Leworęczni [3619]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

No to ja też się dopisze:
    1. Do Mensy nie należę (a szkoda; ) ale chciałabym się sprawdzić. Ktoś kiedyś powiedział, ze "grzeszę bystrością"; )
    2. Mam jasne włosy
    3. Bliźniaczką nie jestem
    4. Małżeństwo...hm..kiedyś planuję; )
    5. Wegetarianką nie jestem
    6. Urodzona we wrześniu
    7. Na klawiaturze szybko pisze, ale często robię tzw "czeskie błedy" czyli przestawiam literki
    8. jak byłam mała to tez pisałam lustrzane literki, a teraz nie mam problemu z odczytaniem tak właśnie napisanych tekstów (mogą być również do góry nogami)

Hm... a tak by the way - chętnie bym się jeszcze dowiedziała kilku ciekawostek dotyczących leworęcznych, więć droga Kasiu_kiwi jakbyś mogła, to dopisz coś jeszcze :)
  • Anonim

1. Ja również do Mensy nie należę :]
    2. Mam ciemne włosy :P
    3. Nie mam siostry ani brata bliźniaka :P
    4. Narazie męża nie posiadam :]
    5. Jestem wegetarianką :D Od dziecka... <lol>
    6. Urodziłam się w styczniu :P
    8. Nie wiem co z lustrzanym odbiciem... w pisaniu tego jestem nawet niezła :P
  • Kamil !

leworęczni umierają 3285 dni (9 lat) prędzej niż praworęczni
    Transseksualiści częściej są leworęczni
    Leworęczni częściej zapadają na choroby psychiczne

/Techniczy PAP
    dalej nie podaje bo jeszcze w to uwierze :d
  • Kamil !

leworęczni umierają 3285 dni (9 lat) prędzej niż praworęczni
    Transseksualiści częściej są leworęczni
    Leworęczni częściej zapadają na choroby psychiczne

/Techniczy PAP
    dalej nie podaje bo jeszcze w to uwierze :d
  • Anonim

Choroby psychiczne? Nie no fajnie :)

Ja słyszałam, że leworęczni mają wrażliwą osobowość i są bardziej uzdolnieni artystycznie... :]
  • kamikadze1300

Kiedy grałam w filmach (nakręcanych dla zabawy np. z klasą), to podświadomie wybierałam właśnie role psycholi! Np. w reprodukcji Psychozy grałam psychola! Nie jestem może kompletnie chora psychicznie, ale... trochę mogę utorzsamiać się z tą rolą; ) Lubię rysować itd, też jasne włosy uczę się raczej dobrze, z grudnia.
  • ღ asia ღ

~zdolna to moze i jestem a na dodatek jaka leniwa:D
    ~jasne włosy...hmmm...--->były dopoki nie zaczelam farbować:)
    ~blizniakiem nie jestem
    ~co do tych dzwiekow kiedys w hórq szkolnym byłam
    ~"Wydaje się, że leworęczni rzadziej się pobierają niż praworęczni. "<---czy to jakis zart??
    ~jestem wegetarianka;)
    ~urodzilam sie w czerwcu:D
    ~nie pisze szybko bo sie boje ze paznokcie polamie<LoooOoooL>
    ~co do tego pisma to nie wiem ale ja bylam przestawiana tyle ze sie nie udalo:D
  • Unbreakable

- Jestem bardzo mądry (i przystojny, oraz nieziemsko skromny :D )
    - Włosy mam ciemne...
    - Nic mi nie wiadmo o bliźniaku
    - Muzykiem to raczej nie bede :P
    - Nie byłem i nie jestem żonaty...
    - Jestem z GRUDNIA! :D
    - Jem dużo tłustego mięsa (więc chyba nie jestem wegetarianinem)
    - Pisze szybko, ale czasem przestawiam litery i stawiam nieraz spacje w dziwnych miejscach :P
    - Pisałem
  • Kamila

u mnie prawie wszytko sie zgadza oprocz jasnych włosów i tego ze urodizlam sie w miesiacach od marca do lipca bo urodzilam sie w pazdzierniku :P pisze w miare szybko :) jestem dośc inteligentna <lol>i strasznie kochammmmm Muzykę !! :P chociaz kiepsko śpiewam =D i napewno nie jestem wegetarianinem :P
  • Kamil

