Liberalizm [1035]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

w imię (według mnie źle) pojętej wolności słowa i zgromadzń pozwoli na wszystko?

Czy po paradzie normalności przyjdzie czas, kiedy trzeba będzie oglądać "zwolenników współżycia ze zwierzętami", w skrócie zoofilów?

Czy dla liberała istnieją jakieś systemy wartości, na których trzeba opierać życie, czy też wszystko jest względne?

I ostatnie pytanie: czy von Hayek, Lock, von Mises, Mill, Tocqueville poparliby według was paradę równości?

Prosze o odpowiedź.
  • Artur S.

"Czy po paradzie normalności przyjdzie czas, kiedy trzeba będzie oglądać "zwolenników współżycia ze zwierzętami", w skrócie zoofilów?"

Wolność słowa nie dotyczy tylko oszczerstw i prześladowania słownego. Wszystko inne (a zwłaszcza opinie) powinny być wolne od jakiejkolwiek cenzury. Parada zoofilów? Proszę bardzo. Nekrofilów? Jak najbardziej. Oczywiście należy pamiętać o tym, że wpierw trzeba sprywatyzować ulice. I wtedy to właściciel będzie decydował o tym kto ma paradować po jego własności, a kto nie.

"Czy dla liberała istnieją jakieś systemy wartości, na których trzeba opierać życie, czy też wszystko jest względne?"

Liberał powinien opierać swoje życie na prawach naturalnych. I dlatego nie może żądać zakazu wyrażania jakichś opini w jakikolwiek sposób. Może oczywiście w pokojowy sposób wyrażać swój sprzeciw wobec zachowań, które uważa za niezgodne z jego światopoglądem.

"I ostatnie pytanie: czy von Hayek, Lock, von Mises, Mill, Tocqueville poparliby według was paradę równości? "

Nie wiem czy by poparli, pewnie by im się nie podobała. Ale myślę, że nie żądaliby jej zakazu.
  • Anonim

Artur wiedziałem, że powiesz o prywatnych ulicach. Ech...Tyle, że to jest niemożliwe, a problem jest.
  • Artur S.

Nie jest niemożliwe. Po prostu władzy nie opłaca się tego robić.

Ale jeżeli już mamy państwowe ulice, to znaczy, że należą do wszystkich. W tym także do zoofili i nekrofili. I mają oni prawo iść tymi ulicami i głosić co im sie podoba.
  • Anonim

Pedofile tez?
  • Pan Antoni

Ta...tylko, że zoofilia i nekrofilia póki co są chyba zakazane prawnie...bstrahując od Arturowej totalnej prywatyzacji :) potrzebna byłaby zmiana prawa.

Zaś co do Milla, Tokwila itd...heh, przede wszystkim to dla nich byłby straszny szok kulturowy. W ich czasach homoseksualizm był przestępstwem, karanym więzieniem. Dlatego też myślę, że potrzebowali by troszkę czasu na "ochłonięcie"...przyzwyczajeni e się...i myślę, że Mill z całą pewnością by nie zakazał. Po lekturze "O wolności" nie mam raczej wątpliwości...zaś Tocqueville...sądzę, że też raczej nie sprzeciwiałby się Paradzie.

Chociaż kto wie, czy nie doszłyby do głosu kulturowe uwarunkowania...dawnym liberałom często nie przychodziły do głowy takie rzeczy, które teraz są silnie obecne w liberalnym "ethosie"

• Anonim

Ale z punktu liberalnego dlaczego mają być zakazane? Przeciez liberalizm odwołuje sie do maxymalnej wolności, zatem?
  • Artur S.

" Pedofile tez?"

Też. Mają prawo głosić co im się tylko podoba. Podobnie naziści mogą iść ulicami i wołać: Zydzi do gazu.

Oczywiście odrębną rzeczą jest realizacja tego co głoszą. Tak jak napisał Le MMor zoofilia, nekrofilia i zwłaszcza pedofilia są zakazane prawnie. Podobnie jak zabijanie ludzi. Ale czym innym są słowa, a czym innym czyny.
  • Anonim

Artur masz ciekawy system wartości. jesteś ateista?
  • Artur S.

