do OFE sie przymusza, ale na zachodzie nie (czyli to nie kwestia ustroju) :]
Ale OFE to jakaś drobnostka jest przy samym ZUSie
>Chcesz umrzeć z głody to Twoja sprawa.
Dokładnie. Dlatego należy zlikwidować jakikolwiek przymus ubezpieczeń. Ktoś chce to sobie będzie odkładał na starość, a jak nie chce to będzie umierał z głodu.
>Z drugiej strony... coś tak czuję, że sporo osób nie będzie odkładać na emerytury, a potem będą >ludzkie tragedia za które będzie się jak zwykle obwiniało rząd.
Zaręczam, że niewiele będzie takich osób. A jeśli się nawet takie trafia to mogą mieć pretensję tylko do siebie.
>ja wychodzę z założenia, że nie tyle sam system jest najważniejszy co ludzie - zarówno Ci którzy nim kierują, jak i Ci którzy ich wybierają.
I robisz błąd. System jest bardzo ważny, bo to on mobilizuje lub zniechęca ludzi do rożnych działań. Np. to co mamy dziś czyli socjalizm mobilizuje ludzi do łapówkarstwa, oszustw, kradzieży, a np. zniechęca do pracy. To nie jest wina ludzi, że nie pracują, tylko systemu, który zabiera ciężko pracującym kupę forsy, a tym którzy nie pracują daje zasiłki. -
Pafnucy
>Tomasz Kacprzak napisał
>przypominam, że wiek tyranów i totalitaryzmów już był i
>to właśnie po nim nastał czas demokracji; )
Hmmmm... to ciekawe czemu cały czas płacę w podatkach na to, by inni mogli walczyć o demokracje na świecie. Poza tym demokracja to również totalitaryzm i tyrania, ale większości. -
Tomasz
"Hmmmm... to ciekawe czemu cały czas płacę w podatkach na to, by inni mogli walczyć o demokracje na świecie."
Nie mówię, że totalitaryzmów w ogóle nie ma, tylko, że "minął ich wiek" - Kiedyś stanowiły znaczą cześć świata (cała Europa za III Rzeszy, ZSRR, Japonia. Teraz jest tylko kilka małych Państw).
"Poza tym demokracja to również totalitaryzm i tyrania, ale większości."
nie będę tego nawet komentował.
Porozmawiaj z dziadkami lub ze starszymi sąsiadami o latach 40-50 XX w to dowiesz się co to totalitaryzm i tyrania.
Pozdrawiam -
Pafnucy
>Tomasz Kacprzak napisał
>Nie mówię, że totalitaryzmów w ogóle nie ma, tylko, że
>"minął ich wiek" - Kiedyś stanowiły znaczą cześć
>świata (cała Europa za III Rzeszy, ZSRR, Japonia. Teraz
>jest tylko kilka małych Państw).
Świat to nie jest Europa.
W sumie jestem ciekaw, jak wygląda proporcja krajów demokratycznych, do niedemokratycznych?
>Tomasz Kacprzak napisał:
>nie będę tego nawet komentował.
>Porozmawiaj z dziadkami lub ze starszymi sąsiadami o latach
>40-50 XX w to dowiesz się co to totalitaryzm i tyrania.
Rozmawiałem z nimi.
To, że nie ma dziś mordowania ludzi, to nie oznacza, że nie ma totalitaryzmu.
Czy dla Ciebie totalitaryzm to tylko panowia w brunatnych lub czarnych koszulach robiący kuku inaczej myślącym?
Stalinizm, nazizm czy faszyzm, to tylko jedna z form totalitaryzmu.
Proponuję zastanowić się nad tym demotywatorem:
http://radgeek.com/gt/2008/06/fasci... -
Anonim
Z tego co mi wiadomo na 2008 rok wg. Democracy Index na świecie jest 18% krajów demokratycznych. Ale to nie jest najlepsze źródło, ponieważ przedstawia również rozdział na "prawie demokratyczne" (do których m.in. zaliczono Polskę), co ciężko uznać za oczywiste.
Ale zgadzam się z Pafnucy, iż krajów niedemokratycznych jest o niebo więcej. (co innego w Europie)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Legionowo
- Załóż własne grono tematyczne