Ja słyszałem, że podobno, leworęczni żyją o 4 lata krócej niż praworęczni :/ Mam nadzieję, że to beszczelne pomówienia :P
  • Anonim

-ja jestem z maja:) siostra-również leworęczna-z marca
    -uzdolniona artystycznie [plastycznie, zaś siostra-muzycznie]
    -szybko piszę na klawiaturze...siostra również
    -obydwie mamy naturalny kolor włosów: ciemny blond....
    -siostra była wegetarianką przez jakiś czas, ja zas nie...
    -obydwie planujemy małżeństwo:)
    -w dzieciństwie obydwie pisałyśmy w odbiciu lustrzanym:P:P:P

~jest zaś jedyna różnica pomiędzy nami: ja trzymam w prawej ręce myszkę od komputera a ona w lewej....

- w szkole podstawowej w klasie było 7 osób leworęcznych na 23..a teraz w LO chyba...2 na 34...

pozdrawiam......
  • danielek

Leworeczni, przyznajmy sie :) Jestesmy naprawde fajni :D
  • Anonim

no ba:D natürlich:D:D:D
  • Klaudu$

hey ja słyszałam , że większość leworęcznych ma dyslekcje:P a czy to prawda to już sami oceńcie;)
  • Ewa

1. Jakoś strasznie zdolna to znowu nie jestem... Ale dosyć szybko zapamiętuję potrzebne mi informacje.
    2. Włosy raczej ciemne.
    3. Nie mam (na szczęście) brata/siostry bliźniaczki, więc nie wiem.
    4. Phi. Bycie muzykiem mi raczej nie grozi. Najkrócej mówiąc słoń mi nadepnął na ucho. Ale mimo to śpiewać lubię.
    5. Pomijam.
    6. O NIE! Nigdy nie wyrzeknę się kotletów z piersi kurczaka.
    7. Tu się akurat zgadza. Lipiec.
    8. Tu też się zgadza :)
    9. A po co komu (leworęcznemu czy nie) pismo lustrzane?

A z tą dysleksją to całkiem możliwe. Ale szkoda by było...
  • Panna S.

Dysleksja?? Eee tam...; > Wszyscy dyslektycy, których znam są praworęczni; > Poza tym jak widać po naszym gronie - dyslektyków brak; ]
  • ...:::Sylwia:::...

No a ja chyba raczej jestem zdolna, bo szybko wszystko łapie, jestem blondynką(ciemną), moze nie jestem muzykiem ale wydaje mi sie ze nienajgorzej spiewam, wyjść za mąż napewno zamierzam:D:D, urodzilam sie w czerwcu, szybko (nawet bardzo) pisze na klawiaturze, pismem lustrzanym kiedys umialam pisac ale juz zapomnialam,- jak widac wiekszasc sie zgadza=o)
  • Anonim

>Ekranizacją moich marzeń bądź... napisała:
    >Dysleksja?? Eee tam...; > Wszyscy dyslektycy, których
    >znam są praworęczni; > Poza tym jak widać po
    >naszym gronie - dyslektyków brak; ]
    Niestety są :(
  • A

>*Wśród osób bardzo zdolnych jest
    >proporcjonalnie więcej leworęcznych niż w
    >całej populacji. Wśród członków
    >Mensy [ międzynarodowego stowarzyszenia ludzi o bardzo
    >wysokim ilorazie inteligencji ] jest dwa razy więcej
    >leworęcznych, niż należałoby się
    >spodziewać po ich procentowym udziale w całej
    >populacji. Należy jednak wspomnieć, że
    >procentowy udział leworęcznych wśród
    >ludzi mniej zdolnych niż przeciętnie jest
    >również wyższy.

1. Do Mensy to należą ci, którzy mają IQ większe lub równe od sumy cyfr na koszulce Davida Beckhama podniesionych do potęgi z drugiej cyfry na koszulce Davida Beckama + numer na koszulce Davida Beckhama. Czy David Beckam należy do Mensy albo ma IQ równe aktualnemu numerowi na koszulce i czy jest leworęczny. W każdym razie w Mensie jest jakiś ukryty fan Davida Beckhama.

