LOT - Polskie Linie Lotnicze [825]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Monika

Wielu chętnych do steru

Data: 28.03.2006, godz. 09:55
    Źródło: Rzeczpospolita

O stanowiska w zarządzie największych w Polsce linii lotniczych ubiegają się między innymi dyrektor w stołecznym ratuszu oraz prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego.

Jak nieoficjalnie dowiedziała się "Rz", na stanowisko prezesa zarządu kandydują Krzysztof Kapis, prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego, Paweł Dąbkowski, były szef White Eagle Awiation, Piotr Ikanowicz, dyrektor finansowy w PLL LOT, i Zbigniew Łabaj, obecny dyrektor sprzedaży LOT na Niemcy, Austrię i Szwajcarię. Najbardziej kontrowersyjnym kandydatem jest Piotr Ikanowicz.

Został usunięty z zarządu spółki w 2003 roku po tym, jak okazało się, że przyjmował wynagrodzenie od SAir Group. Ta szwajcarska firma była akcjonariuszem polskiej linii. Ówczesny reprezentant skarbu państwa w radzie nadzorczej twierdził, że pobieranie przez Ikanowicza wynagrodzenia z dwóch źródeł jest niezgodne z prawem.

Ciekawostką jest fakt, że Sławomir Zawadzki, obecny dyrektor Biura Inwestycji w stołecznym ratuszu, chce być wiceprezesem do spraw finansowych. O to stanowisko walczy on z Marcinem Oblickim, pracownikiem LOT. Na wiceprezesa do spraw operacyjno-technicznych kandydują Tomasz Balcerzak z linii lotniczej Central Wings oraz Jerzy Adamski, obecny członek rady nadzorczej LOT.

Polski przewoźnik szuka także osoby, która odpowiadałaby za sprawy handlowe. O stanowisko wiceprezesa, który miałby za nie odpowiadać, ubiegają się Sebastian Mikosz, wiceprezes Państwowej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, oraz Mirosław Nieścioruk, były dyrektor regionalny LOT na EuropęŚrodkową i Wschodnią. Żaden z kandydatów nie chciał rozmawiać na temat konkursu ani potwierdzić zakwalifikowania się do jego drugiego etapu.

Prezesa i wiceprezesa do spraw finansowych LOT rada nadzorcza firmy ma wybrać w środę. Wiceprezesi odpowiedzialni za sprawy operacyjno-techniczne i handlowe mają zostać wyłonieni 30 marca.

Pierwszy etap konkursu, który polegał na sprawdzeniu podań pod względem formalnym, odbył się 17 marca. Wymogi dla kandydatów to m.in. wyższe wykształcenie, minimum pięcioletni staż pracy, doświadczenie w kierowaniu zespołem. O pracę w zarządzie LOT ubiegało się dotychczas 38 osób, w tym 15 o fotel szefa linii. Pozostali chcieli pracować w firmie jako wiceprezesi. Przypomnijmy, że zarząd LOT ma być uzupełniony o prezesa i trzech członków.

PLL LOT przewiózł w ubiegłym roku prawie 3,6 mln pasażerów. W połączeniach krajowych miał o 11 tysięcy pasażerów mniej niż w 2004 roku.

• bmw4woman

Jednym z Członków Zarządu ds. Operacyjno-Technicznych zostala byla Szefowa Stewardess Pani Iwona Czarnecka.
  • → Lucas ←

Ja to nie mogę się doczekać żeby zobaczyć Dreamlinera - też słyszałem że już złożyli pierwszy egzemplarz ...

a fotki nigdzie nie ma - zupełne przeciwieństwo do A380 w przypadku którego wszędzie, ale to wszędzie były fotki jak wygląda ...

• bmw4woman

Coś mi się wydaje że samolocik dotrze jak wybudują nowy hangar... =/
    Dzisiaj ma być tylko jakaś prezentacja w nowym biurowcu ...
  • → Lucas ←

• Rutek ™

tytuł artykułu : "LOT między pętlą a korkociągiem"

bardzo ciekawy artykul o kulisach odwolania poprzedniego prezesa, o obecnym p.o., o naciskach politycznych na firme (PIS), o chorych pomyslach pisowcow z Ministerstwa skarbu, o zwiazkach zawodowych... blee...

chociaz, trzeba obiektywnie zwrocic uwage, ze artykul pochodzi z "przegladu", lewicowego tygodnika, zwiazanego z SLD i jest dosyc jednostronna ocena sytuacji LOT'u.

any way, ja pracuje w LOC'ie tylko do konca miesiaca...
    mam dosyc juz burdelu w tej firmie, braku jakichkolwiek perspektyw rozwoju/polepszenia warunkow pracy albo chociaz malej oznaki docenienie mojej pracy

naprawde sie ciesze, ze odchodze z tej firmy ... :/
  • bmw4woman

Smutne jest to, że coraz więcej osób się cieszy w momencie odejścia z tej firmy=( To się porobiło... niestety =|

Wszystkiego dobrego w nowym miejscu pracy wobec tego życzę.
  • → Lucas ←

Rutek !! Co Ty ? !!
    Żartujesz ? czy powaga ? :(

co się stało ?
    masz priva ...
  • Rutek ™

masz odpowiedz na privie

zostaje w lotnictwie cywilnym - na szczescie - bo bardzo lubie te branze, ale teraz bede sprzedawal bilety roznych linii lotniczych i zdecydowanie innemu klientowi niz w call centre LOT'u :D
  • Anonim

wlasnie zostal wybrany nowy prezes i nie jest to dembski

pzdr
  • bmw4woman

...czekamy na dalszy rozwoj wydarzen ...
  • Daniell ஜ™

nowy prezes:

http://biznes.onet.pl/0,1485008,wia...
  • → Lucas ←

Co to za plota że Dublin odpada z LOTu na rzecz Centrala ? ^o\
    To jakiś żart mam nadzieję ?
| |

Polskie Linie Lotnicze LOT - Narodowy przewoźnik który łączy nas ze światem. Grono jest dla wsz...

Fotki

Miejsca grona (0)