-
Maciak
Mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie poruszania sie metrem :)
Ile kosztuje bilet? Czy sa znizki dla studentow ( mam ISICa) ? Gdzie sie kupuje bilety? Czy cena za bilet zalezy od poczatkowej i koncowej stacji?
I ostatnie pytanie - czy na trasie Liverpool Street - Victoria Coach Station bardziej oplaca sie metro czy autobus ? ( nie zalezy mi tak bardzo na czasie :) )
Pozdrawiam :) -
Nell
w Londynie ostatnio co prawda ze 3 lat temu byłam, ale chyba niewiele się zmieniło :)
Ja w sobotę przemierzę ów odcinek VCS-LLSt i po krótkiej analizie wyszło mi, że najszybciej i najwygodniej przejść się z VCS do Victoria Station i wziąć Cenral Line do LLSt. Cała "podróż" zajmuje pół godzinki. Można też z Victoria wziąć najpierw Victoria Line do Oxford Circus, a stamtąd Central Line to LLSt. Jedziesz tyle samo, tylko przesiadać się trzeba :P
Bilet kosztuje chyba Ł2 w tej strefie (kupuje się jeden na całą "przejażdżkę", poprawcie mnie, jeśli się mylę. (Bilety można kupić w takich samoobsługowych automatach na stacjach)
Nie wiem, jak to wyglada pod względem opłacalności, ale jeżeli zależy Ci an autobusie, to tez jakieś znajdziesz. Najprościej skorzystać z bardzo wygodnej i dokładnej wyszukiwarki na http://www.tfl.gov.uk/tfl/ czyli http://journeyplanner.tfl.gov.uk/us...
Miłej podróży :) -
Marta *
cena biletu zalezy od strefy w ktorej sie poruszasz...... najdrozej w pierwszej strefie za jednorazowy przejazd £ 2.30
bilet kupujesz na stacji lub z altomatu
znizki mozesz miec tylko z karta studencka z G.B
w autobusach ( poza 1 st) mozaszkupic bilet u kierowcy - £1.20 (w 1 st w automatch) -
Anonim
na pierwszą i drugą strefę tygodniowa travelcard kosztuje koło 21 funtów,nie ma zniżek na karty studenckie,bardziej opłaca się kupić kartę na tydzień albo miesiąc ale do miesięcznej potrzebne jest zdjęcie:)) -
-
Syla
Z doswiadczen z zeszlego roku, radze od razu kupic tzw.travelke na tydzien, bo i tak pewnie bedziesz jezdzic niz kupowac pierwszego dnia jednorazowe bilety (wszystko jedno czy bus czy metr9o) :) -
Anonim
ej, a jak to jest z tą karta miesieczną? ona jest na wszystko (mam na myśli autobusy, metro, kolej)?? istnieje wogóle taka możliwość?? -
Maciak
-
Anonim
-
Syla
Jak kupisz travelke(tzw.travelcard) to ona jest tez na busy, ale buspass np.tygodniowy jest tylko wazny w autobusie. -
♪100%nasza-klasa.pl♪
-
Anonim
a wiesz cos o jakichs gieldach rowerowych moze? Jakiegos grata z zapieciem wlasnie bym kupil zeby na brixton zostawiac, stamdad mam metro; ] -
Agnieszka
-
Syla
travelcard zalezy od tego na jakie strefy kupujesz, ale z tego co pamietam od 20 funcikow wzwyz, buspass-ok.10 funtów- dane z zeszlego roku tylko posiadam :)) -
Agnieszka
-
Syla
-
Klata
Najlepiej chyba travelcard wychodzi. Trzeba tez wieziec w jakiej jest sie strefie i tak sie kupuje bilet. -
Syla
Z tym sie chyba zgodzic nie moge, za buspass'a placisz nie cale 10 funtow i smigasz wszedzie. Ja w ramach oszczednoasci nie kupowalam travelek i zle na tym nie wyszlam, zalezy gdzie mieszkasz, gdzie pracujesz itp.Metrem jezdzilam sporadycznie, kwestia organizacji i wygody tak sadze :) -
Wypij mnie do dna
A jeżeli ja jadę na 3 tygodnie to bardziej mi się opłaca inwestowanie co tydzień w travelkę czy miesięczny?? -
♪100%nasza-klasa.pl♪
-
zmrok
buspass rok temu byl chyba po 8, natomiast travelka miedzy 1 a 5 strefa kosztowala 35 (!) zbrodnia; ]
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy London
- Załóż własne grono tematyczne