>*Osoby jasnowłose są dwa razy częściej
    >leworęczne niż ciemnowłosi lub rudzi.
    >Prawdopodobnie również albinosi częściej
    >są leworęczni.

2. Zatem powinno się przeprowadzić dokładne badania jakie jest prawdopodobieństwo, że leworęczny ciemnowłosy jest adoptowany/ podmieniony w szpitalu/ jego mamusia się dobrze bawiła na wakacjach (co pewnie ma związek z: patrz pkt 7)

>*Wśród bliźniaków więcej jest
    >leworęcznych, ale jest ich mniej więcej tyle samo
    >wśród bliźniąt jedno- i dwujajowych.
    >Rzadko zdarza się jednak, że u obydwojga dzieci
    >dominuje lewa ręka.

3. Moje rodzeństwo (bliźniaki) są ewidentnie praworęczni ale tu zapewne bliźniaczyzm jest cechą regresywną i najprawdopodbniej przeważył kolor włosów (patrz pkt 2) oraz to, że są Strzelcami a nie Bliźniakami (patrz: pkt 7). Poza tym badania są raczej nieaktualne bo nie za bardzo określono czy chodzi o bliźniaki, czy o Bliźnięta, w związku z czym przeprowadzający badania przeprowadzili je na wszelki wypadek na bliźniakach z Bliźniąt, ale biorąc pod uwagę fakt iż Bliźnięta są od 22 maja do 21 czerwca (czyli patrz pkt 7) , wyniki tychże badań nie będą obiektywne.
    Z całą pewnością zaś ustalono, że zdecydowana większość leworęcznych facetów jest dwujajowych.
  • A

>*Leworęczni umieją stosunkowo lepiej
    >rozróżniać wysokość
    >dźwięków i częściej są
    >muzykami niż praworęczni.

4. To jest nowo zaobserwowane zjawisko i zapewne wynika z postępu tachnicznego i tego, że budowa samplera robiącego umc-umc nie jest uzależniona od używanej ręki i leworęczni w końcu mogą się wyżyć i oddać swoim dotychczas stłamszonym (poprzez budowanie instrumentów na prawą rękę ) pasjom muzycznym.

>*Wydaje się, że leworęczni rzadziej się
    >pobierają niż praworęczni.

5. To pewnie ma związek z noszeniem obrączki nie na tej ręce. Ale to jest temat na conajmniej 5 magisterek i 2 doktoraty z psychologii i uwarunkowań społecznych.

>*Leworęczni częściej są wegetarianami
    >niż praworęczni.

6. Wegetarianizm jest naturalnym przystosowaniem cywilizacyjnym i wynika z braku leworęcznych widelców do schabowego tudzież innego mięsiwa.

>*Leworęczni częściej rodzą się od
    >marca do lipca niż w pozostałych miesiącach
    >roku.

7. Od marca do lipca to rodzą się ci, których "wyprodukowali" w wakacje. "Wpływ seksu wakacyjnego na leworęczność potomka". To juz jest temat co najmniej na habilitację.

>*Leworęczni szybciej wpisują teksty na klawiaturze
    >maszyny do pisania czy komputera niż praworęczni,
    >ponieważ najczęściej używane litery A E
    >R S T znajdują się po lewej stronie klawiatury.

8. Układami wzajemnymi pomiędzy ARESzTEm a klawiszami zajmuje się MSWiA. Pewnie są to dane leżące w teczkach z pieczątką tajne/poufne.

>*Leworęczni [zwłaszcza przestawieni na prawo]
    >lepiej posługują się pismem lustrzanym.

9. nie chce mi się...; )

BTW: David Beckham gra w Realu Madryt z numerem 23.
    a zatem:
    2+3=5
    5 do 3 czyli 5x5x5=125
    125+23=148
    i takie właśnie trzeba mieć IQ, żeby należeć do Mensy :)
| |

Grono dla tych, którzy troszkę więcej używają lewej ręki niż wiekszość populacji:]. Jak by ...

Fotki

Miejsca grona (0)