Linux [3443]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • CamiloS*

hmm zakładam ten temat poniewaz zauwazylem ze zadajecie pytania typu "co sądzicie o ..." ale w toku zacietej rozmowy są one pomijane.
    Zatem ten temat dotycznyc ma starych-nowych systemow i ich przyszłość
    czyli chodzi mi co sądzicie o systemach typu QNX, Solaris10 etc. Czy maja szanse zaistniec i czy moga walczyc z os'mi typu win$hit, linux czy MacOS...
    mozecie rowniez poruszyc lepszość-gorszość architektó x86 , x64 ...Sparc'a ...co wam przyjdzie do głowy :]
    zatem , miłego sprzeczania sie :D
  • Anonim

QNX'a chwilę usiłowałem używać. To co zwróciło moją uwagę to ogromna szybkośc działania, w tym uruchamiania, to drugie czyni w bardzo ładny, graficzny sposób. Niestety makabrycznie mało jest oprogramowania... Na desktop toto się nie nadaje, ale jest bardzo ciekawe.
    Podobne odczucia co do Beosa, duże nadzieje wiążę z Haiku. Świetny może być ReactOS, kiedyś, i o ile MS go nie udupi.
  • Pothenthathorr

jakby QNX był open i miał emerge to byłby mlim najulubieńszym systemem... niestety nie jest..

Co do proców to tez musze napisać jakieś jąderko i dostać to co dostał Torvalds, a dostał podwójne
    G-5 2,5GHz od Maca, ale skurczybykowi zazdroszczę, jednakże z racji iż żem jest biedak kupić musze AMD 64, z drugiej strony też niezgorsze :) dużo waży, fajnie się nazywa, fajnie wygląda, ma dużo pinów, ma 16 rejestrów (a nie osiem jak zwykły blaszak :]) i może coś jeszcze ma ale nie wiem czy mnie na to stać; )
    Ludzie kupujcie Mac'i to może stanieją!
  • Pothenthathorr

A słyszeliście o takiej architekturce - Crusoe? Wiecie czy może się rozwija czy może padła już?
  • spinnaker

W życiu nie słyszałem.

Jeżeli chodzi o Maki, to mam jednego na chacie. Bóg stworzył człowieka i Macintosha, człowiek stworzył PC :]
    Jedyny zarzut to komercha wdzierająca się drzwiami i oknami, ale da się przeboleć.

Co do ceny to nawet nie myślę o nowiutkim Maku :) Mam tego farta, że załapałem się na program wymiany płyt głównych więc mam pół nowego, pół używańca hehe.

Polecam miniMac - za 1500 zeta otrzymujesz stację roboczą, do ktorej podpina się monitor, mysz itp.

Jeżeli chodzi o systemy to Solaris10 w swojej darmowej wersji został wypruty z narzędzi ułatwiających konfigurację, np. neta (a ta daje w kość, oj daje!).
  • nbw

• Pothenthathorr

Dzięki Oscail. Czy ktoś wie gdzie coś takiego jest dostępne? Bo fajny laptop móŋłby być...
    Poza tym zastanawia mnie, czy dałoby się wyręczyć CMS w częsci roboty kompilując kod systemu na VLIW
    (z tego co przeczytałem w jaju 2.6.10 to jak się zaznaczy Crusoe w procesor type, to kompiluje jak pod 586, z pewnymi opcjami optymalizującymi, więc na VLIW chyba nie ma co liczyć)... Ciekawi mnie czy transmeta o tym pomyśli, a może to z jakiegoś (technicznego) powodu się nie opłaca?
  • Anonim

Na Crusoe robili kiedys laptopy, teraz juz chyba tylko tablety sie robi.

Co do systemow - bawilem sie kiedys i BeOSem i QNX'em - mnie QNX dosc sie podobal, braciakowi BeOS.. ale wrocilem do linuksa wlasnie z powodu malej ilosci oprogramowania. Nie wiem jak jest teraz.

Co do innych architektur - SPARC i Alpha mnie kiedys rajcowaly, teraz juz nie bardzo. Teraz mam ochote na Power970 (czyli taki G5 tylko lepszy :) ale ze wzglednu na ceny zostane przez najblizszy czas przy Duronie 1800 :] A potem jesli juz bede zmienial to raczej na x86_64
  • Pothenthathorr

"Teraz mam ochote na Power970 (czyli taki G5 tylko lepszy :) ale ze wzglednu na ceny zostane przez najblizszy czas przy Duronie 1800 :] A potem jesli juz bede zmienial to raczej na x86_64"
    Skoro G-5 to po co x86-64??