" Artur masz ciekawy system wartości. jesteś ateista?"

Wierzącym i praktykującym.; -)

A co mojego systemu wartości, to opieram się na prawach naturalnych. A jednym z nich jest prawo do wolności słowa. Całkowite. Dlatego popieram prawo pedofili do głoszenia, że "fajnie jest przelecieć niemowlaka", ale zabiłbym każdego takiego zwyrodnialca gdyby chciał to zrobić.
    Wolność słowa nie oznacza wolności wprowadzania tych słów w życie.
  • Anonim

Prawo do wolności wypowiedzi prawe naturalnym? Ciekawe, to twój pomysł?

• Artur S.

Prawo naturalne mówi, że każdy ma prawo do życia, własności i wolności samostanowienia. W tej ostatnie zawiera się prawo do wolności wypowiedzi. Oczywiście wolność ta nie może naruszać wolności innych ludzi.

Aha, prawa naturalne nie wywodzą się z nauki Kościoła Katolickiego, jak niektórzy mylnie twierdzą. Wynikają one z natury człowieka (stąd naturalne), są tym co nas odróżnia od zwierząt. Zwane też są prawami negatywnymi.
  • Newcio

Podoba mi sie wypowiedz Artura s z prywatnymi ulicami, wg mnie genialna.Jeżeli cos jest normalne i pozytywnie postrzegane to własciciel ulicy pewnie by zezwolił na parade i by zyskał no i nie musieliby wszyscy takich hałasów robić, własciciel nie bedzie promował zjawisk negatywnych bo to m usie nie opłaci, taki moralny liberalizm.
    Jednak jak mamy państwowe ulice(czyli zarówno geji jak i hetero) to zarówna ci medialni geje jak ich przeciwnicy maja prawo do marszu lub obie strony go nie maja, bo prawo ma byc równe dla wszystkich.
    Osobiscie wole opcje pierwszą, bo jest zdrowsza wg mnie.
  • Anonim

Jeśli według Ciebie zdrowe jest propagowanie dewiacji to ja jestem chory...
  • Newcio

Kapitalista posiadajacy ulicę nie bedzie promował dewiacji, za która uważa się w naszej kulturze homosexualizm, bo go ludzie wyklną i się nie opłaci mu to.
  • Anonim

Prywatne ulice:

mamy taką oto sytuację, mieszkam sobie spokojnie, az pewnego dnia ktos wykupuje wszystkie ulice wyjazdowe z mojej posiadłosci i stawia mi zaporowe ceny, za przejazd przez nie.

Pytanie, czy ogranicza moja wolnosc nie pozwalajac mi sie wydostac z domu?

Pytanie drugie, jesli zdecyduje sie wydostac z domu na zewnatrz, nie płacąc mu za przejazd, czy ogranicze jego prawo do własnosci?
  • Newcio

Heh nie jestem moze tak zdeterminowany jak Artur to totalnej prywatyzacji(on powinien odpowiedziec), ale wydaje mi sie że to tak samo jak z obawa że jeden gość wykupi wszytkie nie wiem mleczarnie, elektrownie i bedzie monopolista.Kazdy monopol w wolnym rynku w końcu upadnie jeżeli bedzie wyzyskiwał klienta
  • Anonim

Błąd, możesz nie pić mleka, a coca colę, wydostać z domu się jakoś musisz.
  • Newcio

mozna połozyc nowa drogę, wykopac tunel lotnisko wybudowac, zawezwać helikopter, prom,nie wiem moze kiedys teleportować sie
  • Artur S.

Hidalgo:
    "Błąd, możesz nie pić mleka, a coca colę, wydostać z domu się jakoś musisz."

Jeżeli myslisz, że jestem za prywatyzacją ulic w sensie sprzedaży firmom prywatnym, to się mylisz. Ulice powinny zostać przekazane ich prawowitym właścicielom, czyli firmom znajdującym się przy tych ulicach i mieszkańcom. Wtedy nie będzie problemu z wydostaniem się z domu.
| |

Liberalizm (z łac. liberalis – wolnościowy, od łac. liber – wolny) jest to ideologia, kierune...

Fotki

Miejsca grona (0)