-
Anonim
pytałam o to już na innym gronie,ale interesuje mnie opinia liberałów - co sądzicie o propozycji lpr by zakazac zaplodnien in vitro? -
Artur S.
A co tu można sądzić. Za dużo nasienia w przednim płacie mózgowy i stąd takie pomysły.; -) -
Adam.
zapłodnienie in vitro niczym się nie różni od masowej aborcji - kilkoro ludzi się zabija (zapładnia się mnóstwo komórek jajowych, jedną, dwie, może trzy się implantuję, reszta czeka jakiś czas w lodówce, a jak w tym czasie mamusia nie zgłosi się po kolejną porcję dzieci, to się je najzwyczajniej w świecie zabija!
oczywiście można by przeprowadzać etyczne in vitro - kiedy zapładnia się jedną komórkę i nikogo nie zabija, ale ta metoda zabiera więcej czasu (bo nie zawsze za pierwszym razem dziecko się 'przyjmie') i wychodzi drożej... więc w ramach pierdolonej oszczędności zabija się dzieci! i jak tu szału nie dostać? -
Anonim
addam - wiem że się powtarzam z innego grona,ale to samo można powiedzieć o niektórej antykoncepcji. -
-
Cadd
-
Anonim
-
Adam.
" addam - wiem że się powtarzam z innego grona,ale to samo można powiedzieć o niektórej antykoncepcji."
można -
Tiwanick
Iskierka:
Spójrz, jak się Addam radykalizuje.
Najpierw mówił, że embrion jest człowiekiem.
Teraz już mówi, że zapłodniona komórka jajowa jest człowiekiem.
Co następne? Plemniki też są ludźmi? -
Adam.
<lol>
zawsze uważałem, że zapłodniona komórka jajowa jest człowiekiem. tym samym, który w odpowiednich warunkach dożyje 120 lat i odchowa prawnuki, jak już gdzies pisałem.
i o plemnikach też już pisałem. to tylko pół produkty. dopiero jak zmieszasz pastę z dwóch tubek otrzymujesz klej :p -
Anonim
addam - ale skoro zapł kom jajowa jest człowiekiem to czemu mamy zakazać in vitro a nie zakazywać antykoncepcji która też czasem zakłąda skazanie na śmierć takiej komórki? -
Adam.
rany boskie!
te metody antykoncepcji powinny zostać zakazane!
zakończmy proszę ten temat, bo dokładnie ten sam dialog leci naraz na kilku gronach:/ -
Anonim
si,ale przynajmniej się wypowiedziałeś,więc nie mam już więcej pytań. -
Jasa (druk cyfrowy)
Addam – nie jesteś sam.
Nie odpowiada mi liberalizm, w którym ktoś czyni z laboratorium - mającego pracować w służbie życia - laboratorium doktora Mengele.
Dopuszczalna jest każda metoda antykoncepcji i każda metoda leczenia bezpłodności, które NIE POWODUJĄ ŚMIERCI zarodków, embrionów czy po prostu ludzi. – Nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe.
Nie ma doprawdy znaczenia, czy zapłodnione jajeczko jest już człowiekiem, czy też nim jeszcze nie jest. Ważne jest natomiast, że trwają wokół tego spory. Skoro zatem nie ma powszechnej zgody z opinią, że to człowiek nie jest, tedy należy – dla bezpieczeństwa przyjąć, że się jednak tego zapłodnionego jajeczka zabijać nie będzie. To tak jak z wyrokiem śmierci dla podejrzanego – dopóki istnieje choć cień wątpliwości co do jego winy, zawsze rozstrzyga się na rzecz oskarżonego.
Dla mnie sama dyskusja techniczna nie ma w ogóle sensu. Rzecz nie w tym, czym jest zapłodniona komórka jajowa, ale w ty, co my w niej widzimy. A my, jeśli jeszcze nie potraciliśmy zmysłów, POWINNIŚMY widzieć w niej człowieka. To, jacy jesteśmy wobec tego zagadnienia, określa przede wszystkim nas samych. Określa na jakim poziomie rozwoju moralnego się znajdujemy – czy życie jest tylko narzędziem do realizacji doraźnych celów, czy życie jest wartością, która człowiek powinien uznawać za nadrzędną. Wbrew pozorom zatem opowiadanie się za ochroną życia poczętego ni jest wiec powrotem do ciemnogrodu, lecz dojrzałością moralną. Średniowieczem jest sankcjonowanie mordu wolą bezwzględnego władcy.
Antykoncepcja – tak, zapłodnienie in vitro – tak, ale wszystko pod warunkiem, że stosowane metody z założenia nie niszczą poczętego już życia.
Są to kryteria, z którymi już na dzień dzisiejszy nauka może sobie poradzić.
-
Anonim
Jasa niech Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi za to co napisałeś. Całkowicie się z tobą zgadzam :D -
Jasa (druk cyfrowy)
-
Cadd
"daj nam dobry przykład; ]"
Może ja prosty człowiek jestem, ale nie rozumiem. Przykład rozmnażania się mam dać?
To będzie problem. Nie mam obecni dostępu do jakiegokolwiek dawcy komórek jajowych. -
Jasa (druk cyfrowy)
Tam wyżej, to moje dzieci – Oktawian i Zuzanna. To ludzie i osoby w najgłębszym znaczeniu tego słowa. I nigdy nie były dla mnie zwitkami komórek, bezmyślnymi zygotami itd. Jestem ojcem i jako normalny człowiek od chwili poczęcia dostrzegałem w mych dzieciach osoby ludzkie. Kiedy tuliłem się do łona mojej żony zaraz po pierwszym teście, to nie mówiłem „Co tam robisz bezmyślny zarodku. Jak nam podpadniesz to cię wyskrobiemy!”. Tuliłem się do łona mojej żony i powtarzałem „Dzieciaczku mój kochany! Rośnij tam dzielnie, bo tu twoi starzy czekają na ciebie z niecierpliwością!”.
Podejrzewam, że w tych swoich przemowach nie jestem wyjątkiem. Zwykle rodzice dyskutują z oczekiwanym dzieckiem, jak z człowiekiem.” Kiedy dziecko jest nieoczekiwane, to się im już dyskutować nie chce. Niemniej nie oznacza to wcale, że dziecko traci wtedy status człowieka.
Czucie i wiara silniej mówią do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko
* * *
W sumie jestem ateistą wierzącym jedynie nauce, ale są czasem sytuacje, że człek w swych wyborach powinien być prosty jak kijek.
-
Andrzej 16
W Polsce jest ok 1mln par, ktore nie moga miec dzieci. ok 250 tysiacom mozna pomoc dzieki metodzie in vitro.
czyli co? zmuszamy ich do adopcji, czy skazujemy na bezdzietnosc? -
Anonim
Jasa, a jak mężczyzna założy prezerwatywe i kochają sie w dniu płodnym?Nie wyjdzie na to samo? Co prawda nie powstanie zarodek,bo mu sie to uniemożliwi chwile wczesniej,ale powstałby dokładnie taki sam gdyby nie ta bariera, a po pigule powstałby i sie nie zagniezdził. Czy etyczny jest tylko seks w dniu niepłodnym? -
Artur S.