NA BeOS wiem ze wyszła freecika ale wicej nic nie wiem.

Czy ktoś się orientuje... Czy na Sun Ultra 5 (Ultra SPARC IIi 270MHz) z wbudowanym Ati Rage Pro będzie normalnie czmychać Armagetron Advanced i GL Tron?
    A teraz apropos sunowskiej technologii H...
    - spreparowane Ultra SPARCi IIi z 4 wątkami każdy po 8 rdzeni w jednym chipie... (czyli 32 wątki na raz). - Czy ktoś wie czy takie kombajny będą pasowały do starego Sun Ultra 5?
    Pytam bo kombinuję co sobie kupić i Sun Ultra 5 za 150 zł jest moją opcją minimalistyczną. Opcją optymalną jest Athlon 64 3000+ NFORCE3-Ultra (bo do niego bdzie pasował mój Radeon 9100).
    Myślałem nad NFORCE4 ale chyba szkoda mi i czasu oczekiwania o 'suchym'; ) 2D aż uzbieram na nową kartę grafiki (bo 9100 na PCI-x przecie nie pójdzie) A w sumie za 3 lata pewnie i tak bede musial kupic nowego graciocha, a jesli nie to obejde sie bez problemu upgrejdem na jakąś kartę AGP (to tak totalnie offtopic - prosze o odpowiedzi dotyczące "H Technology" - czy ktoś słyszał i wie z czym to się je).
  • Pothenthathorr

errata:
    nie 'freecika' tylko freecivka czyli FreeCiv :)
    sorki
  • Paszczak

Apropos osów to wydaje mi sie ze zawsze bedą dwie gałęzie Unixy (takie jak HPUX, SOlaris itp) i zabwaki dla małych dzieci w postaci windowsów i nie sądze aby doszło do tego że unixy zagoszczą w domach z małymi entuzjastami kolejnej wersji Need4Speed; p
    Obecnie w domu mam ze 4 suny ale chwilowo z braku czasu przestałem się solarisowac a zacząłem linuxować; / i to w dodatku na marnych P(le)Cakach.uhh nie ma to jak porządny os na dobrym sprzęcie; )
  • Anonim

<Pothenthathorr> Chcialbym G5 albo Power970 ale cena takiego sprzetu powala.. dlatego wlasnie x86_64 jezeli bede zmienial w przyszlosci

<Paszczak> Galezi tych jest znacznie znacznie wiecej niz dwie...
  • Paszczak

<cosmoz>wiem wiem :) ale się śpieszyłem i jak bym zaczął wypisywać...napisalem za to itp; p a poza tym baza danych grona mogła by tego nie wytrzymać; p i tak ledwo ostatnio im to wszystko działa :/
    PS.Swoją drogą ciekawe na czym to im wszystko stoi; )?
  • Anonim

Linux + Apache/Tomcat + Postgresql na jakims podwojnym xeonie obecnie. Co najdziwniejsze wlasnie baza danych nie wytrzymuje ruchu, beda wiec zmieniac sprzet dla niej na mocniejszy.
    Ciekawe tylko na ile to pomoze bo grono rosnie szybko a bedzie roslo jeszce szybciej!
  • Pothenthathorr

http://allegro.pl/showcat.php?id=11...

to może niech wybiorą coś z tego typu...
  • Anonim

powiedz to wojtkowi sobczukowi - koles z id 1 :) ale watpie zeby sie na maszynki sun'a przesiedli.. jezeli juz to na opterony raczej (ktore rowniez i sun produkuje)
  • Paszczak

no własnie...jakos o sunach nie mysla....a przeciez serwerek sun'a + solaris...to po prostu idealne małżeństwo....markowe wsio i idealnie dostosowane i wydajnościa nie grzeszy :)
  • Paszczak

siet.cos pokręciłem...że wydajne miało byc; )
  • Pothenthathorr

A ja np. solarisa niet, bo nie znam na nim zabezpieczenień, i musiałbym się od nowa uczyć. Fakt że pewnie przyjdzie na to pora i będzie trzeba ale puki co nie trzeba i nie ma warunków :/
  • Pothenthathorr

Zwłaszcza nie ma warunków, bo chętnie bym się pobawił, ale czasu brak a i na kompa takiego puki co nie mam ( i nie interesuje mnie że solaris jest na x86).
  • 1
  • 2
| |

Pingwiny wszystkich krajów, dystrybucji i architektur, łączcie się! ZANIM zadasz pytanie POSZUK...

Fotki

Miejsca grona (0)